Öğretmenlerin Sınıf Liderliği ile Öğrencilerin Sosyal Duygusal Öğrenme Düzeyleri ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Kaşkaya, Onur (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen sınıf liderliği ile sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları (LGS Puanı) ve sosyal duygusal öğrenme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir özel okulun İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana şubelerinde öğrenim gören 242 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği, Öğretmen Sınıf Liderliği Ölçeği ve akademik başarı göstergesi olarak LGS puanları kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, regresyon ve t-testi analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme düzeyleri ile hem öğretmen sınıf liderliği hem de LGS puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları, öğretmen sınıf liderliğinin öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, sosyal duygusal öğrenme de LGS puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Öğretmen sınıf liderliğinin LGS puanlarını anlamlı düzeyde yordamadığı tespit edilmiştir. Araştırmada incelenen değişkenler açısından cinsiyete göre anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Bu sonuçlar, öğretmenlerin sınıf liderliği davranışlarının öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme düzeylerini etkilediğini ve sosyal duygusal öğrenmenin de akademik başarıyı artırdığını göstermektedir. Bulgular doğrultusunda öğretmenlerin sınıf liderliği becerilerinin geliştirilmesi ve sosyal duygusal öğrenmenin desteklenmesi önerilmektedir.

This study aims to examine the relationship between teacher classroom leadership and eighth-grade students' academic achievement (highschool entrance examscores) and social-emotional learning levels. There search was designed in a correlational survey model. The study group consists of 242 eighth-grade students studying at Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, and Adana branches of a private school operating through out Turkey. Social Emotional Learning Scale, Teacher Classroom Leadership Scale, and high school entrance exam scores as an indicator of academic achievement were used as data collection tools. Correlation, regression, and t-test analyses were used to analyze the data. According to the results, significant positive relation ships were found between students' social-emotional learning levels and both teacher classroom leadership and exam scores. Regression analysis results showed that teacher classroom leadership is a significant predictor of students' social-emotional learning levels. Similarly, social-emotional learning was found to be a significant predictor of exam scores. Teacher classroom leadership was not found to significantly predict exam scores. No significant differences were found in terms of gender regarding the variables examined in the study. These results indicate that teachers' classroom leadership behaviors affect students' social-emotional learning levels, and social-emotional learning increases academic achievement. Based on the findings, it is recommended to develop teachers' classroom leadership skills and support social-emotional learning.
Examining the Relationship Between Teachers' Classroom Leadership and Students' Social Emotional Learning Levels and Academic Achievement
Keywords: Sosyal Duygusal Öğrenme; Öğretmen Sınıf Liderliği; Akademik Başarı; Social Emotional Learning; Teacher Class Leadership; Academic Achievement