Sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile sınıf yönetimi stilleri arasındaki ilişki - Sarı, Murat (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile sınıf yönetimi stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada yöntem; nicel; desen ise ilişkisel tarama desenidir. Çalışmanın evreni İstanbul ilinin Anadolu Yakasında bulunan ilkokullarda çalışan sınıf öğretmenleri tarafından oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu Ümraniye, Çekmeköy, Kadıköy, Üsküdar, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Ataşehir ilçelerinde bulunan resmi ilkokullarda çalışan 451 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Veriler Bilgi Formu, "Sınıf Yönetimi Stilleri Ölçeği" ve "Sınıf Öğretmeninin Mesleki Kimliğinin Oluşum/Yapılandırma Bağlam Ölçeği" ile toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz öncesinde verilerin normallik kontrolleri yapılmış ve normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Çalışmada pearson korelasyon analizi, çoklu ve hiyerarşik regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumları ile sınıf yönetimi stillerinden koruyucu ve demokratik sınıf yönetimi stillerinde pozitif yönde zayıf ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanında sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlik oluşumlarının, sınıf yönetimi stillerini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna varılmıştır. Başka bir ifadeyle, sınıf öğretmenlerinin mesleki kimlikleri sınıf yönetimi stillerini etkilemektedir. Bu bağlamda araştırmacı, yönetici ve sınıf öğretmenlerine önerilerde bulunmuştur.

The purpose of this research is to examine the relationship between primary school teacher's professional identity construction and classroom management styles. İf the method in the study is quantitative, it is the relational screening design . The universe of the study was created by classroom teachers working in primary schools located on the Anatolian side of Istanbul. The study group of the research consisted of 451 classroom teachers working in official primary schools in Ümraniye, Çekmeköy, Kadıköy, Üsküdar, Sancaktepe, Sultanbeyli and Ataşehir districts. Data Information Form were collected with "Classroom Management Styles Scale" and "Classroom Teacher's Professional Identity Formation/Construction Context Scale". The collected data were analyzed with the SPSS package program. Before the analysis, the data were checked for normality and it was seen that they showed a normal distribution. Pearson correlation analysis, multiple and hierarchical regression analyzes were used in the study. As a result of the analysis, a very weak and positive relationship was found between the professional identity formations of classroom teachers and protective and democratic classroom management styles from classroom management styles. In addition, it was concluded that the professional identity formations of classroom teachers significantly predicted classroom management styles. In other words, classroom management styles of teachers are affected by their professional identities. In this context, suggestions were made to researchers, administrators and classroom teachers.
The relationship between classroom teachers' professional identity construction and classroom management styles
Keywords: Sınıf Yönetimi; Mesleki Kimlik; Sınıf Öğretmeni; Sınıf Yönetimi Stilleri; Classroom Management; Professional Identity; Classroom Teacher; Classroom Management Styles