Değişim odaklı liderliğin proje başarısına etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü - Baş, Şerafettin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Günümüzde proje yönetimi uygulamalarının artan önemine rağmen proje başarı oranlarının istenen seviyelerden çok uzak olması, proje başarısına etki eden temel faktörler arasındaki ilişkilerin test edilmesi ihtiyacını doğurmuş ve bu çalışmanın ortaya çıkış noktasını oluşturmuştur. Tamamlanmış en az bir projede farklı düzeylerde görev almış, proje deneyimi olan 401 katılımcıdan elde edilen verilerle yapılan bu çalışmada değişim odaklı liderlik, proje başarısı, klan adhokrasi, pazar ve hiyerarşi türü örgüt kültürleri arasındaki ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmiştir.

Despite the increasing importance of project management practices today, the fact that project success rates are far from the desired levels has created the need to test the relationships between the primary factors affecting project performance and formed this study's emergence point. Based on the data from 401 project managers and experts, we examined the relationships between change-oriented leadership, project success, clan, adhocracy, market, and hierarchy-type organizational cultures with structural equation modeling.
The mediating role of organizational culture in the effect of change-oriented leadership on project success
Keywords: Proje; Proje Başarısı; Proje Başarı Faktörleri; Liderlik; Liderlik Türleri; Değişim Odaklı Liderlik; Kültür; Örgüt Kültürü; Örgüt Kültürü Türleri; Project; Project Success; Project Success Factors; Leadership; Leadership Types; Change-Oriented Leadership; Culture; Organizational Culture; Organizational Culture Types