Karnauba ve balmumu vaksları ile hazırlanan oleojellerin DSC ve FT-IR spektroskopisi ile karakterizasyonu
Citation
Kara, Selvanur (2019) Karnauba ve balmumu vaksları ile hazırlanan oleojellerin DSC ve FT-IR spektroskopisi ile karakterizasyonu (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.Abstract
Bu çalışmanın amacı doymamış yağ asitleri açısından zengin ve ülkemizde yüksek
oranda üretimi yapılan ayçiçek yağından, karnauba, balmumu vaksı ve bunların
karışımlarını içeren oleojellerin, erime profili ve moleküler yapısının incelenmesidir.
Çalışmamızda kullanılan vaksların karışım oranları yanıt yüzey
yöntemi (YYY) kullanılarak elde edilmiş olup %3, 5, 7 ve 10 oranlarında balmumu ve
karnauba vaksı içeren 32 farklı deneme dizaynına sahip konsantrasyonlarda bitkisel
vaks oleojelleri oluşturulmuştur. Örneklerin DSC ile erime profili, FT-IR
spektroskopisi ile moleküler yapısı incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, %3, 5, 7 ve 10 oranında balmumu vaksı içeren
oleojellerin erime noktası sırası ile 49,78 OC, 57,18 OC, 59,55 OC, 62,26 OC, aynı
oranda karnauba vaksı içeren oleojellerin erime noktası ise 81,16 OC, 83,83 OC, 85,20
OC ve 86,37 OC olarak tespit edilmiştir. Karnauba vaksının yüksek erime noktası
nedeniyle balmumu vaksı ile karışımı sağlanarak daha düşük erime noktasına sahip
oleojeller elde edilmiştir. Aynı oleojellerin moleküllerarası etkileşimlerine FT-IR
spektrometresi ile bakıldığında FT-IR spektrumlarında küçük farklılıklar saptanmış
olup, bu durumun esas olarak van der Waals etkileşimleri ile oluştuğu belirlenmiştir.
Elde edilen spektrumlar ile karnauba vaksı ve balmumu vaksı oleojellerinin ilave
edilen oleojelatörlerin çeşidi ve oranına bağlı olarak, erime noktaları ve moleküler
yapılarının değiştiği tespit edilmiştir. In this study, it is aimed to investigate the melting profile and molecular structure of
oleogels containing sunflower oil which is produced at a high rate in our country,
carnauba wax, beeswax and mixtures thereof. Using the response surface method
(RSM) herbal wax oleogels were produced at %3, 5, 7, 10 concentrations that
containing 32 different experimental design. The melting profile of the samples was
examined by DSC and the molecular structure was examined by FT-IR spectroscopy. As a result of the studies, the melting profile of oleogels containing %3, 5, 7 and 10
beeswax was identified respectively as 49,78 OC, 57,18 OC, 59,55 OC, 62,26 OC, and
the melting point of oleogels containing carnauba wax at same concentrations was
identified respectively as 81,16 OC, 83,83 OC, 85,20 OC and 86,37 OC. Due to the high
melting point of carnauba wax, the oleogels with lower melting points were obtained
by mixing with beeswax. When intramolecular interactions of the same oleogels were examined by FT-IR
spectroscopy, small differences have been detected in FT-IR spectra that mainly
derives from van der Walls interactions. It was determined that the melting points and
molecular structures of the carnauba wax and beeswax oleogels, depending on the ratio
and type of the oleogelators added, have changed by the obtained spectra.
Collections
- Gıda Mühendisliği [18]