Browsing by Author "Yetim, Hasan"
Now showing items 1-20 of 28
-
Alternatif protein kaynaklarından yapay et üretimi kavramına eleştirel bir bakış
Yetim, Hasan; Tekiner, İsmail Hakkı (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Dünya nüfus artış hızı; sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişim açısından en önemli sorunlardan birisi olarak görülmektedir. Özellikle beslenme amaçlı hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal kaynaklı gıdalara artan talep de ... -
Bazı fermente kahveler ve helallik durumları: Kopi Luwak ve Black Ivory
Küçükata, Yasemin Şefika; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Kahve, bazı uyarıcı özellikleri ve biyoaktif bileşenleri nedeniyle tüm dünyada yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Dünyanın en değerli tarım ürünlerinden biri olan kahvenin, bugün öncü üretim bölgesi Brezilya’dır. Kahve, ... -
Beslenme ve gıda teknolojisi yönünden yenilebilir böcekler
Hakkı Tekiner, İsmail; Darama, Gülşah; Özatila, Bahar; Yetim, Hasan (Akademik Perspektif Derneği, 2022)Sürekli artan küresel nüfusun 2050 yılına kadar 9 milyara ulaşması öngörülürken artan protein ihtiyacını karşılamak için doğal kaynakları daha az tüketen ve karbon emisyon seviyesini yükseltmeyen alternatif gıda kaynaklarına ... -
Bioactivities of phytochemicals in Callistemon citrinus against multi-resistant foodborne pathogens, alpha glucosidase inhibition and MCF-7 cancer cell line
Fayemi, Peter Olutope; Ozturk, Ismet; Kaan, Dilek; Ozcan, Servet; Yerer, Mukerrem Betul; Dokumaci, Alim Huseyin; Ozcan, Ceyda; Uwaya, Gloria Ebube; Fayemi, Omolola Esther; Yetim, Hasan (TAYLOR & FRANCIS LTD, 2019)This study investigates in-vitro activities of phytochemicals in Callistemon citrinus against multi-resistant foodborne pathogens, alpha-glucosidase enzyme and MCF-7 cancer cell line. Assays were prepared with lyophilized ... -
Bioactivities of Some Wild Fruits Grown in Turkey
Sagdic, Osman; Polat, Busra; Yetim, Hasan (Springer, 2022)In this study some bioactive properties of extracts of wild pear (Pyrus elaegnifolia), hawthorn (Crataegus spp.), oriental hackberry (Celtis tournefortii), oleaster (Elaeagnus angustifolia), Japanese crabapple (Malus ... -
Çeçen Mutfak Kültürü ve Yeme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme
Özkan, Melike; Yetim, Hasan (2018)Her toplumun mutfak, beslenme ve yeme içme alışkanlıkları, o toplumun kültürel yapısının bir sonucu olduğundan farklılıklar sergilemektedir. Ele alınan Çeçen mutfak kültürünü diğer toplumlardan farklı kılan da yaşam ... -
Diyet blok tip eritme peyniri üretiminde yumurta kullanım olanaklarının araştırılması
Cankurt, Hasan; Yüksel, Ramiz; Yetim, Hasan (Osman Sağdıç, 2019)Bu çalışmada, diyet ürün ihtiyacından doğan talebin karşılanması amacıyla blok tip eritme peynirlerinde yumurta ilavesi ile yağ azaltma imkanları araştırılmıştır. Araştırmada, yağı alınmış sütte yağ ikame maddeleri yerine ... -
Effect of Infrared, Ultraviolet-C Radiations and Vacuum Drying on Certain Chemical and Microbial Characteristics of Stuffed Pasta (Manti)
Gökmen, Süleyman; Kocabaş, Aytaç; Savran, İbrahim; Sayaslan, Abdulvahit; Aydın, Mehmet Fatih; Yetim, Hasan (ANKARA UNIV, FAC AGR, 2019)Stuffed pasta (manti) is one of the famous and nutritious traditional foods produced and consumed in Turkey. Traditional foods are special products having some cultural aspects of specific regions of countries. In addition ... -
Effects of Autochthonous Yeast Cultures on Some Quality Characteristics of Traditional Turkish Fermented Sausage Sucuk
Ozturk, Ismet; Sagdic, Osman; Yetim, Hasan (Korean Soc Food Science Animal Resources, 2021)The objective of this study was to determine the effects of yeast cultures (Candida zeylanoides and Debaryomyces hansenii) isolated from traditionally dry fermented Turkish sucuks, on some physicochemical and microbiological ... -
Effects of different flour blends with varying protein content and quality on dough and crust properties of “etliekmek”, a pizza-like traditional food of Turkey
Büyük, F.; Sayaslan, A.; Gökmen, S.; Şahin, N.; Yetim, Hasan (Springer, 2020)Etliekmek, which somewhat resembles pizza in terms of crust and toppings, is a widely consumed traditional food in Turkey. It consists of a sheeted dough topped with a mixture of minced meat and some vegetables. In this ... -
Et ve Et Ürünlerinde Pseudomonas Biyoçeşitliliği, Bozucu Özellikleri, Biyofilm Üretimi ve Çoğunluk Algılama (Quorum Sensıng) Sistemi
Küçükata, Yasemin Şefika; Yetim, Hasan; Metin, Banu (Gıda Teknolojisi Derneği, 2024)Bozulma yapan mikroorganizmalar ve/veya patojenler gıda endüstrisinde bir endişe kaynağıdır. Pseudomonas türleri, düşük sıcaklıklarda depolanan gıda ürünlerinde gelişebilen, Gram negatif, aerobik ve psikrotrofik bakterilerdir. ... -
Evaluation of Food Additives in Terms of Istihalah
Gültekin, Fatih; Çeker, Orhan; Elgün, Adem; Gürbilek, Mehmet; Şimşek, Murat; Oral, Rıfat; Köse, Saffet; Türker, Selman; Döndüren, Hamdi; Ünaldı, Mustafa; Küçüköner, Erdoğan; Yetim, Hasan; Aydın, Ahmet; Dede, Bülent; Özmen, İsmail; Başayiğit, Levent; Cengiz, Mustafa; Tilki, Tahir; Akın, Sümeyye (Akademik Perspektif Derneği, 2020)Some of food additives are obtained from animal sources. Resources of the food and the physical and chemical changing process in the production process determine their rulings in Islamic law. The substances obtained from ... -
Gıda sanayinde kullanılan kıl fırçaların orijininin tespiti
Özbekar, Esra; Erdem Büyükkiraz, Mine; Kesmen, Zülal; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Gıda imalathanelerinde kullanılan fırçaların neredeyse tamamı piyasada yağlı boya fırçası olarak satılan kıl fırçalar olup, bunların üretiminde çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Gıda sektöründe üreticilerin önemli ... -
Gıda ve beslenme açısından D-Tagatoz
Yetim, Hasan; Tekiner, İsmail Hakkı (Osman Sağdıç, 2021)Tagatoz, genellikle süt ürünlerinde bulunan doğal ve altı karbonlu bir monosakkarit (ketoheksoz) şekerdir. İlk defa Gilbert Levin tarafından elde edilen Tagatozun tatlılık derecesi sükroza yakın ve kalorisi düşüktür. FAO ... -
Helal içecek aromaları: turunçgil örneği
Şenocak, Seçil; Ünlütürk, Naike N.; Konar, Nevzat; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2019)Günümüzde içecek emülsiyon ve aromalarının hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan çözgen etil alkol olup, bu maddeye alternatif helal bileşenlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. İçecekler arasında da turunçgil ... -
Helal ve sağlıklı et ve et ürünleri üretimi
Sarıçoban, Cemalettin; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Beslenme, dolayısıyla da gıda maddeleri insanın vazgeçilmez tabii ve temel ihtiyaçlarından olup birçok bilim dalını ilgilendirdiği gibi İslâm dininin de belli açılardan yakından ilgilendiği alanlardan birisi olmuştur. Bunun ... -
Helâl gıda üretimi ve tüketimi
Güneş, Zeynep Saliha; Yetim, Hasan (Akademik Perspektif Derneği, 2020)Dünya genelinde insanlar, dinleri veya uyguladıkları diyetlerin bir gereği olarak besin değeri yüksek, temiz ve hijyenik koşullara uygun olarak hazırlanmış sağlıklı gıdaları talep etmekte veya tüketecekleri gıdaya daha ... -
İnsan gıdası olarak böcek proteinleri tüketimi ve getirdiği sorunlar
Demirci, Mehmet; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Alınan tedbirlere rağmen hızla artan dünya nüfusu, endüstri ve insan kaynaklı çevre kirliliği ve küresel ısınma, tarım arazileri ve temiz su kaynaklarını azaltmakta ve yeterli gıda dolayısıyla da protein üretimini ... -
İslam perspektifinden obezite ve helal hayat
Elgün, Adem; Yetim, Hasan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Obezite genetik ve/veya yanlış/dengesiz beslenme ile hareketsiz bir yaşam tarzının sonucu olarak fazla enerjinin vücutta yağ dokusu halinde birikmesi ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Obezite ve ilişkili kronik ... -
Mikroplastikler: Gıdalarda Bulunuşu ve Sağlık Üzerine Etkileri
Akçay, Selen; Törnük, Fatih; Yetim, Hasan (2020)Plastik malzemeler günlük hayatımızın hemen hemen her alanında yer almaktadır. Yaygın kulanımı nedeniyle hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan plastikler, çevre açısından da günümüzün en büyük kirleticilerinden birisi ...