Üniversite Öğrencilerinin Gelişmeleri Kaçırma Korkularının Ve Öz Saygı Düzeylerinin Sosyal Medya Kullanımı Üzerindeki Etkisi - Örücü, Edip; Çalışkan, Selin; Gizlier, Ömer; Gizlier, Ömer (İbrahim Güran YUMUŞAK, 2024)
Günümüzde sosyal medya uygulamalarının kullanımı özellikle genç yetişkinlerde son derece artmıştır. Yararlarının yanında fazla kullanım durumunda sakıncalarının da olduğu düşünülen sosyal medya uygulamalarının kullanımını etkileyen faktörlerin araştırılması önem arz etmektedir. Bu öneme binaen, bu çalışmada üniversite öğrencilerinde gelişmeleri kaçırma korkusu, öz saygı düzeyi ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2021 Ekim-2021 Aralık aylarında kolayda örnekleme yöntemi ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde öğrenim gören 327 üniversite öğrencisi üzerinde anket uygulaması yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerle çeşitli istatistiki analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin gelişmeleri kaçırma korkularının sosyal medya kullanımları üzerinde pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilirken, üniversite öğrencilerinin öz saygı düzeylerinin sosyal medya kullanımları üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. Ayrıca çalışmada, üniversite öğrencilerinin öz saygı düzeylerinin gelişmeleri kaçırma korkuları üzerinde negatif etkisi olduğu da bulgulanmıştır. Üniversite öğrencileri üzerinde hem gelişmeleri kaçırma korkusunun (fomo) ve hem de öz saygı düzeyinin birlikte sosyal medya kullanımı üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışmaya rastlanılmadığından, bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Nowadays, the use of social media applications has increased tremendously, especially among young adults. It is important to investigate the factors affecting the use of social media applications, which are thought to have disadvantages in case of excessive use as well as benefits. Due to this importance, this study, it is aimed to determine the relations between the fear of missing out, the level of self-esteem, and the use of social media in university students. A survey was conducted on 327 university students studying at Bandırma Onyedi Eylül University with convenience sampling method between October 2021 and December 2021. Various statistical analyzes were made with the data obtained from the surveys. As a result of the analyzes, it was determined that university students' fear of missing out had a positive effect on their use of social media, while university students' self-esteem levels did not have a significant effect on their use of social media. In addition, in the study, it was found that the self-esteem levels of university students had a negative effect on their fear of missing out. Since there is no study examining the effect of both fear of missing out (fomo) and self-esteem level on social media use among university students, it is thought that this study will contribute to the literature.
The Effect of University Students' Fear of Missing Out and Self-Esteem Levels on Social Media Use
Keywords: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu; Öz Saygı Düzeyi; Sosyal Medya Kullanımı; Fear of Missing Out; Self-Esteem Level; Social Media Usage