Öğretmen ve veli görüşlerine göre ailelerin eğitime katılımı - Yıldırım, Bilal; Metlilo, Esin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı öğretmen ve veli görüşlerine göre ailelerin eğitime katılım düzeyinin belirlenebilmesidir. Bu araştırma genel tarama modellerinden betimsel tarama modelindendir. Araştırmanın evrenini Kosova da bulunan resmi ilkokul ve ortaokullarda görevli öğretmenler ve bu okullarda çocuğu öğrenim gören veliler oluşturmaktadır. Kosova’da 2015-2016 öğretim yılında Türkçe, Boşnakça ve Arnavutça eğitim veren ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 300 öğretmen çocukları devlet ilk ve orta okullarında Türk Dili, Boşnak Dili ve Arnavut Dilinde öğrenim gören toplam 105 veli araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Elde edien veriler istatistik paket programları ile analiz edilmiştir. Kişisel verilere ilişkin frekans, yüzde, standart sapma ve aritmetik ortalama değerleri bulunmuştur. Gruplar arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirleyebilmek için t-testi, tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırmada ailelerin eğitime katılımının öğretmen görüşlerine göre yüksek düzeyde olduğu, veli görüşlerine göre de orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is to determine the educational attainment level of the parents according to teacher and parental views. The total field of the study covers 1953 teachers working at public schools in Prizren in academic year 2015-2016. The case study is limited to the opinions belonging to 300 teachers of Turkish Bosnian and Albanian community who took part volunterly in the study and 105 parents of pupils studying in primary and secondary public schools in Prizren in academic year 2015-2016. The data has been gathered through likert type scales. The analysis has been done using SPSS 20th programme in accordance with the given responses. The frequency, percentage, standard deviation, and the arithmetic average values related to the data have been found. In the process of quantitative data evaluation the t-test and the one way variance analysis have been applied with purpose of proving any reasonable differences. It was determined that parents' participation in education was at a higher level than the teacher's opinions and moderate at the level of the parents' views.
Educational participation of family by teacher and parent views
Sorumlu Yazar: Doç. Dr. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İstanbul, Türkiye, ORCİD: 0000-0001-6225-5859, e-mail: bilal.yildirim@izu.edu.tr
Keywords: Eğitim; Öğretmen; Veli; Aile katılımı; School; Teacher; Pupil; Parent