Browsing by Author "Ede Çintesun, Elif"
Now showing items 1-17 of 17
-
Assessment of Formation of the Glyoxal and Methylglyoxal Levels in Various Sugar-Free or Sweetened Products Under in Vitro Gastrointestinal Digestive System
Andaç Öztürk, Serap; Ede Çintesun, Elif; Yaman, Mustafa (Plapiqui(Uns-conicet), 2024)ABSTRACT Sweeteners and sugar-free products are commonly used substitutes for caloric sugars for weight management or maintaining normal blood sugar. However, α-dicarbonyl compounds (α-DCs) of these products have limited ... -
Beslenme danışmanlığı alan bireylerde etiket okuma, beslenme bilgi düzeyi ve diyete uyum arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Orhan, Nur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı beslenme danışmanlığı alan bireylerin besin etiketi okuma düzeyleri ile beslenme bilgi düzeyi ve diyete uyumları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma ... -
Bioaccessibility of α -Dicarbonyl Compounds in Breads and Other Bakery Products Using an In Vitro Stimulated Gastrointestinal Digestive Systems
Yaman, Mustafa; Ede Çintesun, Elif; Özgölet, Muhammed; Serdar, Esra; Mızrak, Ömer Faruk; Yıldırım Servi, Esra (PLAPIQUI(UNS-CONICET), 2023)Digestive system conditions may in-crease or decrease the formation α-dicarbonyl com-pounds. This study aims to determine the bioaccessi-bility of glyoxal (GO) and methylglyoxal (MGO) in bakery products under in vitro ... -
Çevrimiçi ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bireylerde beslenme bilgi düzeyinin, yeme bağımlılığının ve sezgisel yeme davranışının karşılaştırılması
Tipi, Nevin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi ve yüz yüze beslenme danışmanlığı alan bireylerde beslenme bilgi düzeyinin, yeme bağımlılığının ve sezgisel yeme davranışının karşılaştırılmasıdır. Çalışma, İstanbul ilinde bulunan beslenme ... -
Çuha Çiçeği Yağı
Ede Çintesun, Elif (İstanbul Medikal Sağlık ve Yayıncılık, 2023)Günümüzde, sağlığı korumak veya mevcut has talıkların semptomlarını iyileştirmek amacıyla, ilaçlar yerine veya ilaçlarla birlikte, bitkisel teda vileri kullanan kişilerin sayısı giderek artmakta dır. Oenothera biennis ... -
Determination of hydroxymethylfurfural and malondialdehyde amounts in various instant coffees commonly sold in Türkiye
Murat, Gürbüz; Ede Çintesun, Elif; Demir, Büşra; Beceren, Yavuz; Uğur, Halime; Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (Elsevier, 2024)Coffee is currently one of the most consumed non-alcoholic beverages around the world. Although many beneficial compounds are present in the composition of coffee, it should be taken into account that coffee products may ... -
Glutensiz Ürünlerde Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru Yöntemi ile Protein Kalite İndeksinin Teorik Olarak Belirlenmesi / Glutensiz Ürünlerde Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru Yöntemi ile Protein Kalite İndeksinin Teorik Olarak Belirlenmesi
Uzun, Safiye Selcan (2024)Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Gluten tüketimi bazı kişilerde çölyak gibi ciddi sağlık problemlerine sebep olmakta ve bu durum kişilerin glutensiz ürünler (gluten içermeyen ... -
Glyoxal and methylglyoxal formation in chocolate and their bioaccessibility
Ede Çintesun, Elif; Çatak, Jale; Ateş, Esra; Yaman, Mustafa (Elsevier, 2024)The objective of this study was to assess the effects of simulated digestion on the formation of α-dicarbonyl compounds (α-DCs) in chocolates. For that purpose, the concentrations of glyoxal and methylglyoxal in choco- lates ... -
Investigation of the Effects of Sugar Type on the Formation of α-Dicarbonyl Compounds in Jams Under In Vitro Digestive System Model
Çatak, Jale; Özdoğan, Nalan; Ede Çintesun, Elif; Demirci, Mehmet; Yaman, Mustafa (Academic Press Inc., 2023)The present study aimed to determine the effects of sugar type on the formation of α-dicarbonyl compounds (α-DCs) in jams under in vitro digestive system. Glyoxal (GO) and methylglyoxal (MGO) levels were analyzed with High ... -
İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) ve Polikistik Over Sendromu İlişkisi
Aşık, Büşra Nur; Ede Çintesun, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)İleri glikasyon son ürünleri (AGE), arginin ve lizin gibi serbest amino asit grupları ile indirgen şekerlerin serbest karbonil grubu arasındaki enzimatik olmayan Maillard reaksiyonu yoluyla oluşan heterojen ve karmaşık ... -
İnsülin Direncinin Beslenme Tedavisinde Güncel Diyet Modelleri
Köpürlü, Meryem; Ede Çintesun, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)İnsülin direnci, insülin hedefli dokuların artan fizyolojik insülin seviyelerine daha az yanıt oluşturdukları bir durumdur. Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, polikistik over sendromu başta olmak ... -
Kurkumin
Ede Çintesun, Elif (İstanbul Medikal Sağlık ve Yayıncılık, 2023)Zerdeçal (Curcuma longa L.); yüzyıllardır geniş bir kullanım alanına sahip bir baharat ve tıbbi bitkidir. Eski Hint tıbbında, zerdeçalın yaralanmanın yol açtığı burkulmalar ve şişmelerin tedavisinde, ateşli ... -
Malondialdehyde levels and bioaccessibility in healthy diet bars: A gastrointestinal digestion model
Demir, Kübra; Aslanhan, Sultan; Çatak, Jale; Ede Çintesun, Elif; Yaman, Mustafa; Mızrak, Ömer Faruk (Pergamon-Elsevier Science Ltd., 2024)Malondialdehyde (MDA), which is composed when n-6 and n-3 PUFAs are peroxidized, has been utilized as an indicator of lipid peroxidation and has been considered neurotoxic, cytotoxic, and mutagenic. This study aimed to ... -
Pathogenic potential of Staphylococcus aureus strains isolated from unpackaged ice cream samples sold in Istanbul
Ede Çintesun, Elif; Özmen Toğay, Sine (Özkan Özden, 2024)Ice cream is a widely consumed refreshing food, especially in the summer months, and it creates a suitable environment for microbial growth due to its high nutritional value, appropriate pH, and long storage time. This ... -
Polikistik over sendrom tanısı alan yetişkin kadınların beslenme alışkanlıklarının ve duygusal iştahlarının akdeniz diyetine uyumunun incelenmesi
Kurt, Şevval (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı Polikistik Over Sendrom tanısı almış yetişkin kadınların beslenme alışkanlıklarını ve duygusal iştah durumlarını tespit ederek değerlendirmek ve bu durumların Akdeniz Diyetine uyumluluğu arasındaki ... -
Üniversite öğrencilerinde diyet kaynaklı ileri glikasyon son ürünleri alım düzeylerinin diyet inflamatuar indeksine ve menstrüasyon semptomlarına etkisinin araştırılması
Aşık, Büşra Nur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde diyet kaynaklı ileri glikasyon son ürünlerinin (dAGE); Diyet İnflamatuar İndeksi'ne (Dİİ) ve menstrüasyon semptomlarına etkisini araştırmaktır. Çalışma, Kasım 2023-Ocak 2024 ... -
Üniversitedeki kız öğrencilerinde yeme bozuklukları, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Köpürlü, Meryem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bu çalışmanın amacı kız üniversite öğrencilerinde yeme bozuklukları, diyet kalitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde eğitim gören 373 kız öğrenci ile ...