Browsing by Author "Yusufoğlu, Büşra"
Now showing items 1-6 of 6
-
The best journey in Turkish cuisine: Some Meat-based ethnic foods types and investigation of some water-soluble vitamins compositions by HPLC procedure
Yusufoğlu, Büşra; Yaman, Mustafa; Karakuş, Emine (Yildiz Technical University, 2023)In this study, reversed-phase HPLC procedure was conducted for the synchronized amount of water-soluble such vitamins as thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) pyridoxine (B6), and co-balamin (B12) in four Meat Based ... -
Determining the amount and bioaccessibility of methylglyoxal and glyoxal in functional snack foods with herbal teas: effect of different herbal teas on α-Dicarbonyls
Yusufoğlu, Büşra; Karakuş, Emine; Yaman, Mustafa (Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2022)he global challenge against cardiovascular diseases, some tumours, diabetes, and diabetes-related disorders have accelerated. These conditions are often due to several dysfunctions in the metabolic pathway, which are ... -
Dünyanın En İyi Varış Noktası Türk Mutfağına Biyokimyasal Bakış: Bazı Geleneksel Yemekler ve B Vitamini Kompozisyonları
Yusufoğlu, Büşra; Özkan, Kübra; Yaman, Mustafa; Karakuş, Emine (Osman SAĞDIÇ, 2019)Geleneksel Türk mutfağında mevcut olan yemeklerin porsiyon başına düşen vitamin kompozisyonlarının miktarı ve günlük alınması gereken değerler arasında bir ilişki söz konusudur. Bu çalışma da, bu ilişkiyi incelemek amacıyla ... -
Glycemic evaluation of some breads from different countries via in vitro gastrointestinal enzymatic hydrolysis system
Yusufoğlu, Büşra; Yaman, Mustafa; Karakuş, Emine (Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2022)Carbohydrates are digested in in vivo gastrointestinal hydrolysis system in the body. To investigate glycemic evaluation of carbohydrate digestion, a lot of in vivo study in the literature, in vitro glycemic study to ... -
In vitro glycemic response determination based on digestion enzymes in some snacks via hydrolysis ındex procedure
Yusufoğlu, Büşra; Karakuş, Emine; Yaman, Mustafa (Muhammet Kaan Yeşilyurt, 2021)The glycemic response to an ingested food was found to depend not merely on the glycemic index (GI) but also on the total amount of carbohydrates ingested, and this led to the concept of glycemic load (GL). GL, accounts ... -
Türk Mutfağında Bulunan Bazı Geleneksel Tatlı Türlerinin B Vitamini Kompozisyonlarının Belirlenmesi
Yusufoğlu, Büşra; Özkan, Kübra; Karakuş, Emine (Osman Sağdıç, 2021)Bu çalışmada, laboratuvar koşullarında geleneksel servis usulüne göre hazırlanmış olan dört farklı geleneksel tatlı türünde bulunan bazı suda çözünen vitamin kompozisyonlarının miktarı belirlenmiştir. Çalışmada, B2 ...