The impact of digital marketing gamification strategies on consumer behavior in the clothing retail industry - Alfattah Al Attar, Moath Mohammed Abed (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
This thesis investigates gamification strategies within digital marketing and examines their impact on consumer purchasing behavior. The study will concentrate on the clothing retail industry, aiming to explore the complex relationship between gamification strategies in digital marketing and consumer behavior. With the latest advancement trends, many aspects of consumers' lifestyles have evolved, including their purchasing behavior. With most consumers seeking convenient, time-unrestricted purchasing options, the competition among companies across various sectors has intensified. Each company seeks to influence consumer interactions by encouraging purchases or positively improving the overall perception of the company and its brands. Because of this, companies are exploring creative approaches that provide high efficiency. Online marketing has emerged as the ideal environment for such endeavors, given its potential for applying gamification strategies to impact users, which makes consumer awareness of this topic important. This study employs quantitative analyses of the impact of digital marketing gamification strategies on customer behavior. The study result indicates that companies use digital marketing gamification strategies to influence consumer behaviors. The research concluded that consumers must have sufficient awareness to avoid being influenced by these strategies and focus on the product's value. There must be a mutual acceptance between companies and customers that gamification marketing methods are a double-edged sword.

Bu tez, dijital pazarlamada oyunlaştırma stratejilerini araştırmakta ve bunların tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, giyim perakende sektörüne odaklanarak dijital pazarlamadaki oyunlaştırma stratejileri ile tüketici davranışları arasındaki karmaşık ilişkiyi keşfetmeyi amaçlamaktadır. En son gelişme trendleriyle birlikte, tüketicilerin yaşam tarzlarının birçok yönü, satın alma davranışları da dahil olmak üzere değişmiştir. Çoğu tüketici, zaman kısıtlaması olmaksızın uygun satın alma seçenekleri aradığından, çeşitli sektörlerdeki şirketler arasındaki rekabet artmıştır. Her şirket, tüketici etkileşimlerini teşvik ederek ya da şirket ve markalarının genel algısını olumlu yönde geliştirerek tüketicilerin davranışlarını etkilemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, şirketler yüksek verimlilik sağlayan yaratıcı yaklaşımlar keşfetmektedir. Online pazarlama, kullanıcıları etkilemek için oyunlaştırma stratejilerinin uygulanması potansiyeli göz önünde bulundurularak bu tür çabalar için ideal ortam olarak ortaya çıkmıştır ve bu konudaki tüketici farkındalığını önemli kılmaktadır. Bu çalışma, dijital pazarlama oyunlaştırma stratejilerinin müşteri davranışları üzerindeki etkisini nicel analizler kullanarak incelemektedir. Çalışmanın sonuçları, şirketlerin tüketici davranışlarını etkilemek için dijital pazarlama oyunlaştırma stratejilerini kullandığını göstermektedir. Araştırma, tüketicilerin bu stratejilerden etkilenmemek ve ürünün değerine odaklanmak için yeterli farkındalığa sahip olmaları gerektiğini sonucuna varmıştır. Şirketler ve müşteriler arasında oyunlaştırma pazarlama yöntemlerinin iki ucu keskin bir kılıç olduğu konusunda karşılıklı bir kabul olması gerekmektedir.
Dijital pazarlamada oyunlaştırma stratejilerinin giyim perakende sektöründe tüketici davranışları üzerindeki etkisi
Keywords: Gamification Strategies; Digital Marketing; Consumer Behavior; Retail Clothing Industry; Customer Engagement; Customer Journey; Oyunlaştırma Stratejileri; Dijital Pazarlama; Tüketici Davranışı; Perakende Giyim Sektörü; Müşteri Etkileşimi; Müşteri Yolculuğu