İlkokul Öğrencilerinin Yazma Kaygılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi - Vatansever Bayraktar, Hatice; Gül, Esma Sultan; İstemihan, Orhan; Aydın, Ayşegül; Bayraktar, Hatice Vatansever (International Journal of Social and Humanities Sciences Research, 2024)
Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinin yazma kaygılarının ne düzeyde olduğu ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma nicel yöntem ile yürütülmüştür. Araştırmada betimsel tarama modeli ve betimsel tarama modelleri içerisinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Küçükçekmece ilçesinde ilkokul 2, 3 ve 4. sınıf kademelerinde okuyan 300 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Katrancı ve Temel’in (2018) geliştirdiği “Yazma Kaygısı Ölçeği” kullanılmıştır. Toplanan veriler, SPSS 29.0 istatistiksel yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri seti üzerinde yüzde ve frekans analizi, aritmetik ortalama, bağımsız grup t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Veri analizi sonucunda ilkokul öğrencilerinin yazma kaygısı genel toplamının orta düzeyde değer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yazma kaygısı ölçeğinin yazma süreci, paylaşma ve değerlendirme alt boyutlarında da ilkokul öğrencilerinin yazma kaygılarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. İlkokul öğrencilerinin yazma kaygısı önyargı alt boyutunda düşük düzeyde değer aldığı tespit edilmiştir. İlkokul öğrencilerinin yazma kaygısı, paylaşma ile değerlendirme alt boyutlarında en yüksek değer aldığı gözlenirken, en az değeri önyargı alt boyutunda aldığı görülmektedir. İlkokul öğrencilerinin okul öncesi eğitim alma durumuna göre yazma kaygısı ölçeğinin yazma süreci, önyargı alt boyutunda ve genel yazma kaygıları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Bu anlamlı farklılık okul öncesi eğitimi almayanlar lehinedir. Okul öncesi eğitim almayan ilkokul öğrencilerinin genel yazma kaygıları ile yazma kaygısı ölçeğinin yazma süreci ve önyargı alt boyutu puanları daha yüksek çıkmıştır. İlkokul öğrencilerinin günlük farklı türde kitap okuma durumuna göre yazma kaygısı ölçeğinin paylaşma alt boyutunda günlük farklı türde kitap okumayanlar lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. İlkokul öğrencilerinin yazma kaygısı cinsiyet, günlük yazmaktan hoşlanma durumu, günlük tutma durumu, özgün hikâye yazma durumu, kitap hediye edilmesinden hoşlanma durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

The purpose of th s research s to ex am ne the level of wr t ng anx ety of pr mary school students and whether t d ffers according to various variables. The research was conducted with the quantitative method. Descriptive screening model and relational screening model among descriptive screening models were used in the research. The study group consisted of 400 students studying in the 2nd, 3rd and 4th grades of primary school in the Küçükçekmece district on the European side of Istanbul. The "Writing Anxiety Scale" developed by Katrancı and Temel (2018) was used as the data collection tool in the study. The collected data were analyzed using SPSS 29.0 statistical software. Percentage and frequency analysis, arithmetic mean, independent group t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were applied to the data set. As a result of the data analysis, it was determined that the overall writing anxiety of primary school students was at a medium level. In addition, it was determined that the writing anxiety of primary school students was at a medium level in the writing process, sharing and evaluation sub-dimensions of the writing anxiety scale. It was determined that the writing anxiety of primary school students was at a low level in the prejudice sub-dimension. While it was observed that the writing anxiety of primary school students was at the highest level in the sharing and evaluation sub-dimensions, it was observed that it was at the lowest level in the prejudice sub dimension. A significant difference was observed between the writing process, prejudice sub-dimension and general writing anxiety of the writing anxiety scale according to the pre-school education status of the primary school students. This significant difference was in favor of those who did not receive preschool education. The general writing anxiety and the writing process and prejudice sub-dimension scores of the writing anxiety scale were higher in primary school students who did not receive preschool education. A significant difference was observed in the sharing sub-dimension of the writing anxiety scale in favor of those who did not read different types of books daily according to the daily reading status of primary school students. The writing anxxiety of primary school students did not show a statistically significant difference according to the variables of gender, liking to write diaries, keeping diaries, writing original stories and liking to receive books as gifts.
Examination of Primary School Students Writing Anxiety According to Various Variables
Keywords: İlkokul; Yazma; Yazma kaygısı; Primary school; Writing; Writing anxiety