Fitness Salonlarına Giden Bireylerin Algılanan Hizmet Kalitesi Düzeylerinin Belirlenmesi – Talas İlçesi Örneği - Pepe, Osman; Koç, Kenan; Yüce, Mustafa Soner; Yüce, Mustafa Soner (IKSAD Yayınevi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, Kayseri ilinde spor salonlarına giden bireylerin algılanan hizmet kalitesi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın modeli nicel araştırma modellerinden olan genel tarama modelinde oluşturulmuştur. Araştırmaya Kayseri İli Talas ilçesinde fitness salonlarına giden tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 400 birey gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplama araçları; Uçan (2007) tarafından geliştirilen “Spor Fitness Merkezlerinin Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği (SFM-HKÖ)” ve sosyo demografik bilgi formu şeklinde ayarlanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 27.0 paket programı ile yapılmıştır. Adaylara ilişkin kişisel bilgiler, envanter toplam puanları ve faktör puanları frekans (f) ve yüzde (%) değerleri tespit edilerek verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen puanların karşılaştırılması için cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre bağımsız T test istatistiği kullanılırken; yaş ve eğitim durumu karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi (Lsd) test istatistiği kullanılmıştır. Sonuç olarak değişkenler açısından yapılan incelemede cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim durumunun hizmet kalitesi algıları üzerinde anlamlı farklılaşma oluşturduğu tespit edilirken; diğer yandan bireylerin fitness salonu tercihlerinde çıktı kalitesinin en büyük etkiye sahip olduğu saptanmıştır.

The primary objective of this research is to ascertain the perceived service quality levels of individuals attending fitness centers in Kayseri province. The research design was structured utilizing a quantitative research model, specifically the general survey model. A total of 400 individuals were voluntarily selected through random sampling method from fitness centers in Talas district of Kayseri, who were pursuing healthy lifestyle goals. The data collection instruments comprised the "Sports-Fitness Centers Perceived Service Quality Scale" developed by Uçan (2007) and a socio-demographic information form. Statistical analyses of the obtained data were conducted using the SPSS 27.0 software package. Personal information of the participants, inventory total scores, and factor scores were determined and presented using frequency (f) and percentage (%) values. For comparative analysis of scale-derived scores, independent t-test statistics were employed for gender and marital status variables, while one-way analysis of variance (LSD) test statistics were utilized for age and educational status comparisons. Ultimately, our study revealed that individuals' perceived service quality averages were at a high level, and the examination of variables indicated significant differentiation in service quality perceptions based on gender, age, marital status, and educational background.
Determination of Perceived Service Quality Levels of Individuals Attending Fitness Centers – The Case of Talas District
UMTEB - XVI International Scientific Research Congress / IKSAD Yayınevi -- Editors:Prof. Dr. Yusuf KALENDER, Aslıhan ADA -- ISBN: 978-625-8254-62-4 -- 2024.
Keywords: Sağlık; Fitness Salonu; Algılanan Hizmet Kalitesi; Health; Fitness Center; Perceived Service Quality