Browsing by Author "Metin, Banu"
Now showing items 1-20 of 30
-
Antosiyanin stabilite artırma metotları: Fenolik Kopigmentasyonu
Demirci, Şeyma Nur; Metin, Banu; Demirci, Mehmet (Osman Sağdıç, 2022)Renk, gıdaların tüketiciler tarafından ilk fark edilen özelliği olup; gıdaların kabulünü doğrudan etkileyen en önemli duyusal özelliklerinden biridir. Gıdaların kendine özgü renkleri olmasına rağmen işlenmeleri esnasında ... -
Bacterial Dynamics of Hardaliye, a Fermented Grape Beverage, Determined by High-Throughput Sequencing
Metin, Banu; Pehlivanoğlu, Halime; Yıldırım Servi, Esra; Arıcı, Muhammet (Ankara University, 2023)Hardaliye is a traditional beverage produced by fermenting red grapes with mustard seeds and sour cherry leaves in the Thrace region of Turkey. There are few studies that have determined the microorganisms responsible for ... -
Dynamics of Lactic Acid Bacteria During Pastirma Production
Metin, Banu; Toy, Alya (SLOVAK UNIV AGRICULTURE NITR, 2022)Pastirma is a traditional dry-cured meat product of Turkey, produced from whole beef or muscles of water buffalo. Studies on the microbial diversity of pastirma generally focus on the final product. In this study, we aimed ... -
Et ve Et Ürünlerinde Pseudomonas Biyoçeşitliliği, Bozucu Özellikleri, Biyofilm Üretimi ve Çoğunluk Algılama (Quorum Sensıng) Sistemi
Küçükata, Yasemin Şefika; Yetim, Hasan; Metin, Banu (Gıda Teknolojisi Derneği, 2024)Bozulma yapan mikroorganizmalar ve/veya patojenler gıda endüstrisinde bir endişe kaynağıdır. Pseudomonas türleri, düşük sıcaklıklarda depolanan gıda ürünlerinde gelişebilen, Gram negatif, aerobik ve psikrotrofik bakterilerdir. ... -
EV yapımı sirkelerden ve taze kayısılardan asetik asit bakterilerinin izolasyonu, moleküler identifikasyonu ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Büyükduman, Eda (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Doğada meyve ve bitki yüzeylerinde bulunan asetik asit bakterileri, şeker alkollerini, şekeri ve etanolü oksitleyerek sirke ve kombucha çayı gibi fermente ürünlerin üretiminde rol oynarlar. Yapılan bu çalışmada, meyve ... -
Fasülye turşusu salamurasının temel kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Odabaş, Hümeyra; Metin, Banu (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Fasulye turşusu, Karadeniz bölgesine ait geleneksel gıdalardan biridir. Bu çalışmada, literatürde yeteri kadar bilimsel bir veri bulunmayan fasulye turşusunun temel kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile ilgili bilgi ... -
Filamentous fungi associated with the Golot Cheese of the Rize Ardesen Highlands in Turkey
Metin, Banu (Osman SAĞDIÇ, 2020)The aim of this study was to identify the filamentous fungi associated with the Golot cheese produced in Ardesen, Rize Province, East Black Sea region, Turkey by using molecular methods. Sixteen fungi were isolated from ... -
Filamentous fungi in cheese production
Metin, Banu (IGI GLOBAL, 2018)Filamentous fungi play important roles in the production of a variety of cheeses. The most famous are the blue cheeses, such as Roquefort or Gorgonzola, in which Penicillium roqueforti is the principal mold, and the moldy ... -
Functional analysis of Triticum durum type 1 metallothionein gene (dMT) in response to varying levels of cadmium
Yeşilirmak, Filiz; Özturk Gökçe, Zahide Neslihan; Metin, Banu; Sayers, Zehra (Springer Verlag, 2018)The effect of varying levels of cadmium and correlated changes on the expression level of a type 1 metallothionein gene (dMT) were investigated in Triticum durum cv. Balçalı-85. Increasing the cadmium concentration resulted ... -
Genetic diversity and population structure of Penicillium roqueforti isolates from Turkish blue cheeses
Kirtil, Hatice Ebrar; Orakci, Aysenur; Arici, Muhammet; Metin, Banu (Elsevier, 2024)Blue cheeses, including renowned mold-ripened varieties such as Roquefort (France), Gorgonzola (Italy), Stilton (UK), Danablue (Denmark), and Cabrales (Spain), owe their distinct blue-green color and unique flavor to ... -
İdentification of Filamentous Fungi in Turkish Mold-Ripened Cheeses and Screening of Mycotoxin Genes of Penicillium Roqueforti İsolates
Kirtil, Hatice Ebrar; Metin, Banu; Arici, Muhammet (Slovak Univ Agriculture Nitra, 2021)Turkish mold-ripened cheese varieties are traditionally produced by spontaneous fungal growth during the ripening process in cellars or caves. In this study, fourty strains of filamentous fungi were isolated from mold-ripened ... -
Kan Kültürlerinden İzole Edilen Candida parapsilosis Kompleks Türlerinin Eşey Tipi (MTL) Genotiplerinin Belirlenmesi
Metin, Banu; Yaşar, Melike; Hoşbul, Tuğrul; Döğen, Aylin; Hilmioğlu Polat, Süleyha; İlkit, Macit (Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, 2021)Amaç: Candida parapsilosis, sistemik kandidoz etkenleri arasında Candida albicans’tan sonra en sık rastlanan Candida türlerinden biridir. Candida türlerinde eşey tipinin belirlenmesi ve eşeyli üremenin gerçekleştirilmesi, ... -
Konya küflü peynirinden izole edilen küflerin moleküler identifikasyonu ve Penicillium roqueforti izolatlarının morfolojik karakterizasyonu
Seri, Meryem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Konya küflü tulum peyniri, Konya tulum peynirinin parçalara bölünerek yüzeyde küf oluşumunun sağlanması için bodrum, mahzen veya mağaraların serin ve nemli atmosferinde muhafaza edilerek olgunlaştırılmasıyla elde edilen, ... -
Malatya kayısısından laktik asit bakterilerinin izolasyonu, moleküler identifikasyonu, bazı probiyotik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Kahraman Sarısu, Ayşegül (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Laktik asit bakterileri, çeşitli fermente ürünlerin üretiminde rol almaları, starter kültür olarak kullanımları ve probiyotik özelliklerden dolayı önemli endüstriyel mikroorganizmalar olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, ... -
Mating genotypes and susceptibility profiles of clinical isolates of Candida glabrata from Turkey
The sexual cycle of Candida glabrata is not known; however, genomic evidence is indicative of recombination among subpopulations and the genome harbours genes necessary for undergoing mating and meiosis, which may increase ... -
Mating type (MAT) locus and possible sexuality of the opportunistic pathogen Exophiala dermatitidis
Metin, Banu; Döğen, Aylin; Yıldırım, Esra; de Hoog, G. Sybren; Heitman, Joseph; Ilkit, Macit (ACADEMIC PRESS LTD-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2019)Sexual reproduction among the black yeasts is generally limited to environmental saprobic species and is rarely observed among opportunists in humans. To date, a complete sexual cycle has not been observed in Exophiala ... -
Mikrobiyal Gıda Biyoteknolojisinde Omik Yaklaşımlar
Metin, Banu (Türkiye Klinikleri, 2021)Omik teknolojiler, son yıllarda bilimsel literatürde adından sıkça söz edilen kapsamlı analizlerdir. Bunlardan bazılarına örnek olarak, bir organizmanın tüm DNAsı ve genlerinin (genom) çalışıldığı genomik, oluşturduğu tüm ... -
Molecular Identification and Technological Properties of Acetic Acid Bacteria Isolated from Malatya Apricot and Home-Made Fruit Vinegars
Büyükduman, Eda; Kırtıl, Hatice Ebrar; Metin, Banu (The Korean Society for Microbiology and Biotechnology, 2022)Acetic acid bacteria (AAB) are versatile organisms involved in the production of variety of fermented foods, such as vinegar and kombucha, and products of biotechnological relevance, such as bacterial cellulose. In the ... -
MTL genotypes, phenotypic switching, and susceptibility profiles of Candida parapsilosis species group compared to Lodderomyces elongisporus
Doğen, Aylin; Metin, Banu; İlkit, Macit; de Hoog, G. Sybren; Heitman, Joseph (PUBLIC LIBRARY SCIENCE, 2017)Reference isolates of Candida parapsilosis (n = 8), Candida metapsilosis (n = 6), Candida orthopsilosis (n = 7), and Lodderomyces elongisporus (n = 11) were analyzed to gain insight into their pathobiology and virulence ... -
MTL genotypes, phenotypic switching, and susceptibility profiles of Candida parapsilosis species group compared to Lodderomyces elongisporus
Döğen, Aylin; Metin, Banu; Ilkit, Macit; de Hoog, G. S.; Heitman, Joseph (Wiley, 2017)Reference isolates of Candida parapsilosis (n = 8), Candida metapsilosis (n = 6), Candida orthopsilosis (n = 7), and Lodderomyces elongisporus (n = 11) were analyzed to gain insight into their pathobiology and virulence ...