Preferences and factors affecting decision of agricultural enterprises in Kazakhstan to adopt improved maize seeds - Samenova, Gülmira (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Tarım, Kazakistan'ın stratejik ekonomik sektörüdür. Kazakistan'daki mısır üretimi akademik çalışmalarda nadiren aydınlatılmıştır. Ancak bu mahsul güney Kazakistan'daki birçok çiftçi için önemli bir gelir kaynağıdır. Kazakistan'da mısır alanı 2021 yılında 301 bin hektar civarında olup bunun %63'ünü danelik mısır, %37'sini ise silajlık mısır oluşturdu. 2021 yılında 25'ten fazla orijinal üreticiye ait mısır tohumları Kazakistanlı çiftçilere satıldı. Mısır tohumlarının %60'ı ithal edildi. 2021 yılında Güney Kazakistan'ın üç bölgesinde 121 mısır yetiştiricisine anket yapıldı. Anket, Kazakistanlı mısır yetiştiricilerinin hibrit tohumu tercih ettiğini, katılımcıların hiçbirinin geleneksel açık tozlanan çeşitleri kullanmadığını ortaya çıkardı. Çiftçilerin %51'i çoğunlukla batı menşeli pahalı hibritler (birinci sınıf tohum) ekerken, %49'u yurt içinde veya gelişmekte olan ülkelerde üretilen uygun fiyatlı tohumları (bütçe tohum) tercih etti. Kazakistan'daki tarımsal yetiştiricilerin tercih ettiği mısır tohumunun temel özellikleri potansiyel verim, diğer çiftçilerin görüşleri, fiyat ve ödeme koşulları, tohum kalitesi ve koçan kuruma hızıydı. Ankete katılanların %46.3'ü kendilerini tohum markasına sadık olarak görüyor. Marka sadakati, mısır tohumuna yönelik satın alma niyetinin önemli bir göstergesiydi. Ancak araştırmada tohum türü ile eğitim, yaş, çiftlik büyüklüğü, mısırın önemi ve teknolojik ilerleme arasında herhangi bir ilişki gösterilmedi.

Agriculture is an essential element of Kazakhstan's economy. The limited number of academic studies was conducted on maize production in the country. Albeit many growers in the southern Kazakhstan rely on this crop as their source of income. About 301 thousand hectares were planted with maize in Kazakhstan in 2021, from which 63% were under grain maize production and silage maize comprised 37%. More than 25 originators sold their maize seeds to Kazakhstani farmers in 2021. 60% of all maize seed was imported. 121 maize growers were surveyed in three regions of southern Kazakhstan in 2021. The survey revealed that Kazakhstani maize growers preferred hybrid seed, none of the respondents used conventional open-pollinated varieties. 51% of farmers planted expensive hybrids of mainly western origin (premium seed), while 49% preferred affordable seeds produced domestically or in developing countries (budget seed). The main attributes of maize seed preferred by agricultural growers in Kazakhstan were potential yield, the opinion of other farmers, price and payment terms, seed quality, and ear drying speed. 46.3% of respondents considered themselves as loyal to the seed brand. The brand loyalty was a significant predictor of purchase intention towards maize seed. However, the study did not indicate any relationship between seed type and education, age, farm size, maize importance, and technological advance.
Kazakistan'daki tarım işletmelerinin geliştirilmiş mısır tohumlarını kabul etme kararlarını etkileyen tercihler ve faktörler
Keywords: Kazakistan mısırı; Mısır pazarının geliştirilmesi; Mısır ekimi; Tohum satışı; Orta Asya; Tohum özellikleri; Mısır tohumu seçimi; Mısır tohumu markası; Mısır tohumu marka bağlılığı; Kazakhstani maize; Maize market development; Maize cultivation; Seed sales; Central Asia; Seed attributes; Maize seed choice; Maize seed brand; Maize seed brand loyalty