Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi | Journal of Halal and Ethical Research
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, “Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi/Journal of Halal and Ethical Research” isimli Türkçe ve İngilizce yayınlanan bilimsel/akademik bir dergi çıkarmaya başlamıştır. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, bilimsel hakemli bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır. Derginin elektronik ortamda ilk sayısı Haziran 2019 çıkarılmıştır. Dergi ile iletişim adresi, helal.dergi@izu.edu.tr
Collections in this community
-
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2019 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 1, Issue 1, 2019 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 2019 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 1, Issue 2, 2019 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, 2020 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 2, Issue 1, 2020 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 2020 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 2, Issue 2, 2020 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, 2021 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 3, Issue 1, 2021 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, 2021 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 3, Issue 2, 2021 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, 2022 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 4, Issue 1, 2022 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, 2022 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 4, Issue 2, 2022 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 5, Sayı 1, 2023 [4]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 5, Issue 1, 2023 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 5, Sayı 2, 2023 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 5, Issue 2, 2023 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, 2024 [4]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 6, Issue 1, 2024
Recent Submissions
-
Hayvan Besleme Ve Kesim Yöntemlerinin Etin Helalliği, Kalitesi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Kırmızı et, sağlıklı yaşam için gerekli olan biyolojik değeri yüksek protein ve önemli mikro besinler içermektedir. Bu bağlamda sığır eti, protein, demir, çinko, selenyum, riboflavin, niasin, B6 ve B12 vitaminleri, fosfor, ... -
Arı Ürünlerinde Helallik Kriterleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Bir Müslümanın yediği, içtiği gıdaların helal olması gerekmektedir. İnsanların asırlardan beri tükettiği gıdalardan birisi de en başta bal olan arı ürünleridir. Balda şifa olduğu, ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerde haber ... -
Çiftlik Hayvanı Yetiştiriciliğinde Uygulanan Bazı Cerrahi Tekniklerin Hayvan Refahı Bakımından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Günümüz çiftlik hayvanları yetiştiriciliğinde hayvan refahı öncelikle ele alınan bir konudur. Hayvanların yetiştirilmesini, sağlığını ve sürü idaresini daha etkili veya kolay yürütebilmek için hayvanlara bazı gi-rişimsel ... -
Yapay Tatlandırıcıların Sağlıklı Beslenme Ve Helal Gıda Açısından Değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Günümüzde, kalori alımını azaltmak ve kilo vermek amacıyla gıdalarda yapay tatlandırıcılar yaygın olarak kullanılmaktadır. Yiyeceklerde bulunan yapay tatlandırıcılar, tatlı tat içeriği ile hormonların uyarılmasını sağlar, ... -
İnanç Turizmi Rotalarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Gaziantep İli Örneği
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada, Gaziantep kentine turizm hedefli gelen bireylerin, Gaziantep ili çevresinde ziyaret edebilecekleri, İslami özellik barındıran ve turistik değerlere haiz bir güzergâh belirleyerek örnek bir inanç turizmi ... -
“Müslüman Dostu Turizm” Konulu Çalışmaların Sistematik Derleme ile İncelenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Helal turizm terimi mevcut literatürde yoğun şekilde kullanılsa da son dönemde “Müslüman dostu turizm” kavramı tercih edilmektedir. Müslüman dostu turizm (MDT) kavramı, turizm endüstrisinde yeni olmasına rağmen önemli bir ... -
Helal Turizm (Otel) İşletmeciliğinde Gerekli Kriterler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Çalışan insanlar belirli bir süre sonra tatil yapma ihtiyacı duyarlar. Ancak dindar Müslümanlar tatillerinde de dini görevlerini yerine getirmek ister. Bunu için helal oteller tercih konusudur. Helal oteller, Müslüman ... -
Çiftlik Hayvanları Yetiştiriciliğinde Kastrasyon ve Suni Tohumlama Teknikleri ve Hayvan Hakları/Hayvan Refahı
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Çiftlik hayvanları yetiştiriciliğinde insan hayvan ilişkileri ve girişimsel işlemler, hayvan hakları ve hayvan refahı kavramları adı altında incelenmektedir. Bu kavramların içeriği gelenek, kültür ve dini inançlara göre ... -
The Role of Istihalah (Transformation) and Istihlak (Consumption) in The Permissibility of Vaccines Derived From Forbidden Origins: An Islamic Law Perspective
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)The emergence of pandemics presents significant challenges to global health, economies, and societies at large. In such critical circumstances, the development and widespread adoption of effective vaccines are of utmost ... -
Bir Çeşni Kaynağı Olarak Kırmızı Pancar Sirkesi: Üretimi ve Özellikleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Sirke, suya ek olarak %3-9 oranında asetik asit bileşenlerini içeren sıvı bir çözelti olup, birçok ham bitkisel/organik (bazı tarımsal atık) malzemeden gelen substratlar kullanılarak fermantasyon yollarıyla üretilen bir ... -
Tavuk Eti Üretiminde Helal Kritik Kontrol Noktaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Müslüman bireyler yedikleri ve içtikleri gıdaların helal olmalarına dikkat etmektedir. Helal üretim gereklilikleri diyette, helallik bakımından, izin verilenler ve yasaklar göz önünde bulundurularak kurallar ve prosedürler ... -
Helal Konseptli Otel İşletmeleri İçin Helal Tesis Kullanım Kılavuzu Önerisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Turizm, insanların olağan yaşayışları içerisinde yaptıklarının dışında kalan birçok farklı aktiviteleri içeren bir keyif endüstrisidir. Bu anlamda turizm bireyler için gezme, eğlenme ve dinlenme gibi faaliyetlerin gerçekleştiği ... -
İslam Fıkhına Göre Nebiz ve Nebize Benzeyen İçecekler ile Sıvı Gıda Maddelerine Bilimsel Yaklaşım
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Nebiz, ülkemizdeki karşılığı ile “şıra” diye bilinen özellikle yaş veya kuru haldeki hurma veya üzümden, parçalanıp sulandırılarak üretilmiş şekerli ve alkol içermeyen sıvı içecek grubudur. Günümüze kadar ulaşan fıkhi ... -
Helal ve helal olmayan gıda bileşenlerinin tespitinde DNA tabanlı analiz yöntemlerinden polimeraz zincir reaksiyonunun (pzr) kullanılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Helal gıda ve kalitesi, Müslümanların günlük yaşamlarında büyük önem taşımaktadır. Helal gıdaların kullanımında karşılaşılan ana zorluklarından biri, gıda tağşişinin tespiti ve yasak bileşenlerin varlığının genellikle fark ... -
Kefirin üretimi, özellikleri ve alkol içeriği
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Kefir; besleyici, sağlıklı, fonksiyonel ve probiyotik özelliklere sahip bir süt ürünüdür ve sağlığa olan faydaları ortaya çıktıkça Kafkasya’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Tüketicilerin gıdalar konusunda bilincinin artması ... -
Helal bir gıda kaynağı olarak: Natürel zeytinyağlarında taklit ve tağşiş tespit çalışmaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Semavi dinlere mensup Akdeniz havzası insanlarının, günlük diyetlerinde yer alan zeytin ve zeytinyağı helal ve güvenli bir gıda kaynağıdır. Zeytinyağı, antik dünyada, özellikle eski Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda ... -
CRISPR-Cas uygulamaları, potansiyel riskler ve yasal düzenlemeler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)CRISPR-Cas teknolojisi, canlı bir organizmanın genomunu, endojen genlerin modifikasyonu veya eksojen genlerin entegrasyonu ile düzenleyen bir genetik mühendisliği tekniğidir. Prokaryotlardaki adaptif bağışıklıktan sorumlu ... -
İslâm’da yaralama ve ölüme sebebiyet vermelerde diyet, erş ve ta’zir cezaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)İslâm’da mal, can, ırz, akıl ve inanç özgürlüğü olmak üzere beş şey güvence altına alınmıştır, bunlara bilerek veya bilmeyerek zarar verenler için de çeşitli yaptırımlar konulmuştur. Diğer yandan İslâm Devleti de maslahat ... -
Et ve et ürünlerinde tür tayininde kullanılan bazı kromatografik yöntemler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Ülkemizde et ve et ürünleri katma değerli gıdalar içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı et işleme ve ürüne dönüştürme süreçleri maliyetlidir. Bazı işletmeler tarafından değeri yüksek gıda ürünleri içerisine daha ucuz ... -
Helal gastronomi ve helal sertifikalı gıda (beslenme) kültürü
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Gastronomi, tarihsel ve kültürel süreçte yiyecek ve içecekleri insanların damak tatlarını esas alarak inceleyen bilim dalıdır. Hem gayrimüslim ülkelerde ve hem de Müslüman ülkelerde yaşayan dindar Müslümanlar haram olduğu ...