Browsing by Author "Andaç Öztürk, Serap"
Now showing items 1-12 of 12
-
Assessment of bioaccesibility of precursors of advanced glycation end products in puddings under in vitro digestive system
Andaç Öztürk, Serap; Çintesun, Elif Ede; Demirci, Mehmet; Garipoğlu, Gökçen; Mızrak, Ömer Faruk; Yaman, Mustafa (Atilla Evcin, 2022)Advanced glycation end products (AGEs) are potentially chemical hazardous compounds. Digestive system conditions may effect AGEs formation. Despite puddings have low AGEs content, the effect of in vitro digestion on AGEs ... -
Beslenme ve diyetetik bölümü'nde okuyan kız öğrencilerin ortoreksiya nervoza eğilimlerinin belirlenmesi
Garipoğlu, Gökçen; Arslan, Müge; Andaç Öztürk, Serap (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Ortoreksiya nervoza (ON) sağlığın korunması, iyileştirilmesi, hastalığın tedavisi veya ağırlık kaybetme gibi amaçlarla katkısız, işlenmemiş besinleri tüketme eğilimin görüldüğü "sağlıklı beslenme takıntısı" olarak ... -
Comparison of the Sweet Taste Receptor (TAS1R2) Polymorphism and Nutrient Intakes in Adults
Karadeniz, Kübra; Andaç Öztürk, Serap; Soyocak, Ahu (Galenos Publishing House, 2022)Objective: It is known that genetic variations in the mechanism of taste perception play an essential role in food intake. In this study, we investigated the SNP rs35874116 polymorphism in the sweet taste receptor (TAS1R2) ... -
Investigation of bioaccessibility of vitamin C in various fruits and vegetables under in vitro gastrointestinal digestion system
Andaç Öztürk, Serap; Yaman, Mustafa (Springer, 2022)This study aimed to investigate the in vitro bioaccessibility of vitamin C from various fruits and vegetables. Vitamin C bioaccessibility of 14 fruits and 8 vegetables was examined under the simulated gastrointestinal ... -
Investigation of the vitamins B1, B2, and B6 vitamers bioaccessibilities of canned, dried legumes after in vitro gastrointestinal digestion system
Andaç Öztürk, Serap; Garipoğlu, Gökçen; Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (Elsevier Ltd, 2022)Legumes are rich in minerals, B group vitamins, fiber, and protein. Intake of essential nutrients is vital in adequate and balanced nutrition. As it is crucial to evaluate final nutrient amounts, cooking losses and ... -
Is There a Correlation Between NRS-2002 and EAT-10 Score?
Garipoğlu, Gökçen; Andaç Öztürk, Serap; Bursa, Ayşe Gül (Lippincott Williams and Wilkins, 2022)Dysphagia may play a significant role in the development and progression of malnutrition and may lead to prolonged hospital stay. A group of 187 patients was screened with the NRS-2002 to evaluate nutritional status and ... -
Makarna ve erişte çeşitlerinde glioksal ve metilglioksal biyoerişilebilirliklerinin in vitro sindirim metodu ile belirlenmesi
Andaç Öztürk, Serap; Garipoğlu, Gökçen (Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, 2022)Besinlerin işlenmesi sırasında oluşan İleri Glikasyon Son Ürünlerin [Advanced Glycation End Products (AGEs)] heterojenliği, fizyolojik olarak oluşan AGE’lerden daha fazladır ve diyet AGE'lerinin çeşitli olması etkilerini ... -
Makarna ve erişte türlerindeki tiaminin in vitro olarak biyoerişilebilirliğinin saptanması
Andaç Öztürk, Serap (Osman Sağdıç, 2022)Makarna üretimi ucuz, hazırlaması kolay bir besin olup tüm dünyada en sevilen tahıl ürünlerinden bir tanesidir. Tahıllar genel olarak tiamin açısından da zengin besinlerdir. Bununla birlikte hazırlama, pişirme yöntemleri ... -
Piyasada proteinli veya vegan protein kaynağı olarak satışa sunulan bazı ürünlerin glioksal ve metilglioksal düzeylerinin belirlenmesi
Karatay, Büşra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)İleri glikasyon son ürünleri (AGE); geniş, heterojen ve karmaşık bileşikler grubunu temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı; piyasada proteinli veya vegan protein kaynağı olarak satışa sunulan bazı ürünlerin glioksal ve ... -
Postmenopozal kadınlarda diyet inflamatuar indeksi ve kırık insidansı ilişkisi
Yıldırım Çavak, Betül; Andaç Öztürk, Serap (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)İnflamasyon, inflamatuar uyaran veya doku hasarına karşı vücudun immün yanıtıdır. Akut inflamasyon yaralanma ve enfeksiyoz ajanlara karşı gelişirken, kronik inflamasyon insülin direnci, diyabet, ateroskleroz, obezite ve ... -
Üniversite öğrencilerinin aşırı işlenmiş besin tüketimleri ile uykululuk durumu ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Karakaş, Fatma Dilara (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde aşırı işlenmiş besin tüketimleri ile depresyon ve uykululuk seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 102'si (%25,5) erkek ve 298'i (%74,5) kadın olmak üzere ... -
Yeme Motivasyonu Anketi Kısa Formunun Türkçe Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması
Karaağaç, Rabia Melda; Andaç Öztürk, Serap (Turkish Adaptation of the Brief Form of the Eating Motivation Survey: Validity and Reliability Study, 2022)Amaç: Bu araştırmanın amacı, Yeme Motivasyonu Anketi’nin (TEMS) kısa formunun Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin yetişkin bireylerde belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma Eylül 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında 573 ...