Öğretmenlerin kariyer hedefleri ile performansları ve örgütsel mutluluk algıları arasındaki ilişki - Harmandal, Gülden (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin kariyer hedefleri ile performansları ve örgütsel mutluluk algıları arasındaki ilişkiyi saptamaktadır. Araştırma ilişkisel tarama desenine göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi'nde remi okullarda görev yapan 458 öğretmen oluşturmuştur. Veriler; "Kişisel Bilgi Formu", "Öğretmenlerin Kariyer Hedeflerini Belirleme Ölçeği", "Öğretmen Performans Değerlendirme Ölçeği" ile "Okul Örgütsel Mutluluk Ölçeği" yardımıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Verileri analiz etmeden önce, verilerin normallik değeri ile ölçeklerin güvenirlik değerleri hesaplanmış; verilerin normal dağılım gösterdiği ölçeklerin ise güvenilir olduğu görülmüştür. Çalışmada verilerin analizinde parametrik analizler yapılmasına karar verilmiştir. İkili grupların karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi, üç veya daha fazla grupların karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek için korelasyon analizi, bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki yordama düzeyini belirlemek amacıyla regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin örgütsel mutlulukları ile performansları, kariyer hedefi kişisel eğitim ve geliştirme ile kurum yönlendirme ve destek alt boyutları arasında anlamlı ilişinin bulunduğu fakat; öğretmenlerin örgütsel mutlulukları ile performansları, kariyer hedefi kişisel motivasyon alt boyutu arasında anlamlı ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları, performanslarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Başka bir ifadeyle, öğretmenlerin örgütsel mutlulukları arttıkça, performansları da olumlu bir şekilde etkilenerek artmaktadır. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ve kariyer hedefleri, performanslarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ve kariyer hedefi kişisel eğitim ve geliştirme düzeyi performanslarını anlamlı bir şekilde yordarken; kariyer hedefi kişisel motivasyon ve kurum yerleştirme ve destek alt boyutlarını anlamlı bir şekilde yordamamaktadır. Başka bir ifadeyle, öğretmenlerin örgütsel mutlulukları ve kariyer hedefi kişisel eğitim ve geliştirme alt boyutu arttıkça, performansları da olumlu bir şekilde etkilenerek artmaktadır. Bu bağlamda araştırmacı, yöneticilere ve diğer araştırmacılara önerilerde bulunmuştur.

This study aims to determine the relationship between teachers' career goals and their performance and perceptions of organizational happiness. The research was conducted using a relational survey design. The study group comprised 458 teachers working in formal schools in the Gaziosmanpaşa District of Istanbul Province. Data were collected with the help of the "Personal Information Form," "Scale for Determining Teachers' Career Goals," "Teacher Performance Evaluation Scale," and "School Organizational Happiness Scale." The collected data were analyzed using the SPSS package program. Before analyzing the data, the normality value of the data and the reliability values of the scales were calculated; it was seen that the data were normally distributed and the scales were reliable. In the study, parametric analyses were used to analyze the data. An independent group t-test was used to compare paired groups, and a one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare three or more groups. Correlation analysis was used to determine the relationship between variables, and regression analysis was used to determine the prediction level of the independent variable relative to the dependent variable. As a result of the analyses, it was found that there was a significant relationship between teachers' organizational happiness and their performance, career goals, personal training and development, and institutional guidance and support sub-dimensions. Still, no significant relationship existed between teachers' organizational happiness and their performance, career goals, or personal motivation sub-dimension. In addition, teachers' perceptions of organizational happiness significantly predicted their performance. In other words, as teachers' organizational happiness increases, their performance is positively affected and increases. Teachers' perceptions of organizational happiness and career goals significantly predict their performance. Teachers' perceptions of organizational happiness and career goals significantly predict their personal training and development performance. In contrast, career goals do not significantly predict personal motivation, institution placement, and support sub-dimensions. In other words, as teachers' organizational happiness and career goal personal training and development sub-dimension increase, their performance is positively affected and increases. In this context, the researcher made recommendations to administrators and other researchers.
The relationship between teacher's career goals and their performance and perceptions of organizational happiness
Keywords: Öğretmenlik Mesleği; Kariyer; Kariyer Hedefleri; Örgütsel Mutluluk; Performans; Career; Career Goals; Organizational Happiness; Performance