Eşler Arasında Öz-Duyarlık ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ile Evlilik Yaşamı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Babasi, Xhensila (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmada evli bireylerde öz-duyarlık ve çok boyutlu algılanan sosyal destek ile evlilik yaşamı arasındaki ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirmiştir. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul ilindeki 356 evli çiftten oluşmaktadır. Verilerin elde edilmesinde “Öz Duyarlık Ölçeği”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek” ile “Evlilik Yaşam Ölçeği” kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları belirleyebilmek adına iki değişkenli karşılaştırmalarda normal dağılım gerçekleştiği için t testi, ikiden fazla grubunkarşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Öz duyarlılık, Algılanan sosyal destek ve Evlilik yaşamı ölçek puan ilişkilerini ortaya koymak üzere yapılan korelasyon analiz sonucunda negatif yönde olumlu ilişki saptanmıştır. Katılımcıların öz duyarlılık ölçeği azaldıkça algılanan sosyal destek ölçeği ile evlilik yaşam ölçeği puanları da azalmaktadır. Algılanan sosyal destek ölçeğinin alt boyutu olan Özel biri, arkadaşlık alt boyutu aile alt boyutu ile evlilik yaşamı ölçeği algılanan sosyal destek ve öz duyarlılık ile pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Algılanan sosyal destek ölçeği puanları ile cinsiyet değişkeni ortalamalarına göre bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Kadın katılımcıların puan ortalamaları erkek katılımcıların ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Özel biri alt boyutu ile cinsiyet değişeni ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Standardize edilmiş regresyon katsayısına göre, yordayıcı değişkenlerin evlilik yaşamı üzerindeki önem sırası; algılanan sosyal destek ve öz duyarlılık şeklindedir. Evlilik yaşamı, algılanan sosyal destek ve öz duyarlılık üzerinde yordayıcı bir etkisi vardır. Algılanan sosyal destek alt boyutları olan aile, arkadaşlık ve özel biri evlilik yaşamı üzerinde yordayıcı etkiye sahiptir.

This study aims to examine the relationships between self-compassion, multidimensional perceived social support, and marital life among married individuals. The research employed a correlational survey model. The study group consisted of 356 married couples from Istanbul. Data were obtained using the "Self-Compassion Scale," "Multidimensional Perceived Social Support," and "Marital Life Scale." Two-variable comparisons were conducted using the t-test, while one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons involving more than two groups due to the normal distribution observed among the variables. According to the research findings, a negative yet positive correlation was found through correlation analysis, indicating that as participants' scores on the self-compassion scale decreased, scores on the perceived social support scale and marital life scale also decreased. A significant positive correlation was observed between the "Special Someone" sub-dimension of the perceived social support scale, friendship sub-dimension, family sub-dimension, and marital life scale, as well as perceived social support and self-compassion. Differences were observed in perceived social support scale scores based on gender, with female participants scoring higher on average than male participants. A significant relationship was found between the "Special Someone" subdimension and gender, with female participants scoring higher than male participants. According to the standardized regression coefficients, perceived social support and selfcompassion are the most important predictors of marital life. Marital life has a predictive effect on perceived social support and self-compassion. Sub-dimensions of perceived social support, including family, friendship, and "Special Someone," have a predictive effect on marital life.
Examining the Relationship Between Self-Compassion and Multidimensional Perceived Social Support Among Spouses and Marital Life
Keywords: Öz Duyarlık; Algılanan Sosyal Destek; Evlilik; Evlilik Doyumu; Self-Compassion; Perceived Social Support; Marriage; Marital Satisfaction