Yetişkinlerde belirsizliğe tahammülsüzlük ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkinin incelenmesi - Şahintekin, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, yetişkinlerde belirsizliğe tahammūlsūzlūk ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmanın örneklemini 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında üniversitenin farklı bölümlerinde lisans eğitimi alan 244'ü kız, 73'ü erkek olmak üzere toplamda 319 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmadaöğrencilerin; cinsiyeti, yaşı, fakültesi, bölümü, sınıfı, aile gelir düzeyi, yaşadığı kişi durumu ve medeni durumu değişkenleri hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırma verileri "Kişisel Bilgi Formu", "Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ)" ve "Psikolojik İyi Olma Ölçeğikleri (PİOÖ)" ile toplanmıştır. Araştırmadaveri toplama araçlarıyla elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 paketprogramında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde ise; Pearson MomentlerÇarpımı Korelasyonu, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların belirsizliğe tahammülsüzlük ve psikolojik iyi olma ölçeklerinden aldıkları puanlar bağımsız cinsiyet, yaş, fakülte, bölüm, sınıf, aile gelir düzeyi, yaşadığı kişi durumu ve medeni durumu değişkenlerine göre normal dağılım ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmış ve buna göre, BTÖ ve PİÖ skorları cinsiyet değişkeni açısından normal dağılım ile arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Elde edilmiş bulgu ışığında çalışmada elde edilmiş sonuçlar tartışılmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar için öneride bulunulmuştur.

The aim of this study is to examine the relationship between uncertainty tolerance and psychological well-being in adults. The sample of this study consisted of a total of 319 students, 244 girls and 73 boys, who received undergraduate education in different departments of the university in the 2020-2021 academic year. in research students; In order to collect information about the variables of gender, age, faculty, department, class, family income level, living person status and marital status, the research data "Personal Information Form", "Uncertainty Intolerance Scale (BDI)" and "Psychological Well-Being Scales (PIOS)" were used. Collected with ". in research analysis of data obtained with data collection tools SPSS 20.0 package carried out using the program. In the analysis of the data; Pearson Moments Product Correlation, t test, one-way analysis of variance (ANOVA) were applied. As a result of the research, the scores of the participants on the intolerance of uncertainty and psychological well-being scales were statistically significantly different from the normal distribution according to independent gender, age, faculty, department, class, family income level, living person and marital status. It was investigated whether there was a difference and accordingly, BTÖ and PİÖ scores did not show a statistically significant difference between the normal distribution and gender variable. In the light of the findings, the results obtained from the research were discussed and suggestions were made for future research.
Examination of the relationship between adults tolerance to uncertainty and psychological wellness
Keywords: Belirsizlik; Belirsizliğe tahammülsüzlük; Psikolojik iyi olma; Uncertainty; Intolerance of uncertainty; Psychological well-being