المشكلات والتحديات التي تواجه الإدارة المالية للوقف الإسلامي في أوروبا وآليات معالجتها: هولندا نموذجًا - Bouyazdouzen, Hassan (My University, 2024)
Avrupa'da İslamî Vakıfların Malî Yönetiminin Karşılaştığı Sorunlar, Zorluklar ve Çözümleri: Hollanda Örneği" başlıklı bu çalışma, Avrupa şartlarında faaliyet gösteren İslami vakıfların ‎tam verimliliğini kısıtlayan unsurları özellikle Hollanda örneği üzerinden gözden geçirmeyi ‎amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında İslami standartlarla çelişen düzenleyici ve yasal ‎kısıtlamalar, faizsiz finansman sağlama zorlukları ve Şeriat hukukuna göre vakıfların yönetimi ‎konusunda uzmanlık ve bilgi eksikliği gibi ana sorunların belirlenmesi ve analiz edilmesi ‎hedeflenmektedir.‎ Araştırmacı, İslami ve Batı sistemleri arasındaki etkileşimleri ve bu etkileşimin vakıf yönetimi ‎üzerindeki etkisini anlamak için sistemler arası karşılaştırmalara dayanan tanımlayıcı analitik ‎bir yaklaşım kullanmıştır. Sonuçlar, İslami vakıfların sosyal ve ekonomik hedeflerini etkin bir ‎şekilde gerçekleştirebilmesi için düzenleyici çerçevelerin ve yönetişimin acilen iyileştirilmesi ‎gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, bu vakıfların Avrupa'da beraber yaşama ve kültürel ‎anlayışı teşvik etmede oynayabileceği rolün önemi belirginlik kazanmıştır.‎ Tez; İslami vakıfların finansal yönetimi ve yönetişiminin iyileştirilmesinin, bu vakıfların ‎Müslüman toplumun ihtiyaçlarını karşılamada ve kültürel ve sosyal entegrasyona katkıda ‎bulunmasında daha etkili olacakları sonucuna varmaktadır. Aynı zamanda, sözkonusu İslami ‎vakıfların sürdürülebilirliğini ve gelişimini sağlamak için finansal ve işletimsel zorluklarla başa ‎çıkacak mekanizmaların geliştirilmesi önerilmektedir.‎

This study aims to review the obstacles which prevent the effective presence of Islamic endowments in the European environment, with a particular focus on the Netherlands. This study seeks to identify and analyze main challenges such as regulatory and legislative restrictions that conflict with Islamic standards, difficulties in securing interest-free financing, and the lack of expertise and knowledge in managing endowments according to Sharia law. The researcher employed a descriptive analytical approach and relied on comparisons between Islamic and Western systems to understand how they interact and the impact of this interaction on the management of endowments. The results show an urgent need to improve regulatory frameworks and governance to enhance the ability of Islamic endowments to effectively achieve their social and economic goals, as well as to highlight the role they can play in fostering coexistence and cultural understanding in Europe. The dissertation concludes that improving financial management and governance can enhance the ability of European Islamic endowments to meet the needs of the Muslim community and contribute to cultural and social integration. The study recommends developing mechanisms to deal with financial and operational challenges to ensure the sustainability and development of Islamic endowments.
Avrupa'daki İslamî Vakıfların Malî Yönetiminde Karşılaşılan Sorunlar, Zorluklar ve Çözüm Önerileri: Hollanda Örneği
Problems, Challenges, and Proposed Solutions for the Financial Management of Islamic Foundations in Europe: The Case of the Netherlands
Keywords: Vakıflar; İslami Finans; Yönetişim; Hollanda; Waqfs; Endowments; Islamic Finance; Governance; Netherlands