Browsing by Author "Kırtıl, Hatice Ebrar"
Now showing items 1-6 of 6
-
Freeze-Drying of Probiotics for the Incorporation in Functional Foods: Drying Process, Viability, and Powder Properties
Küçükata, Yasemin Ş.; Kırtıl, Hatice Ebrar; Ermiş, Ertan (Wiley, 2024)Probiotics are defined as live microorganisms administered in adequate amounts as part of foods or supplements to benefit host health (Arellano et al. 2021). Since probiotics improve the intestinal microbial balance, ... -
Freeze‐Drying of Probiotics for the Incorporation in Functional Foods: Drying Process, Viability, and Powder Properties
Küçükata, Yasemin Ş.; Kırtıl, Hatice Ebrar; Ermiş, Ertan (John Wiley & Sons Ltd., 2024)Food industry faces challenges in developing stable dried functional food components and foods incorporating live probiotic cultures that maintain high viable cell loads at the time of consumption. The freeze-drying technique ... -
İstanbul piyasasında satılan soğuk pres yağların kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Pehlivanoğlu, Halime; Önder, Esma; Kırtıl, Hatice Ebrar (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2021)Bitkisel yağlar, yüksek besleyici özellikleri ile insan beslenmesinde büyük öneme sahiptir. Günümüzde başta çörek otu olmak üzere soğuk pres yağlara talep, her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada gıda takviyesi olarak ... -
Molecular Identification and Technological Properties of Acetic Acid Bacteria Isolated from Malatya Apricot and Home-Made Fruit Vinegars
Büyükduman, Eda; Kırtıl, Hatice Ebrar; Metin, Banu (The Korean Society for Microbiology and Biotechnology, 2022)Acetic acid bacteria (AAB) are versatile organisms involved in the production of variety of fermented foods, such as vinegar and kombucha, and products of biotechnological relevance, such as bacterial cellulose. In the ... -
Peynir Küfü Olarak Penicillium Roqueforti’nin Taksonomisi, Morfolojik, Genetik ve Metabolik Özellikleri
Filamentli bir fungus olan Penicillium roqueforti, küflü peynirlerin olgunlaştırılmasında sekonder starter olarak kullanılmaktadır. Starter kültür olarak kullanılan işletmelerde, P. roqueforti direkt olarak süt içine ... -
Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi
Güneş, Zeynep Saliha; Kırtıl, Hatice Ebrar; Küçükata, Yasemin Şefika; Toprak, Biset (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Dünyada kullanılan enerjinin %80’inden fazlası kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Günümüzde artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artan fosil yakıt kullanımı sera gazı emisyonu, asit yağmurları ...