Okuryazarlık Türleri Açısından Türkçe Dersi Öğretim Programı ile Singapur Ana Dili Öğretim Programı - Can, Dila; Günaydın, Yusuf; Can, Dila (Journal of History School, 2025)
Singapur, kurulduğu günden bu yana ekonomide ve eğitimde hızla yükselen değere sahip bir ülkedir. 2022 yılında dünyada 81 ülkenin katıldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA)’nda gösterdiği başarı ile matematik, fen ve okuma alanlarında birincilik elde etmiştir. PISA, Türkiye’nin de 2003 yılından itibaren katıldığı ve 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin başarılarının ölçüldüğü bir sınavdır. Söz konusu sınavla ilgili MEB katılımcı ülkelerin okuma becerisi başarı oranlarını kıyaslamayı esas alan raporlar yayımlar. Yayımlanan raporlar farklı çalışmalara veri kaynağı sunmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak bu çalışmada, Türkiye ile Singapur’un ana dili öğretim programlarının okuryazarlık türleri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın inceleme nesnesi söz konusu programlar olup çalışmada desen olarak nitel desen ve çözümleme yöntemi olarak doküman analizi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde her iki programda yer alan okuryazarlık türleri, okuryazarlık türleri açısından benzerlik ve farklılıklar tespit edilerek karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, iki ülkedeki ana dili öğretim programlarının farklı perspektifteki okuryazarlık türlerine odaklandığı görülmüştür. 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda bilgi, dijital, görsel ve kültür okuryazarlık türlerine odaklanılırken Singapur Ana Dili Öğretim Programı’nda ise medeniyet okuryazarlığı, global okuryazarlık, kültür ve kültürler arası okuryazarlık, teknoloji okuryazarlık türlerine odaklanıldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda okuryazarlık türleri açısından Türkiye’deki öğrencilerin okuma becerisini ölçmeye yönelik sınavlarda yüksek başarı elde edebilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.

Singapore has been a country with a rapidly rising value in the economy and education over the years. In 2022, it achieved first place in mathematics, science and reading with its success in the Programme for International Student Assessment (PISA), which 81 countries in the world participated in. PISA is an exam that Türkiye has participated in since 2003 and measures achievements at the age of 15. It publishes reports based on comparing the reading skill success rates of the MEB services related to the exam in question. The published reports provide data sources with different studies. From this data, this course of performance, the future realization of the literacy types of the mother tongue teaching programs of Türkiye and Singapore. The object of the study was whether the programs in question were qualitative as a design and add-on analysis as a method of analysis. In the analysis of the data, the literacy types in both programs, the diversity of perspectives of literacy types and the identification of differences were compared. As a result of the research, it was seen that the two comprehensive mother tongue teaching programs focused on literacy types from different perspectives. While the 2024 Turkish Language Curriculum focuses on information, digital, visual and cultural literacy types, it has been determined that the Singapore Mother Tongue Curriculum focuses on civilization literacy, global literacy, cultural and intercultural literacy, and technological literacy types. At the end of the study, suggestions were presented to achieve high success in exams aimed at measuring reading skills in Türkiye from a literacy perspective.
Turkish Course Curriculum and Singapore Mother Tongue Curriculum in Terms of Literacy Types
Keywords: Türkçe Dersi Öğretim Programı; Singapur Ana Dili Öğretim Programı; Okuryazarlık Türleri; PISA; Turkish Course Curriculum; Singapore Mother Tongue Curriculum; Literacy Types