Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi | Journal of Halal and Ethical Research
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, “Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi/Journal of Halal and Ethical Research” isimli Türkçe ve İngilizce yayınlanan bilimsel/akademik bir dergi çıkarmaya başlamıştır. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, bilimsel hakemli bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır. Derginin elektronik ortamda ilk sayısı Haziran 2019 çıkarılmıştır. Dergi ile iletişim adresi, helal.dergi@izu.edu.tr
Collections in this community
-
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2019 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 1, Issue 1, 2019 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 2019 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 1, Issue 2, 2019 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, 2020 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 2, Issue 1, 2020 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 2020 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 2, Issue 2, 2020 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, 2021 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 3, Issue 1, 2021 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, 2021 [6]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 3, Issue 2, 2021 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, 2022 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 4, Issue 1, 2022 -
Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, 2022 [5]
Journal of Halal and Ethical Research, Volume 4, Issue 2, 2022
Recent Submissions
-
Helal ve helal olmayan gıda bileşenlerinin tespitinde DNA tabanlı analiz yöntemlerinden polimeraz zincir reaksiyonunun (pzr) kullanılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Helal gıda ve kalitesi, Müslümanların günlük yaşamlarında büyük önem taşımaktadır. Helal gıdaların kullanımında karşılaşılan ana zorluklarından biri, gıda tağşişinin tespiti ve yasak bileşenlerin varlığının genellikle fark ... -
Kefirin üretimi, özellikleri ve alkol içeriği
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Kefir; besleyici, sağlıklı, fonksiyonel ve probiyotik özelliklere sahip bir süt ürünüdür ve sağlığa olan faydaları ortaya çıktıkça Kafkasya’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Tüketicilerin gıdalar konusunda bilincinin artması ... -
Helal bir gıda kaynağı olarak: Natürel zeytinyağlarında taklit ve tağşiş tespit çalışmaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Semavi dinlere mensup Akdeniz havzası insanlarının, günlük diyetlerinde yer alan zeytin ve zeytinyağı helal ve güvenli bir gıda kaynağıdır. Zeytinyağı, antik dünyada, özellikle eski Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda ... -
CRISPR-Cas uygulamaları, potansiyel riskler ve yasal düzenlemeler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)CRISPR-Cas teknolojisi, canlı bir organizmanın genomunu, endojen genlerin modifikasyonu veya eksojen genlerin entegrasyonu ile düzenleyen bir genetik mühendisliği tekniğidir. Prokaryotlardaki adaptif bağışıklıktan sorumlu ... -
İslâm’da yaralama ve ölüme sebebiyet vermelerde diyet, erş ve ta’zir cezaları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)İslâm’da mal, can, ırz, akıl ve inanç özgürlüğü olmak üzere beş şey güvence altına alınmıştır, bunlara bilerek veya bilmeyerek zarar verenler için de çeşitli yaptırımlar konulmuştur. Diğer yandan İslâm Devleti de maslahat ... -
Et ve et ürünlerinde tür tayininde kullanılan bazı kromatografik yöntemler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Ülkemizde et ve et ürünleri katma değerli gıdalar içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı et işleme ve ürüne dönüştürme süreçleri maliyetlidir. Bazı işletmeler tarafından değeri yüksek gıda ürünleri içerisine daha ucuz ... -
Helal gastronomi ve helal sertifikalı gıda (beslenme) kültürü
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Gastronomi, tarihsel ve kültürel süreçte yiyecek ve içecekleri insanların damak tatlarını esas alarak inceleyen bilim dalıdır. Hem gayrimüslim ülkelerde ve hem de Müslüman ülkelerde yaşayan dindar Müslümanlar haram olduğu ... -
Antecedents of purchase intention of halal cosmetics in Indonesia’s younger generation
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)The potential for halal cosmetics has increased from year to year. Halal cosmetics are a necessity. Strengthening the halal industry is one of the extensive foundations for Indonesia. Indonesia has the largest potential ... -
İslam hukukunda av, avcılık ve bazı güncel problemler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)İslam hukukunda avlanmak Kitap, Sünnet ve icmâ ile mubah sayılmıştır. Mubah; yapılmasında bir sakınca olmayan, yapılmadığı zaman da bir günah terettüp etmeyen hususlardır. Meşru ölçüler içerisinde avcılık caiz görülmüştür. ... -
Helal kazanç, insan onuru ve erdemli toplum inşası: ilgili hadisler üzerinden iktisadi bir değerlendirme
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada amaç, helal kazanç konusunu mümkün olduğunca sahih kaynaklardan derlediğimiz hadislerden hareketle incelemektir. Bunu yaparken elbette konuyla ilgili ayetler de dikkate alınacak ve günümüze dair değerlendirmeler ... -
Endülüs agronomi okulundan ziraatçi bir hekim Abdurahman ibni Vafid’in mecmū‘ fī ’l-filāha (tradato de agrıcultura) eserinde zeytin işleme teknolojisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Hekim kimliğinin yanında, botanikçi ve eczacı (farmakolojist) olarak bilim tarihinde seçkin bir yere sahip olan Abdurahman İbni Vafid 998 (1008) – 1074 (Toledo, İspanya); aynı zamanda taşıdığı agronomist (tarım ... -
Helal gıda anlayışımız
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Helal gıda konusu son yıllarda dünya gündemine oturmuş durumdadır. Bunun sebebi dünya milli gelirinin yaklaşık 1/20’sinin helal gıda tarafından oluşturulmuş olmasıdır. İslam’ın helal gıdayı ısrarla emretmiş olması da helal ... -
Helal gıda sertifikalarına yönelik bir araştırma
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Bu çalışmada, giderek büyüyen ve ilgi gören bir araştırma alanı olan helal gıda sertifikalandırması hususu üzerine durum analizi yapılmıştır. Helal ürünler Müslüman tüketiciler açısından hayati önem taşımakta ve buna bağlı ... -
Hayvansal kaynaklı protein takviyeleri ve helal gıda açısından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Proteinler günlük beslenme örüntüsü içerisinde yer alan temel besinlerden birisidir. Bireylerin günlük protein gereksinimi ise çok çeşitli değişkenlerle ilişkilidir. Örneğin, sporcularda protein gereksinimi yüksektir. ... -
Eti haram olan hayvanları tespit problemi: Kur’an ve sünnet açısından bir değerlendirme
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Allah (c.c.) insanoğlunun faydalanması için çok çeşitli hayvanlar yaratmıştır. İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla yaratılmış olan bu hayvanlar gıda, giyim ve binek gibi çeşitli yönlerden faydalanma imkânına ... -
İnsan gıdası olarak böcek proteinleri tüketimi ve getirdiği sorunlar
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Alınan tedbirlere rağmen hızla artan dünya nüfusu, endüstri ve insan kaynaklı çevre kirliliği ve küresel ısınma, tarım arazileri ve temiz su kaynaklarını azaltmakta ve yeterli gıda dolayısıyla da protein üretimini ... -
Fiziksel ve kimyasal değişim çerçevesinde helal-haram konusu
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Yenilen ve içilen gıdalar; insanın beden ve ruh sağlığını, sosyal hayatını, dini yaşamını ve ibadetini etkileyebilmektedir. Ancak, yalnızca sağlıklı beslenmenin temini için resmi gıda mevzuatları ve standartlar geliştirilirken, ... -
İslam hukuku açısından yaşamı bırakıp ölümü tercih etmek: Ötenazi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Kültürel etkileşimler ve değişimler sebebiyle toplum ve bireyler üzerinde din ve ahlak ilkelerinin etkisinin azalması, insanların düşünce dünyasında birtakım değişikliklere yol açmaktadır. Özellikle son yıllarda hız kazanan ... -
Helal kavramının eğitimde yeri var mıdır?
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Eğitim, insanın düşünce ve davranışlarını kültüre uygun hale getirme işidir. Öğretim, bu faaliyetin bilgi kısmını oluşturur. Ancak öğretimin varlığını borçlu olduğu yer, kültürdür. Öğretimin her alt alanı, kültür düşüncesine ... -
Gıda teknolojisinde yenilikçi yaklaşımlar
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Günümüzde hızla artan nüfus ile beraber gıdaya olan talep artmakta ve ürün grubu çeşitlenmektedir. Gıda sanayisinin misyonu; gıda güvenliğini ve güvencesini temin eden, çevre dostu, tüketici odaklı, sürdürülebilir, kıtlıkla ...