Browsing by Author "Demirci, Mehmet"
Now showing items 1-18 of 18
-
Effect of oil type and concentration on solid fat contents and rheological properties of watery oleogels
Pehlivanoglu, Halime; Akcicek, Alican; Can, Asli Muslu; Karasu, Salih; Demirci, Mehmet; Yilmaz, Mustafa Tahsin (Innovhub Ssi-Area Ssog, 2021)This study aims at evaluating the effect of oil type and concentration on solid fat contents and rheological properties of oleogels (OGs) prepared using different types of oils; namely, HOSO (High oleic sunflower oil), HO ... -
Encapsulation by nanoliposomes
Demirci, Mehmet; Çağlar, Muhammed Yusuf; Çakır, Bilal; Gulseren, İbrahim (Academic press ltd-elsevier science ltd, 2017)Nanoliposomes are among the most commonly investigated colloidal delivery systems in food and nutraceuticals research. Since they have the capacity to encapsulate and deliver both hydrophilic and hydrophobic bioactives, ... -
Gıda analizlerinde kullanılan spektroskopik teknikler
Çağlar, Muhammed Yusuf; Demirci, Mehmet; Şahiner, Abdulkadir; Çakır, Bilal; Çağlar, Ahmet Furkan (Sidas Medya A.Ş., 2019)Gıdalar, hammaddenin tedarik edilmesinden son ürünün eldesine kadar geçen süreçte, raf ömrünün uzatılması, tekstür, tat veya aroma iyileştirilmesi ya da maliyetin düşürülmesi gibi çeşitli istemlerle veya istem dışı; fiziksel ... -
Helal endüstrisine global yaklaşım
Şahiner, Abdulkadir; Çağlar, Muhammed Yusuf; Demirci, Mehmet; Çakır, Bilal (ASOS Yayınları, 2017)Ülkemizde ve dünyada hızla gelişen ve etki alanını sürekli arttıran helal endüstrisi, hem ekonomik hem de sosyal bir fayda potansiyel ine sahiptir. Bu açıdan helal endüstrisini iş dünyası yakından takip etmektedir. Bu ... -
Investigating the usage of unsaturated fatty acid-rich and low-calorie oleogels as a shortening mimetics in cake
Pehlivanoğlu, Halime; Özülkü, Görkem; Yıldırım, Ruşen Metin; Demirci, Mehmet; Toker, Omer Said; Sağdıç, Osman (WILEY, 2018)In the present study, two purposes were aimed: (a) Reduction of fat content of cakes using watery oleogels and (b) Reduction of saturated fatty acid contents of cakes using oleogels rich in unsaturated fatty acid composition ... -
An investigation of antimicrobial activity of Wheat Grass Juice, Barley Grass Juice, Hardaliye and Boza
In this research, antimicrobial effect of Wheat Grass Juice (WGJ), Barley Grass Juice (BGJ), Hardaliye and Boza on total coliform, total bacteria and specific microorganisms such as B.cereus, S.typhimurium L.monocytogenes, ... -
Investigation of physicochemical properties of bowl and packet margarines produced by interesterification technology
Pehlivanoğlu, Halime; Çakır, Bilal; Demirci, Mehmet (Center for Enhancing Knowledge (CEK), 2016)The physiochemical properties and the values of free fat acid (FFA), peroxide, water, pH, color, solid fat content (SFA), slip melting point (SMP), total saturated fat acid (SFA), total monounsaturated fat acid (MUFA), ... -
İnsan gıdası olarak böcek proteinleri tüketimi ve getirdiği sorunlar
Demirci, Mehmet; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Alınan tedbirlere rağmen hızla artan dünya nüfusu, endüstri ve insan kaynaklı çevre kirliliği ve küresel ısınma, tarım arazileri ve temiz su kaynaklarını azaltmakta ve yeterli gıda dolayısıyla da protein üretimini ... -
İstanbul piyasasında satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
Demirci, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2015)Bu araştırmada, İstanbul piyasasında farklı markalarda satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada İstanbul piyasasında en çok tüketilen 12 markaya ait tavuk etlerinin ... -
Nanoencapsulation of Enzymes, Bioactive Peptides, and Biological Molecules
Çağlar, Muhammed Yusuf; Demirci, Mehmet; Bayrambas, Kadir; Çakır, Bilal; Gülseren, İbrahim (ACADEMIC PRESS LTD-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2017)Nanoencapsulation systems that bear enzymes, proteins, bioactive peptides, and biological molecules are among the most commonly investigated delivery systems in food and nutraceuticals research. Although the majority of ... -
Oleogels for food applications
Demirci, Mehmet; Lee, Chi-Ching; Çavuş, Mustafa; Çağlar, Muhammed Yusuf (Elsevier, 2020)Over the years, fats have been widely used in foods for different purposes including improving texture, aroma, and mouthfeel. Processing methods used in manufacturing solid fats might cause some adverse effects including ... -
Oleogels, a promising structured oil for decreasing saturated fatty acid concentrations: Production and food-based applications
Pehlivanoğlu, Halime; Demirci, Mehmet; Toker, Omer Said; Konar, Nevzat; Karasu, Salih; Sağdiç, Osman (Taylor & Francis INC, 2018)Oils and fats are widely used in the food formulations in order to improve nutritional and some quality characteristics of food products. Solid fats produced from oils by hydrogenization, interesterification, and fractionation ... -
Organize sanayi bölgelerinde açılan resmi ve özel meslek liselerinin eğitim ve istihdam açısından incelenmesi
Demirci, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2016)Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinin eğitim-istihdam ilişkisine etkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma sonuçlarının denetimi, süreçlerin incelenmesi ve katılımcı görüşlerinin/önerilerinin ... -
Prebiyotik Oligosakkaritlerin Kaynakları, Üretimleri ve Gıda Uygulamaları
Demirci, Mehmet; Sağdıç, Osman; Çavuş, Mustafa; Pehlivanoğlu, Halime; Çağlar, Muhammed Yusuf; Yılmaz, Mustafa Tahsin (Osman SAĞDIÇ, 2017)Oligosakkaritler, uzun yıllardır eczacılıkta ilaç takviyesi, kilo kontrol ajanı ve diyet lifi olarak; gıda endüstrisinde ise tatlandırıcı, nem tutucu ve kabartıcı ajan gibi farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Son yıllarda ... -
Prebiyotik Oligosakkaritlerin Kaynakları, Üretimleri ve Gıda Uygulamaları
Demirci, Mehmet; Sağdıç, Osman; Çavuş, Mustafa; Pehlivanoğlu, Halime; Çağlar, Muhammed Yusuf; Yılmaz, Mustafa Tahsin (Osman SAĞDIÇ, 2017)Oligosakkaritler, uzun yıllardır eczacılıkta ilaç takviyesi, kilo kontrol ajanı ve diyet lifi olarak; gıda endüstrisinde ise tatlandırıcı, nem tutucu ve kabartıcı ajan gibi farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Son yıllarda ... -
Rheological properties of wax oleogels rich in high oleic acid
Pehlivanoğlu, Halime; Demirci, Mehmet; Toker, Ömer Said (Taylor & Francis INC, 2018)Dual and triple combinations of high oleic acid sunflower oil (SO), SO, and blend oil (BO) were used to produce carnauba wax (CW) oleogels (OGs). Fatty acid composition, solid fat content (SFC), and rheological and textural ... -
TIM Systems: A Novel Approach for Determination of Bioaccessibility and Bioavailability of Food Components
Çağlar, Muhammed Yusuf; Demirci, Mehmet (Osman SAĞDIÇ, 2018)The increasing rate of consciousness on innovative changes in foods has been increasingly grew the demand for the information about metabolism of these foods. Data about bioaccessibility and bioavailability of food components ... -
Üzümsü Meyvelerde Bulunan Fenolik Bileşikler ve Beslenmedeki Önemi
Çağlar, Muhammed Yusuf; Demirci, Mehmet (Osman SAĞDIÇ, 2017)Üzümsü meyveler, kendilerine has cezbedici renk, tat ve aromasının yanı sıra yapı ve kokuları ile de gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Bu meyveler antosiyaninler, flavan-3-oller, prosiyanidinler, flavonollar, ...