Türkiye'de katılımcı demokrasi: Küçükçekmece kent konseyi örneği - Geyik, Adem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Çalışmanın amacı kent konseylerinin katılımcı demokrasiye katkı verip vermediğini araştırmaktır. Bu araştırmada yapılandırılmış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Küçükçekmece Kent Konseyi üyelerinden toplam 5 kişi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, Küçükçekmece Kent Konseyi'nin, yurttaşların karar alma ve uygulama süreçlerine katılımını sağlama konusunda yetersiz kaldığı, toplumun farklı kesimlerini temsil etmediği, Konsey'in bütçe, mekan ve sekretarya açısından belediyeye bağlı olması ve üyelerinin çoğunluğunun kamu kurumu temsilcileri olmalarının Konsey'de özgür bir tartışma platformu oluşmasını zorlaştırdığı görülmüştür. Araştırmada ayrıca Küçükçekmece Kent Konseyi'nin katılımcı demokrasi açısından sosyal yardımlaşma ve dayanışma gibi bazı alanlarda pozitif katkıları olduğu da tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırma, olumlu katkılarına rağmen, Küçükçekmece Kent Konseyinin genel olarak katılımcı demokrasi modelinin gerçekleştirilmesi konusunda çok etkin bir rol oynamadığı sonucuna ulaşmıştır.

The study aims to investigate whether city councils contribute to participatory democracy. Qualitative data collection techniques such as structured interview and document review were used in this research. The sample of the study consists of 5 members of Küçükçekmece City Council. The study found that the Küçükçekmece City Council is insufficient in ensuring the participation of citizens in the decision-making and implementation processes, and it does not represent different segments of the society. It fails to create a free discussion atmosphere due to its affiliation with the municipality regarding budget, location, and secretariat. Also, the fact that the majority of its members are representatives of public institutions hinders free discussion of different ideas. The study also found that Küçükçekmece City Council had positive contributions in such areas as social assistance and solidarity for achieving participatory democracy. As a result, the study concludes that despite its positive contributions, the Küçükçekmece City Council does not play a very important role in the realization of the participatory democracy model.
Participatory democracy in Turkey: The case of Küçükçekmece city council
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Katılımcı demokrasi; Participatory democracy; Kent konseyleri; City councils; Yerel demokrasi; Local democracy