Osmanlı İmparatorluğu’nda Marjinal Sûfilik: Kalenderîler - Ejder, Ömerül Faruk (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)
Ahmet Yaşar Ocak bu monografik çalışmasında, Osmanlı İmparatorluğu’nda marjinal sûfîlik hareketi Kalenderîliğin, XIV-XVII. Yüzyıllardaki konumunu okuyucuların istifadesine sunmaktadır. Kitabın kapağında, Paris Milli Kütüphanesi’ndeki, “Türkiye’de Dervişler” resmi kullanılmıştır. Tanıtımını yaptığımız eser, güncellenip genişletilmiş dördüncü baskısıdır. Müellif Kalenderîliği, başta tasavvuf kaynakları olmak üzere sırasıyla, sûfî tabakatı, menâkıbnâmeler, tarihî kaynaklar, arşiv belgeleri, vakâyinâmeler ve coğrafî eserler, terâcim-i ahvâl (biyografi), seyahatnâmeler, edebî kaynaklar ve makalelerden yararlanarak hazırladığını belirtmektedir. Yazarı, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı dönemi ile sınırlandırdığı eseri hazırlamaya yönelten ana sebep, tarihte mühim bir yer işgal eden bu sûfî hareketle ilgili daha önce monografik bir çalışma yapılmamış olmasıdır.
Keywords: Sûfîlik; Osmanlı; Kalenderîler; Marjinal; Tasavvuf