Gastrit ve helicobacter pylori’de sağlıklı beslenmenin tedavide yeri ve önemi
Citation
Yaşa, R., Türkdoğan, M. K. (2019). Gastrit ve helicobacter pylori’de sağlıklı beslenmenin tedavide yeri ve önemi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3), 1-8 .Abstract
Gastrit; mide duvarının mukozadan serozaya kadar olan iltihabi reaksiyonu olarak bilinmektedir.
İnflamatuvar lezyonlar akut eroziv gastrit veya kronik atrofik gastrit olabilir. Akut gastritin kesin
insidansı bilinmemektedir ve çoğu zaman semptomlar histolojik olarak doğrulanmadan tedavi
edilir. Kronik gastrit prevalansı, geçtiğimiz yıllarda gelişmiş toplumlarda belirgin bir şekilde
azalmıştır ancak peptik ülser veya mide kanseri gibi şiddetli öldürücü sonuçları ile hala en yaygın
ciddi pandemik infeksiyonlardan biridir. Günümüzde gastrit, mide kanseri ve mide lenfoması gibi
hastalıklar ile Helicobacter Pylori (H. Pylori) ilişkisinin varlığının gösterilmiş olması sonucu bu
bakterinin neden olduğu inflamasyon büyük önem kazanmıştır. H. Pylori; spiral şekilli,
mikroaerofilik ve gram negatif bir bakteridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Tip 1 kanserojen
olarak ilan edilmiştir. Günlük beslenme H. Pylori'ye karşı güçlü antibakteriyel aktiviteye sahip
birçok besin öğesi sağlar. Diyet tedavileri, H. Pylori kolonizasyonunda bir azalmaya yol açar ve
gastrit prevalansında bir azalmaya neden olarak gastrik adenokarsinom gelişmesi riskini azaltır.
Bu derlemede, gastrit gelişmesine neden olan beslenme yanlışlıkları ve gastrit ile H. Pylori
tedavisinde sağlıklı beslenmenin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gastritis is known as the inflammatory reaction from mucosa to serosa in the gastric wall.
Inflammatory lesions may be acute erosive gastritis or chronic atrophic gastritis. The exact incidence
of acute gastritis is unknown and the symptoms are treated without histological examination. In recent
years, the prevalence of chronic gastritis has significantly decreased in developed populations.
However it is still found among the most common serious pandemic infections with severe lethal
consequences such as chronic gastritis, peptic ulcer or gastric cancer. Nowadays, this bacteria has
gained great importance due to the significant relationship between its gastric infection and peptic
ulcer, stomach cancer and stomach lymphoma. H. Pylori is a spiral-shaped, microaerophilic and gramnegative bacterium. It has been declared as a Type 1 carcinogen by the World Health Organization.
Daily nutritional diet has strong antibacterial activity against H. Pylori with many nutrients. Nutritional
dietary interventions may lead to a decrease in H. Pylori colonization and gastritis and reduce the risk
of severe diseases such as peptic ulcer and gastric malignancies. In this review, we aimed to investigate
the nutritional errors that cause gastritis and the importance of healthy nutrition in their treatment.