فلسفة الاقتصاد السلوكي مقابل الاقتصاد الاسلامي وأثرها علي سلوك المستهلك - Mahmutoğlu, Eşref (Maruf Eğitim Araştırma ve Dayanışma Vakfı, 2023)
Davranışsal İktisat, modern bir bilimdir. Bu araştırma, Davranışsal İktisat'ın felsefesini tarif etmeyi amaçlar. Bu felsefe, bireylerin iktisadi davranışlarında genellikle düşünerek ve mantıklı kararlar almadıklarını öne sürer. Kararların genellikle otomatik bir şekilde, toplumun düşüncesiyle veya toplumdaki yaygın zihinsel kalıpların etkisiyle alındığını belirtir. Bu nedenle, söz konusu alanın değerlerle iç içe olan bir çok yönü bulunmaktadır. Bunun yanında tüketim odaklı kapitalist felsefeyle bir ilişki içerisindedir. Çalışma bireylerin ve toplumun üzerinde olumsuz etkilere sahip olan bu felsefenin etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır. Araştırma ayrıca İslam İktisadı'nın felsefesini anlamayı hedeflemektedir. İslam İktisadı, tüketim odaklı felsefeyi benimsemez. Tasarruf, temel değerlerinin bir parçasıdır. Araştırma, davranışsal iktisat ve İslam İktisadı arasında birçok ortak nokta olduğunu ve İslam İktisadı'nın sadece tüketim davranışı ve başkalarıyla ilişkilerde sınırlar koymadığını; aynı zamanda servetin tüketimi, gelir, tüketimde sıralama gibi öncelikler belirlediğini ortaya koymuştur. Böylece Müslüman birey İslam İktisadının belirlediği tüketim disipliniyle dünyayı imar edip kulluğunu yerine getirebilecektir.

Behavioral Economics is a modern science. This research aims to describe the philosophy of Behavioral Economics. This philosophy suggests that individuals generally do not make rational and rational decisions in their economic behavior. It states that decisions are usually made automatically, by the opinion of society or by the influence of common mental patterns in society. Therefore, the field in question has many aspects that are intertwined with values. In addition, it is in a relationship with the consumption-oriented capitalist philosophy. The study aims to reduce the effects of this philosophy, which has negative effects on individuals and society. The research also aims to understand the philosophy of Islamic Economics. Islamic Economics does not adopt a consumption-oriented philosophy. Saving is part of their core values. The research shows that there are many common points between behavioral economics and Islamic Economics and that Islamic Economics does not only set limits on consumption behavior and relations with others; At the same time, it has been revealed that it determines priorities such as consumption of wealth, income, ranking in consumption. Thus, the Muslim individual will be able to build the world and fulfill his servitude with the consumption discipline determined by Islamic Economics.
Davranışsal İktisada Karşı İslam İktisadı ve Tüketici Davranışı Üzerindeki Etkisi
Behavioral Economics versus Islamic Economics and its Impact on Consumer Behavior
Keywords: الاقتصاد السلوكي; الاقتصاد الاسلامي; سلوك المستهلك; فلسفة; Felsefe; Davranışsal İktisat; İslam İktisadı; Tüketici Davranışı; Islamic economics; Behavioral econimics; Consumer Behavior; Philosophy