Güzellik algısı ölçeği geliştirme çalışması - Turanlı, Ayşe (Mehmet Dursun Erdem, 2019)
Bu çalışmanın amacı, bireylerin güzellik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Ölçeğin geliştirilme aşamasında 78 madde (item) oluşturulmuş ve uzman görüşüne sunulmuştur. Maddelerin oluşturulmasının ardından ifadeler formda toplanarak, her biri tutum ölçeği geliştirme konusunda uzman olan (en az doktora yapmış) Düzce Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde görev yapan 4 öğretim elemanı tarafından incelenmiş, oluşturulan maddelerin yokladığı tutum ifadelerinin araştırma konusu ile ilgili olup olmadığına dair görüşleri alınmıştır. Alınan uzman görüşleri ardından tek madde ölçekten çıkarılmıştır. Oluşturulan 77 maddelik taslak ölçek İstanbul Anadolu yakasının çeşitli ilçelerinde ikamet eden her yaş aralığından 303 kişiye uygulanmıştır. Evreni temsil eden grup İstanbul Anadolu yakasında bulunan çeşitli ilçelerden (Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ümraniye, Üsküdar) tesadüfi(rastgele) olarak seçilen her yaş grubundan 146 kadın 157 erkek olan 303 katılımcıdan oluşmaktadır.Uygulamaların tamamlanmasının ardından tüm cevap formları incelenmiş ve eksik cevap verme, birden fazla kodlama ve bazı soruları boş bırakma gibi nedenlerle cevapları geçersiz sayılacak bireylerin (n=76) kağıtları belirlenmiş ve bu formlar analize dahil edilmemiştir. Sonuç olarak kalan N=227 örneklem sayısı ile ölçek geliştirmek için analizlere başlanmıştır. Ölçek geliştirme aşamasında madde toplam korelasyonları hesaplanıp sonra iç tutarlılık anlamında Cronbach Alpha değeri ,939 olarak saptanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini saptamak amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi(AFA) yapılmış ve varimax dik döndürme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu analizler sonucunda tek faktörlü 77 maddeden oluşan ölçek elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu kanıtlar niteliktedir.

The aim of this study is to develop a scale to determine the individuals' perceptions of beauty. During the development of the scale, 78 items were created and submitted to the expert opinion. After the formation of the items, the expressions were collected in the form and examined by 4 lecturers, who worked at Duzce University and Sabahattin Zaim University, each of whom were experts in developing attitude scale (at least with a doctorate), and their opinions about whether the attitude expressions examined by the items established were related to the research topic were taken. Following the expert opinions, only one item was removed from the scale. The draft scale with 77 items was applied to 303 people from all age groups residing in various districts of Istanbul Anatolian side. The group representing the universe consists of 303 participants (146 females and 157 males) who were randomly selected from different districts in Istanbul Anatolian side (Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ümraniye, Üsküdar). After the completion of the applications, all the answer forms were examined and the papers of the individuals whose answers were considered invalid due to reasons such as missing answers, multiple coding and leaving some questions blank were determined and these forms were not included in the analysis. As a result, analyses were initiated to develop scale with the remaining N = 227 sample number.Cronbach Alpha value was calculated as ,939 in terms of internal consistency after calculating item total correlations in scale development stage. Exploratory Factor Analysis (AFA) was performed to determine the construct validity of the scale and varimax vertical rotation procedure was performed. As a result of these analyses, a 77-item scale with a single factor was obtained. The results obtained prove that the scale is valid and reliable.
Beauty perception scale development study
Keywords: Güzellik