Derin evrişimli sinir ağı modellerinin açık kaynak kodlu yazılım platformlarında tasarımının değerlendirilmesi - Selçuk, Hıdır; Akıncı, Tahir Çetin; Şeker, Serhat (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
Derin evrişimlisinir ağları, iki boyutlu verilerin kullanıldığı, en popüler ve en yaygın derin öğrenme yöntemlerinden birisidir. Özellikle lisans ve lisansüstü öğrencilerin derin öğrenme yöntemlerini özgürce uygulayabilecekleri ve geliştirebilecekleri yeni derin öğrenmemodelleri tasarlayabilecekleri, bu konudaki deneyimlerini arttırabilecekleri ortamlara maliyetsiz ve kolayca ulaşabilmeleri, bu gençlerin insanlığa ve bilime hizmet edebilecek bilgi, beceri ve deneyime sahip olmaları açısından çok önemlidir. Açık kaynak kodlu yazılım platformları eğer üniversitelerde ders olarak okutulursa ve öğrencilerin öğrencilik dönemleri boyunca eğitilebilecekleri bir ortama kavuşmaları açısından son derece büyük avantaja sahiptir. Ne var ki günümüzde üniversiteler MATLAB gibi ticari yazılımların lisansını aldıklarında araştırmacıların ulaşabildiği ancak öğrencilerin ulaşamadığı derin öğrenme uygulama ortamları ortaya çıkmaktadır. MATLAB derin öğrenme uygulamalarının gerçekleştirilmesi açısından maliyetli olması dışında önemli bir dezavantajı olmayan bir kapalı kaynak kodlu ticari bir yazılımdır. Bu çalışmada derin evrişimsel sinir ağı modellerinin açık kaynak kodlu yazılım platformlarında tasarımı kaynak araştırması yapılarak ele alınmış ve MATLAB ile kıyaslanmıştır. Açık kaynak kodlu yazılım platformları ile DESA uygulamalarının kolay ulaşılabilir olmasını sağlamak ve gençler arasında popülaritesinin arttırılabilmesi için üniversitelerin müfredat programlarına ders olarak konulması gerekliliği sonucuna varılmıştır.

Deep convolutional neural networks (DESA) is one of the most popular and common deep learning method using two-dimensional data. It is especially important for undergraduate and graduate students to have free and easy access to environments where they can freely apply and develop deep learning methods, design new deep learning models, and have knowledge, skills and experience that can serve humanity and science. Open source software platforms have a great advantageif they are taught as a course in universities and in terms of providing an environment where students can be educated during their student period. However, nowadays, when universities obtain the license of commercial software such as MATLAB, deep learning application environments that researchers can reach but cannot reach by students emerge. MATLAB is a commercial software with closed source code that does not have any significant disadvantages other than being costly in terms of realizing deep learning applications. In this study, the design of deep convolutional neural network models on open source software platforms has been handled and compared with MATLAB. It was concluded that open source software should be included in the curriculum of universitiesin order to make DCNN applications easily accessible and to increase their popularity among young people with open source software platforms.
Evaluation of the design of deep convolution neural network models using open source software platforms
Kayseri Üniversitesi, Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO, Elektrik ve Enerji Bölümü, Kayseri, Türkiye. İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, İstanbul,Türkiye
Keywords: Açık kaynak kodlu (AKK); Kapalı kaynak kodlu (KKK); Yazılım; DESA; Öğrenme aktarımı; Open source coded (OSC); Closed source coded (CSC); Software; DCNN; Transfer learning