Browsing by Author "Nazlı, Bülent"
Now showing items 1-19 of 19
-
Analytical methods for halal food authentication: principles, comparisons and food applications
ECHNIQUES Food choice has normally been reflected individual expectations such as lifestyles, culture, religion and health concerns. From the Muslim societies' point of view, this expectation is usually related to halal ... -
An analytical study to determine prohibited anabolic residues in red meat tissue using LC-MS/MS system
Hormones used for various purposes in animal breeding are not only important for animal health but also human health and thus meat and meat products need to be checked frequently for hormone residues. As the methods of ... -
Bazı meyveli toz içeceklerde tartrazin ve sunset yellow renklendiricilerinin HPLC / DAD Yöntemi ile araştırılması
İmre, Hilal (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2017)Tüketici beğenisini arttırmaya yönelik olarak üretim süreçlerinin farklı aşamalarında gıda ürünlerine katkı maddesi olarak renklendiriciler ilave edilmektedir. Gıdalarda kullanımına izin verilen renklendiricilere resmi ... -
Characteristic properties of Muhlama
İmamoğlu, Hüsniye; Pehlivanoğlu, Halime; Nazlı, Bülent; Çakır, Bilal (WILEY-BLACKWELL, 2016)The composition of muhlama, which consists of corn flour, butter, water, salt and either string, golot or minced curd cheese, was examined to determine its essential characteristics. Muhlama samples were collected from ... -
Characteristics of traditional Turkish fermented soudjouk and current situation
Nazlı, Bülent; Pehlivanoğlu, Halime; Çağlar, Muhammed Yusuf (SciRes Literature, 2017)In this review study, it is aimed to give an information about the current situation and characteristics of the Traditional Turkish Fermented Soudjouk which has been known since ancient times and consumed with appreciation ... -
GDO ve biyoteknoloji
Nazlı, Bülent (Medya Blue Ajans & Tanıtım, 2012)Son 20 yılda, genetik bilimi çok ilerlemiş ve modern biyoteknoloji en geniş kullanımını tarım alanında bulmuştur. Biyoteknoloji yöntemleri kullanılarak kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılması ile belirli özellikleri ... -
Gıda analizlerinde mikrobiyolojik floranın önemi
Nazlı, Bülent (ESM Yayıncılık Eğitim ve Tanıtım Ltd. Şti., 2013)Gıda analizlerini yapmaya yönelik kurulan laboratuvarların gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından taşıdığı önem büyüktür. Bu laboratuvarlarda yapılan analizler ile piyasaya sürülen gı dalardaki uygunsuzluklar kolaylıkla ... -
Investigation of the effect of different cooking methods on conjugated linoleic acids in red meat
Nazlı, Bülent; Pehlivanoğlu, Halime; Çakır, Bilal; Çağlar, Muhammed Yusuf; Lee, Chi Ching (Osman Sağdıç, 2022)This study was carried out to investigate the effect of different cooking techniques applied to meats on total CLAs, cis-9,trans-11-CLA (c9,t11-CLA) and trans-10,cis-12-CLA (t10,c12-CLA). . In the study, four different ... -
İstanbul ili Avrupa yakası halkının kırmızı et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve bilincinin belirlenmesi
Momin, Yakefujiang (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Tüketicilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesinde kırmızı et ve ürünleri önemi bir yer tutar. Bu çalışma İstanbul ili Avrupa yakası halkının bir anket çalışması yaparak kırmızı et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve ... -
İstanbul piyasasında satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
Demirci, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2015)Bu araştırmada, İstanbul piyasasında farklı markalarda satışa sunulan tavuk etlerinin yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada İstanbul piyasasında en çok tüketilen 12 markaya ait tavuk etlerinin ... -
İstanbul'da bazı gıda işletmelerinde hijyenik kalitenin saptanması
Göktaş, Muhammed Ali (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2019)İnsan yaşamında gıda kökenli hastalıklar her geçen gün artmakta ve sağlık açısından önemini korumaktadır. Gıda işletmelerinde gıda güvenliği açısından yapılan denetim ve kontroller halk sağlığı açısından önemli bir yer ... -
İstanbul'da satılan tulum peynirlerinde bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi ve geleneksel tulum peyniri ile karşılaştırılması
Uğurdoğan, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 2020)Bu çalışma, İstanbul'da satılan endüstriyel şartlarda üretilmiş Erzincan Şavak tulum peynirlerinin bazı kalite parametrelerini incelemek ve geleneksel yöntemle üretimi yapılan tulum peyniri kalite özellikleri açısından ... -
Kırmızı et dokusunda yasaklı anabolizanların tespitine yönelik hızlı ve pratik analitik yöntem geliştirilmesi
Olgun, Elmas Öktem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2016)Hayvan yetiştiriciliğinde çeşitli amaçlar için kullanılan hormonların sağlık açısından taşıdığı önem nedeniyle et ve et ürünlerinin hormon kalıntıları açısından sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Gıda numunelerinde ... -
Organik tarım ve organik ürünler
Nazlı, Bülent (Medya Blue Ajans & Tanıtım, 2013)Hormonlu, tarım ilacı kullanılmış, genetiği bozulmuş gıdaların insan sağlığına verdiği zararlar ortaya çıktıkça organik yöntemlerle üretilen besin maddelerine olan ilgi giderek artmakta ve alışveriş yaparken tercihler ... -
Pastörize ve uht sütten starter kültür kullanılarak üretilen yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
Gürcan, Oğuzhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Yoğurt insan beslenmesinde önem taşıyan ve sevilerek tüketilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, koyun, keçi, manda veya bunların karışımlarından oluşan süte starter kültür katılarak üretilen ve laktik asit fermantasyonu ... -
Piyasada fermente sucuk olarak satılan ürünlerin kalite özelliklerinin saptanması ve geleneksel Türk fermente sucuğu ile karşılaştırılması
Pehlivanoğlu, Halime; Nazlı, Bülent; İmamoğlu, Hüsniye; Çakır, Bilal (Istanbul University, 2015)Bu çalışma, günümüz Türkiye’sinde marka olmuş firmalar tarafından üretilen ve fermente sucuk etiketi ile piyasaya sunulan sucukların karakteristik özelliklerinin araştırılması ve Geleneksel Türk Fermente ... -
Quechers method for simultaneous determination of veterinary drugs and pesticides anaylsis in milk by LC-MS/MS
Veterinary drugs are used for disease treatment and prevention and also for improvement of growth and feeding efficiency. Incorrect use of these drugs may cause accumulation of such drugs in the animal body and intake by ... -
Sinirli otu, civanperçemi ve biberiye ekstraktlarının antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
Kaygısız, Ali (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada civanperçemi (Achillea millefolium), sinirli otu (Plantago Lanceolata) ve biberiye (Rosmarinus officinalis) bitkilerinin kurutulmuş formları kullanılarak farklı metotlar ile antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. ... -
Traditional Turkish fermented sucuk: learning from the tradition to inform the future
Traditional Turkish Fermented Soudjouk, which has been known since ancient times are consumed with appreciation by the people of our country. Soudjouk is an important food product for nutrition and health due to its valuable ...