Browsing by Author "Yaman, Mustafa"
Now showing items 1-20 of 111
-
+4 °c de muhafaza edilen ve tiamin (vitamin B1) yüklü nanoliflerle kaplanan kırmızı et ve somon etlerinin tiamin düzeylerinin ve biyoerişilebilirliğinin tespit edilmesi
Sar, Melika (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Birey, gereksinim duyduğu besin elementlerini, tüm besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde tüketimi ile karşılamaktadır. Bu besin gruplarından biri olan et grubu; omega-3, çoklu doymamış yağ asitleri, vitamin, ... -
Acetone extracts of Berberis vulgaris and Cornus mas L. induce apoptosis in MCF-7 breast cancer cells
Uslu, Burcu; Yaman, Mustafa; Özdemir Sancı, Tuba; Güngörmüş, Mustafa; Köprü, Çağla Zübeyde; Güneş, Fatma Esra (TÜBİTAK, 2023)Background/aim: This study aimed to determine the proliferation and apoptotic effects of extracts from Cornus mas L. and Berberis vulgaris fruits on human breast cancer cells (MCF-7). Materials and methods: The Cornus mas ... -
AKPM’nin doğal aktivatörleri ve hastalıklarla ilişkisi
Tanyıldız, Sena Nur; Yıldırım, Hatice; Uğur, Halime; Yaman, Mustafa (Osman Sağdıç, 2021)AMP (Adenozin monofosfat) ile aktifleştirilen protein kinaz (AMPK), enerji üreten yolları aktive edip enerji tüketen yolları inaktive ederek enerji homeostazını sağlayan bir düzenleyicidir. AMPK, serin/treonin kinaz ailesine ... -
AMPK'nin Biyokimyası: Etki Mekanizmaları ve Diyabetin Tedavisindeki Önemi
Kişmiroğlu, Cemalettin; Cengiz, Serdar; Yaman, Mustafa (Osman SAĞDIÇ, 2020)Bir enerji sensörü olarak, 5?-adenozin monofosfat (AMP) ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK), metabolik yolları koordine ederek hücre enerji gereksinimini maksimum seviyede düzenler. Bir serin/ treonin protein kompleksi ... -
Assessment of bioaccesibility of precursors of advanced glycation end products in puddings under in vitro digestive system
Andaç Öztürk, Serap; Çintesun, Elif Ede; Demirci, Mehmet; Garipoğlu, Gökçen; Mızrak, Ömer Faruk; Yaman, Mustafa (Atilla Evcin, 2022)Advanced glycation end products (AGEs) are potentially chemical hazardous compounds. Digestive system conditions may effect AGEs formation. Despite puddings have low AGEs content, the effect of in vitro digestion on AGEs ... -
Assessment of in vitro bioaccessibility of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine forms of vitamin B6 in various vegetables
Gürbüz, Murat; Çatak, Jale; Uğur, Halime; Demir, Büşra; Beceren, Yavuz; Yaman, Mustafa (VUP FOOD RESEARCH INST., 2023)Vitamin B6 is defined as the sum of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine vitamers. The content of each form is quite different in various types of vegetables. This investigation aimed to determine the amount and ... -
Aşırı Beslenmeye Bağlı Oluşan İnsülin Direncinin Biyokimyasal Gelişimi ve AMP-ile Aktive Edilmiş Protein Kinaz (AMPK)’ın Fonksiyonu
Aşırı beslenme ve obezitenin, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. İnsülin direnci, glikozun kas ve diğer dokulara taşınmasında ... -
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde fodmap analizi
Balı, Rabia (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Günümüzde yeni yeni ortaya çıkan ve giderek popülerlik kazanan FODMAP diyetinde buğday ve buğday ürünlerin yasaklı olduğu bilinmektedir. Güncel olarak IBS kontrolü için kullanılmaya başlanan düşük FODMAP diyeti, mikrobiyota ... -
Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
Özkan, Kübra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Diyetetik Anabilim Dalı, 2019)Tarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ... -
Bazı sebzelerde farklı pişirme teknikleriyle suda çözünen vitamin kayıplarının incelenmesi
Çetin, Ferhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)Vitaminler, insan vücudunda karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında kullanılarak hayati önem taşıyan ve vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gereken organik maddelerdir. Özellikle yeşil ... -
Bazı sebzelerin B1, B2 ve B3 vitamini değerlerinin in vitro gastrointestinal sistemde biyoerişilebilirliğinin incelenmesi
Demir, Büşra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Vitaminler yaşamsal faaliyetler için elzem olan organik bileşiklerdir. Vücut tarafından sentezlenemezler bu nedenle diyet ile alınmaları gerekir. Sebzeler yüksek su ve diyet lifi içeriklerinin yanı sıra vitamin ve minerallerden ... -
Besin alerjileri ve mikrobiyota
Çatak, Jale; Demirci, Ayşenur; Yaman, Mustafa (Osman Sağdıç, 2021)Ülkemizde ve dünyada son yıllarda besin alerjilerinin yaygınlığında artış gözlenmektedir. Ülkelerin beslenme kültürlerine bağlı olarak alerjen besin maddelerinde değişiklik olsa da, çoğunlukla sekiz besin alerjiye sebebiyet ... -
Besinlerde bulunan k1 ve k2 vitamininin pişirme kayıpları ve in vitro biyoerişilebilirliklerinin incelenmesi
Meral, Ahmet Nabi (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, 2019)Çalışmanın amacı, K vitamini kaynaklarının pişirme sırasında oluşabilecek vitamin kayıpları ile K vitaminlerinin biyoerişilebilirliklerinin karşılaştırılarak incelenmesidir. K vitamininin iki doğal formu olan; daha çok ... -
The best journey in Turkish cuisine: Some Meat-based ethnic foods types and investigation of some water-soluble vitamins compositions by HPLC procedure
Yusufoğlu, Büşra; Yaman, Mustafa; Karakuş, Emine (Yildiz Technical University, 2023)In this study, reversed-phase HPLC procedure was conducted for the synchronized amount of water-soluble such vitamins as thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) pyridoxine (B6), and co-balamin (B12) in four Meat Based ... -
The bioaccessibility of water-soluble vitamins: A review
Yaman, Mustafa; catak, Jale; Ugur, Halime; Gurbuz, Murat; Belli, Ismail; Tanyildiz, Sena Nur; Yaldiz, Muhammet Cihan (Elsevier Science London, 2021)Background: Water-soluble vitamins are indispensable organic molecules for growth, development, and body function. Epidemiological evidence often supports the link between sufficient dietary intake of water-soluble vitamins ... -
Bioaccessibility of α -Dicarbonyl Compounds in Breads and Other Bakery Products Using an In Vitro Stimulated Gastrointestinal Digestive Systems
Yaman, Mustafa; Ede Çintesun, Elif; Özgölet, Muhammed; Serdar, Esra; Mızrak, Ömer Faruk; Yıldırım Servi, Esra (PLAPIQUI(UNS-CONICET), 2023)Digestive system conditions may in-crease or decrease the formation α-dicarbonyl com-pounds. This study aims to determine the bioaccessi-bility of glyoxal (GO) and methylglyoxal (MGO) in bakery products under in vitro ... -
Bir tedarikçi firma tarafından hastane için hazırlanan örnek menünün protein kalitesinin belirlenmesi
Sunay, Abdurrahim (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)Protein kalitesini belirlemede kullanılan PDCAAS yöntemi FAO ve WHO tarafından 1991 yılında bir besinin protein kalitesini değerlendirmede kullanılan bir ölçüdür. Bir besindeki proteinin PDCAAS'ını belirlemede esansiyel ... -
Cooking Losses and Bioaccessibility of Thiamine by In Vitro Gastrointestinal System in Selected Legumes
Kesik, Sultan; Çatak, Jale; Ada, Kübra; Yaman, Mustafa (Taylor and Francis Ltd., 2022)This study aimed to investigate the amount of thiamine in selected legumes using two different cooking techniques, pressure cooking and pan cooking, and determine thiamine bioaccessibility in cooked legumes by in vitro ... -
Çözülebilir (instant) kahve ürünlerinde ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE ) biyoerişilebilirliğinin belirlenmesi
Sağlık, Zehra (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)İnstant kahve toz veya granül şeklinde olup sıcak su içinde çabuk şekilde hazırlanan kahvenin kavrulup kurutularak suda çözünmesidir. Kahve kavrulurken gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyon vardır. Maillard ile Strecker ... -
Determination and assessment of the bioaccessibility of vitamins B-1, B-2, and B-3 in commercially available cereal-based baby foods
Akça, Sagre Nur; Sargın, Hafsa Sena; Mızrak, Ömer Faruk; Yaman, Mustafa (Elsevier, 2019)Vitamins B-1, B-2, and B-3 are important nutritional components of cereal-based baby foods. It is important to know the bioaccessibility of these vitamins for infant and young children's nutrition. The aim of this study ...