The Comparison of Efficiency and Soundness of Pre- and Post-Merger Islamic Banks: The Case of Three Islamic Banks in Indonesia - Julian, Antoni (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Indonesia state-owned enterprises merged three Islamic banks namely BRI Syariah, BNI Syariah and Bank Mandiri Syariah into Bank Syariah Indonesia. This merger is an attempt to overcome the problems faced by Islamic banking including limited capital, a high cost of funds, and the condition of Islamic banking, which generally experiences excess liquidity. Therefore, this study aims to analyse the efficiency and soundness of pre- and post-merger as well as compare efficiency and soundness condition of pre-and post-merger. Furthermore, data used is data taken from Financial Services Authority and financial statements of banks pre-and post-the merger from the period of 2017 to 2022. As for data are analysed by data envelopment analysis for the bank efficiency, while the bank soundness is analysed by risk profile, good corporate governance, earning, and capital (RGEC) method. The findings show that Banks pre-merger have three inefficiency conditions in the second quarter of 2017 as well as 2018 and the third quarter of 2019. Meanwhile, Bank post-merger has two inefficiency condition in third quarter of 2020 with an efficiency value of 0.99 and in the fourth quarter of 2021 with an efficiency value of 0.98. Hence, the result of comparison test on efficiency between Islamic banks before and after the merger, it is found that bank after the merger had better efficiency. The study finds that the soundness of the banks before and after the merger refers to their health condition. Furthermore, the study finds that there is a circumstantial difference in banks' soundness pre- and post-merger.

Endonezya, kamu iktisadi teşebbüsleri BRI Syariah, BNI Syariah ve Bank Mandiri Syariah adlı üç İslami bankayı Bank Syariah Indonesia adı altında birleştirmiştir. Bu birleşme, sınırlı sermaye, yüksek fon maliyeti ve genellikle aşırı likidite yaşayan İslami bankacılığın durumu gibi, İslami bankacılığın karşılaştığı sorunların üstesinden gelme girişimidir. Bu nedenle, bu çalışma birleşme öncesi ve sonrasının etkinliğini ve sağlamlığını analiz etmenin yanı sıra birleşme öncesi ve sonrasının etkinlik ve sağlamlık durumunu karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, kullanılan veriler Mali Hizmetler Otoritesinden ve bankaların birleşme öncesi ve sonrası 2017- 2022 dönemine ait mali tablolarından alınmıştır. Veriler banka etkinliği için veri zarflama analizi ile analiz edilirken; banka sağlamlığı risk profili, iyi kurumsal yönetim, kazanç ve sermaye (RGEC) yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, birleşme öncesi bankaların 2017'nin ikinci çeyreğinde, 2018'de ve 2019'un üçüncü çeyreğinde üç etkinsizlik durumuna sahip olduğunu göstermektedir. Birleşme sonrası bankalar ise 2020'nin üçüncü çeyreğinde 0,99 ve 2021'in dördüncü çeyreğinde 0,98 etkinlik değeriyle iki etkinsizlik koşuluna sahiptir. Dolayısıyla, birleşme öncesi ve sonrası İslami bankalar arasındaki etkinlik karşılaştırma testi sonucunda, birleşme sonrası bankaların daha iyi etkinliğe sahip olduğu bulunmuştur. Çalışma, birleşme öncesi ve sonrası bankaların sağlamlığının sağlık durumlarını ifade ettiğini bulmuştur. Ayrıca, çalışma bankaların birleşme öncesi ve sonrası sağlamlıklarında dolaylı bir fark olduğunu bulmuştur.
Birleşme Öncesi ve Sonrası İslami Bankaların Verimlilik ve Sağlamlık Karşılaştırması: Endonezya’daki Üç İslami Banka Örneği
Keywords: Efficiency; Soundness; Islamic Banking; RGEC Method; Data Envelopment Analysis; Etkinlik; Sağlamlık; İslami Bankacılık; RGEC Yöntemi; Veri Zarflama Analizi