Ana kıtadan uzak kara parçası için akıllı-sakin şehir analizi - Kocaman, Eylem Gül (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Teknolojinin gelişmesiyle şehirler iş imkânları açısından daha tercih edilir hale gelmiş, bu da şehirlerdeki nüfus yoğunluklarını arttırmıştır. Şehirlerde yaşayan insanlar kısıtlı zamanda daha çok sorumluluğu yerine getirmeye çalışmakta, kaynakları hızla tüketmekte ve yoğun bir yaşam sürdürmektedir. Diğer taraftan İtalya'da ortaya çıkan ve zamanla tüm dünyada yaygınlaşan sakin yaşam felsefesi ile bu hızlı yaşamın yavaşlatılması hedeflenerek daha keyifli ve sakin, yaşam kalitesinin yüksek olduğu, kültürel değerlerin sahiplenildiği ve doğal enerji kaynaklarının etkin kullanıldığı sakin şehirler (Cittaslow) ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada anakaradan uzak bir ada için belirli göstergeler kullanılarak akıllı ve sakin şehir özellikleri incelenmiş ve bu kapsamda her iki şehir yapısına ait göstergelerde en önemli ara kesitlerden biri olan yenilenebilir enerji kaynaklarının adalarda etkin şekilde kullanılmasını sağlayacak hibrit enerji sistemlerine yönelik incelemeler gerçekleştirilmiştir. Böylelikle anakaradan uzak adalarda mevcut güneş, rüzgâr, biyogaz vb. doğal enerji kaynaklarının etkin şekilde kullanılması ve adaların enerji açısından bağımsız olmasının sağlanması hedeflenmiştir.

Cities have become preferable in terms of job opportunities with the development of technology, which has increased the population density in cities. People living in cities try to fulfill more responsibilities in a limited time, consume resources rapidly and have a busy life. On the other hand, with the slow life philosophy that emerged in Italy and became widespread worldwide over time, slowing down this fast life was aimed. More pleasant and slow cities (Cittaslow), where the quality of life is high, cultural values are embraced, and natural energy resources are used effectively, have been built. In this study, smart and slow city features have been examined using specific indicators for an island far from the mainland. In this context, hybrid energy systems that will enable the effective use of renewable energy resources, one of the most significant cross-sections in the indicators of both city structures, have been investigated. Thus, effective use of the existing natural energy resources such as solar, wind, biogas, etc., in the islands far from the mainland, and ensuring that the islands are independent in terms of energy is aimed.
Smart-slow city analysis for landmasses away from the main continent
Keywords: Ada; Akıllı ve sakin (cittaslow) şehir; Enerji; Island; Smart and slow (cittaslow) city; Energy