مخاطر اللجوء بين الشريعة الإسلامية والقانون الدولي - Mohamed, Hagar Khairi Hassan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
İslam hukuku, sığınma ve mültecilerle ilgili konulara değinerek mültecilerin karşı karşıya kaldığı birçok riski dikkate aldı ve bu risklerle başa çıkmak için uluslararası anlaşmalar da dahil olmak üzere hukuki mekanizmalar geliştirdi, 1951 Sözleşmesi ve Protokolü gibi. Bu çalışma, sığınma kavramını, nedenlerini, taşıdığı risk türlerini ve İslam hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde mültecileri koruma yöntemlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma mümkün olan yerlerde betimsel, analitik ve karşılaştırmalı bir metodoloji benimsedi. Çalışma, mültecilerle ilgili riskler ve bu risklerin etkileri konusunda İslam hukuku ile uluslararası hukuk arasında çok sayıda anlaşma ve benzerlik olduğunu sonucuna vardı, örneğin mültecilerin hayatlarına yönelik tehdit gibi. Bu prensipler uluslararası hukuka benzer ancak özellikle uygulama için gerekli olan hukuki sorumluluk açısından daha kapsamlı, tam ve olgunlardır, İslam hukukuna göre bireysel, toplumsal ve resmi uluslararası sorumluluğu içerir. Çalışma, İslam hukukundaki sığınma ve mültecilerle ilgili konular üzerine daha fazla araştırma yapılmasını, ayrıca İslam hukuku ile uluslararası sözleşmeler arasındaki karşılaştırmalı çalışmaları önermektedir. Çalışma ayrıca Arap ve İslam dünyasındaki insan hakları kuruluşlarının İslam hukuku ışığında mülteciler için yasaları gözden geçirmesini ve geliştirmesini önermektedir. Bu, İslam hakkında yanlış yanılgıların birçoğunu ortadan kaldıracak ve İslam'ın temel insan hakları ve özgürlüklerini ihlal ettiği ve çağdaş sorunlarla başa çıkmak ve bunları çözmek için uygun olmadığına dair yanlış yanılgıları gidermeye yardımcı olacaktır.

Islamic law has dealt with the issues of asylum and refugee. International law has also addressed many of the refugees' risks and has developed related legal mechanisms and international agreements, the most recent of which is the 1951 Convention and its Protocol. The study aims to explore the concept of asylum, its causes, categories of risks and methods of refugee's protection according to Islamic law and international law. The study concluded that there is compatibility between Islamic law and international law, especially on the risks and their impact on refugee, however, the Islamic principles are found to be comprehensive and holistic, especially in terms of the legal responsibility; this includes individual, community, and international responsibility. This is evidence of the validity of Sharia as solution to humanitarian crises. The study recommends further research on issues of asylum and refugee in Islamic law and comparative studies with international conventions. It also calls on human rights institutions in the Arab and Islamic world in review and develop refugee laws in the light of Islamic law, which will help remove the many negative stereotypes about Islam and the notion that it jeopardizes fundamental human rights and freedoms.
Uluslararası yasalar ve İslam şeriatı arasındaki iltica riskleri
ASYLUM RISKS BETWEEN INTERNATIONAL LAWS AND ISLAMIC SHARIA
Keywords: اللّجؤ; اللّاجئون; مخاطر اللّجؤ; القانون الدولي; الاتفاقيات الدولية; الشريعة الإسلامية; Sığınak; Mülteciler; Sığınak riskleri; Uluslararası hukuk; Uluslararası sözleşmeler; İslam hukuku; Asylum; Refugees; Asylum risks; International law; International conventions; Islamic law