Hasan Hanefî'nin hadis-sünnet anlayışı: Min'en-nakli ile'l-akl kitabı özelinde - Hıdır, Büşranur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Çağdaş dönem İslâm modernistleri gerek metin gerekse sened açısından hadis-sünnete yönelik tenkit çalışmaları yapılmıştır. Söz konusu bu İslâm modernistlerinden biri, Türkiye'de de ilahiyat akademyasında tanınan çağdaş İslâm düşünürü, kelamcısı ve filozofu olarak niteleyebileceğimiz Mısırlı Hasan Hanefî'dir. Hanefî, İslam medeniyetinin geleneksel ilimlerini yeniden inşa etmeye çalışan projeleri ve buna bağlı çalışmalarıyla çağdaş Arap-İslâm dünyasının en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Bu itibarla bu çalışmada Hanefî'nin, genel modernist paradigması çerçevesinde hayatı, ilmî şahsiyeti, genel anlamda İslâmi ilimleri nasıl değerlendirdiği ve hadis ilmi hakkında görüşlerini ele aldığı Min'en-nakli ile'l-akl adlı kitabı özelinde Hanefî'nin hadis-sünnete dair temel kavramlara ait sunduğu argümanlara, Buhârî'nin Sahîh'i başta olmak üzere hadis kaynaklarına yönelik görüş ve iddialarını tespit edip mümkün olduğunca değerlendirmeye çalışılacaktır.

Islamic modernists of the contemporary period have criticized the hadith-sunnah in terms of both text and narrative. One of these Islamic modernists is the Egyptian Hassan Hanafī, a contemporary Islamic thinker, theologian and philosopher who is well-known in the theology academy in Turkey. Hanafī has been one of the most important representatives of the contemporary Arab-Islamic world with his projects and related works that seek to reconstruct the traditional sciences of Islamic civilization. In this respect, this study will try to identify and evaluate, as much as possible, Hanafī's arguments on the basic concepts of hadith-sunnah, his views and claims on the sources of hadith, especially al-Bukhārī's Sahīh, and his arguments on the basic concepts of hadith-sunnah in his book Min'an-nakli ile'l-akl, which deals with Hanafī's life, his scholarly personality, how he evaluated Islamic sciences in general, and his views on the science of hadith within the framework of the general modernist paradigm.
Hasan Hanafi's understanding of hadith-sunnah: Specific to the Book of Min'en-nakli ile'l-akl
Keywords: Hasan Hanefî; Hadis; Hadis Tenkidi; Çağdaş İslam Düşüncesi-Modernizmi; Oryantalistler; Hasan Hanafi; Hadith; Hadith Criticism; Contemporary Islamic Thought-Modernism; Orientalists