Browsing by Author "Çatak, Jale"
Now showing items 1-20 of 58
-
Akdeniz diyeti, vegan diyet ve Türkiye beslenme rehberi önerileri ile oluşturulan diyette karbon ayak izi, su ayak izi ve protein kalitesinin hesaplanarak karşılaştırılması
Ceylan, Zeynep Şilan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmada Akdeniz Diyeti, Vegan Diyet ve Türkiye Beslenme Rehberi önerileri doğrultusunda hazırlanan TÜBER Diyet için izokalorik (2000 kkal) örnek menüler oluşturulmuştur, diyetlerin karbon ayak izi, su ayak izi ve ... -
Anne sütü, toz bebek mamaları, devam sütleri ve bitkisel ve hayvansal bazlı süt çeşitlerinde ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) öncüllerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması
Aytekin, Hatice (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)İleri glikasyon son ürünleri (AGE'ler), 1968 yılında diyabet hastalarında glikozillenmiş HbA1c'nin bulunmasıyla birlikte üzerinde sıkça durulan bir konu haline gelmiştir. AGE'ler, hücrelerde ve hücre dışındaki uzun ömürlü ... -
Assessment of in vitro bioaccessibility of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine forms of vitamin B6 in various vegetables
Gürbüz, Murat; Çatak, Jale; Uğur, Halime; Demir, Büşra; Beceren, Yavuz; Yaman, Mustafa (VUP FOOD RESEARCH INST., 2023)Vitamin B6 is defined as the sum of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine vitamers. The content of each form is quite different in various types of vegetables. This investigation aimed to determine the amount and ... -
The attitudes of university students towards different campus tobacco policies
Develi, Elif; Çatak, Jale; Kayahan, Batuhan; Yagcioglu, Ayca; Ergen, Kristen Belcastro; Subasi, Feryal (European Respiratory Soc Journals Ltd, 2019)Tobacco policies are being implemented in universities, as smoking is an important public health problem among university students, due to an increasing prevalence in developing countries. The aim of this study is to compare ... -
B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile zenginleştirilmiş ticari tam buğday ekmeklerinde B1, B2, B3 ve B6 vitamini biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistemde incelenmesi
Gizlici, Merve Nur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, 2020)Günümüzde, tam tahıllı ürünlere ve vitaminler gibi fonksiyonel özelliklere sahip bileşenlerle güçlendirilen ekmeklere ilgi artmıştır. Doğal olarak bulunan mevcut vitaminlerde gıda işleme sırasında kayda değer kayıplar ... -
Balık ve tavuk etlerine uygulanan farklı pişirme yöntemlerinin vitamin B1, B2, B3, ve B6 düzeyleri üzerine etkisi
Çaman, Reyhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Etler, iyi bir B grubu vitamin kaynağı olarak kabul edilir. Gıdaların işlenmesi sırasında vitamin içeriğinde önemli kayıplar meydana gelir. Bu nedenle, mikro besinlerin pişirme kayıplarını ölçen araştırmalar, etlerdeki ... -
Besin alerjileri ve mikrobiyota
Çatak, Jale; Demirci, Ayşenur; Yaman, Mustafa (Osman Sağdıç, 2021)Ülkemizde ve dünyada son yıllarda besin alerjilerinin yaygınlığında artış gözlenmektedir. Ülkelerin beslenme kültürlerine bağlı olarak alerjen besin maddelerinde değişiklik olsa da, çoğunlukla sekiz besin alerjiye sebebiyet ... -
Comparison the work of breathing between healthy and obese by thermodynamic analysis
Çatak, Jale; Develi, Elif; Bayram, Serkan (European Respiratory Soc Journals Ltd, 2019)Introduction: Respiratory muscle can be regarded as a thermodynamic machine that converts chemical energy into mechanical work during each breathing cycle. Aims and Objectives: Aim of the study is to determine the glucose ... -
Cooking Losses and Bioaccessibility of Thiamine by In Vitro Gastrointestinal System in Selected Legumes
Kesik, Sultan; Çatak, Jale; Ada, Kübra; Yaman, Mustafa (Taylor and Francis Ltd., 2022)This study aimed to investigate the amount of thiamine in selected legumes using two different cooking techniques, pressure cooking and pan cooking, and determine thiamine bioaccessibility in cooked legumes by in vitro ... -
Critical vitamin assessment: pyridoxal, pyridoxamine, and pyridoxine levels for three species of raw and cooked fish samples
Çatak, Jale; Çaman, Reyhan; Ceylan, Zafer (Taylor & Francis Inc, 2020)The amount of vitamin B(6)in foods is reported in the literature as the sum of the pyridoxal (PL), pyridoxamine (PM), and pyridoxine (PN) forms. The levels of the PL, PM, and PN forms of vitamin B(6)are different from each ... -
Çeşitli çikolata örneklerinde lipid peroksidasyonu sonucu oluşan malondialdehitin (MDA) in vitro biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
Aksoy, Tuğçe (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Malondialdehit (MDA), bir dizi enzimatik veya enzimatik olmayan lipidperoksidasyonunun ana toksik ürünüdür. Biyoaktif olan zararlı bileşik hücrede metabolize edilir ya da hücrenin diğer bölümlerine hasarı yayar. DNA ve ... -
Çeşitli enerji içeceklerinde hidroksimetilfurfural düzeylerinin belirlenmesi
Büke, Buse (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Enerji içecekleri, özellikle gençler arasında çok sık tüketilen bir alkolsüz içecektir. Bu çalışmada, çeşitli enerji içeceklerinde hidroksimetilfurfural (HMF) düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Enerji içecekleri ... -
Çeşitli reçel örneklerinde dikarbonil bileşiklerinin biyoerişilebilir miktarlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Özdoğan, Nalan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, işlenmiş besinler içerisinde yer alan ve sık tüketilen hazır reçellerdeki glioksal ve metilglioksal miktarlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, İstanbul'da farklı semtlerdeki ... -
Determination and assessment of the most potent precursors of advanced glycation end products in baklava and Turkish delight by HPLC
Uğur, Halime; Görünmek, Mihraç; Çatak, Jale; Özgür, Bahtiyar; Duman, Sabire; Yaman, Mustafa (Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2022)This study aims to investigate the glyoxal (GO), and methylglyoxal (MGO), and the effect of the types of sugar components on GO and MGO formation in Turkish delight and baklava. The values of GO and MGO ranged from 326 ... -
Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods
Uğur, Halime; Çatak, Jale; Mızrak, Ömer Faruk; Cebi, Nur; Yaman, Mustafa (Elsevier Sci Ltd, 2020)Knowing the bioaccessibility of vitamin C in foodstuffs produced for infants and young children is necessary to determine their daily vitamin C intake. The purpose of the present study was to investigate the bioaccessibility ... -
Determination of content, cooking loss, and bioaccessibility of thiamine in red meats using in vitro simulated human gastrointestinal digestion system
Demir, Kübra; Ertekin Tezcan, Elanur; Uğur, Halime; Yaman, Mustafa; Çatak, Jale (Plapiqui, 2023)Meats are considered a valuable part of the human diet and a best source of B-group vitamins. Thus, investigations that measure the losses by cooking and bioaccessibilities of micronutrients are crucial to knowing the ... -
Determination of niacin profiles in some animal and plant based foods by high performance liquid chromatography: Association with healthy nutrition
Çatak, Jale (Korean Society of Animal Sciences and Technology, 2019)Vitamin B3 (niacin) is essential for all living cells and plays a central role in energy metabolism and oxidative phosphorylation. Vitamin B3, a water-soluble vitamin, is present in the form of nicotinic acid and nicotinamide, ... -
Determination of Nicotinic Acid and Nicotinamide Forms of Vitamin B3 (Niacin) in Fruits and Vegetables by HPLC Using Postcolumn Derivatization System
Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (ANSInet, 2019)Background and Objective: Vitamin B3 is an important water-soluble vitamin that occurs in two forms in foods, nicotinic acid and nicotinamide. In the literature, the studies of vitamin B3 are based on the analysis of total ... -
Determination of riboflavin bioaccessibility in legumes by in vitro digestion using different cooking methods
Kesik, Sultan; Çatak, Jale; Ada, Kübra; Demir, Kübra; Uğur, Halime; Yaman, Mustafa (Istanbul Medipol University, 2023)This research aimed to investigate the riboflavin cooking losses and bioaccessibilities according to the cooking methods in legumes. Considerable nutrient losses occur during the cooking/preparation of foods. Updating old ... -
Determination of the most potent precursors of advanced glycation end products (AGEs) in chips, crackers, and breakfast cereals by high performance liquid chromatography (HPLC) using precolumn derivatization with 4-nitro-1,2-phenlenediamine
Cengiz, Serdar; Kişmiroğlu, Cemalettin; Cebi, Nur; Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (Elsevier, 2020)Consumption of processed foods is increasing in today's modern diet. Advanced glycation end products (AGEs) can be formed by Maillard reactions as well as oxidation of proteins and fats in food processing. The aim of the ...