Gıda Mühendisliği | Food Engineering
Collections in this community
-
Gıda Mühendisliği Bildiri ve Sunum Koleksiyonu [6]
Department of Food Engineering Collection of Proceedings -
Gıda Mühendisliği Bölümü Diğer Yayınlar Koleksiyonu [9]
Food Engineering Other Publications Collection -
Gıda Mühendisliği Bölümü Kitap Bölümü Koleksiyonu [22]
Department of Food Engineering Collection of Book Chapter Collection -
Gıda Mühendisliği Bölümü Kitap Koleksiyonu [2]
Department of Food Engineering Collection of Book Collection -
Gıda Mühendisliği Bölümü Makale Koleksiyonu [174]
Food Engineering Article Collection
Recent Submissions
-
Sürdürülebilir Gıda Tedarik Zinciri Yönetimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)Sürdürülebilirlik, hayatın farklı alanlarında dünya kaynakları ve insanlığın birlikte var olma kapasitesini ifade eder. Sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarının olduğu kabul edilir. Örneğin, ekonomik ... -
Türk Fındığı Posasının Fonksiyonel GıdalardaKullanımının İncelenmesi
(2020)Bu projede, soğuk pres yöntemi ile yağı alınmış fındık posasından biyoaktif özellikleri bulunan ve alerjenik özellikleri kısmen ya da tamamen baskılanmış protein hidrolizatları üretilmesi amaçlanmıştır. Biyoaktif özellikleri ... -
Optimum Koşullarda Üretilen Ekzopolisakkaritlerin (EPS) Gıda Tozlarının Gıda Yüzeylerine Yapışmasında Arayüz Olarak Kullanılabilirliklerinin Belirlenmesi
(2024)Bazı mikroorganizmalar ve özellikle de laktik asit bakteri (LAB) türleri bulundukları ortamda hücre dışına ekzopolisakkaritler (EPS) gibi polimerik maddeler salgılarlar. Bu maddeler, gıda maddelerinin yapısını düzelten ... -
Determination of Viscoelastic Properties of Minor Concentrations of Zein Solutions With Dynamic Light Scattering (DLS) Microrheology
(2017)In the present study, it was aimed to determi- nate the rheological properties of zein solutions using DLS microrheology. For this purpose, zein solutions at different concentrations range between 0,08 and 0,32% were ... -
Et ve Et Ürünlerinde Pseudomonas Biyoçeşitliliği, Bozucu Özellikleri, Biyofilm Üretimi ve Çoğunluk Algılama (Quorum Sensıng) Sistemi
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2024)Bozulma yapan mikroorganizmalar ve/veya patojenler gıda endüstrisinde bir endişe kaynağıdır. Pseudomonas türleri, düşük sıcaklıklarda depolanan gıda ürünlerinde gelişebilen, Gram negatif, aerobik ve psikrotrofik bakterilerdir. ... -
Characterization and Antibacterial Properties of Metal Borates Vectorized As Ceramic Glaze Additives
(Research Square, 2021)Metal borate nanoparticles Silver (Ag), copper (Cu) and Zinc (Zn) were produced for a novel boron containing antibacterial ceramic applications. Different concentration, temperature, time parameters were varied for obtaining ... -
Sol-Jel Reaksiyonu ile Elde Edilen Tio2’in Akıllı Ambalajlarda Oksijen Sensörü Olarak Kullanılması
(Sidas Medya, 2024)Gıda ürünlerinde paketleme sonrası, son yıllardaki yenilikçi gelişmelerden biri de, farklı nanopartikül veya moleküler modifikasyon ile belirli bir matriks (etiket, kağıt, polimer malzeme) üzerine yerleştirilen sensörik ... -
Moleküler Kontrol ve Yüzey Modifikasyonu ile İnorganik-Organik Hibrit, Fonksiyonel Nanomalzemeler
(Celal Bayar Üniversitesi, 2018)In the current nanotechnological perspective, fundamental materials such as ceramics, metals, polymers, composites, glass or wood and their specific characteristics can be combined at the molecular level for the synthesis ... -
Polietilen Tereftalat (PET) Polimerinin Termal Özelliklerinin Programlanması İçin İnorganik Katkıların Değerlendirilmesi
(Sidas Medya, 2024)Polietilen tereftalat (PET) polimerleri her geçen yıl artan bir oranla günlük hayatta kullanılan polimerik yapılardandır. Yüksek bariyer özelliklerinin yanı sıra daha sonra kullanılmak üzere batch halinde kolay taşınması, ... -
Endüstriyel Atık Sulardan Modifiye Zeolit ile Bazı Ağır Metallerin Giderilmesi
(Sidas Medya, 2024)Endüstriyel atıklar deyince ilk akla gelen elbette atmosfere yayılan gazlar, kanalizasyonlara ve toprağa karışan atık sulardır. Bu tezin amacı ise metal kaplama endüstrisi ile ortaya çıkan atık sulardaki ağır metallerin ... -
Multifonksiyonel Akıllı Nanofiber Malzemeler: Elektrospin ile Elde Edilen Silisyum QD Modifiye Selüloz Asetat Nanofiberlerin Kolorimetrik Sensör Olarak Kullanılması
(Sidas Medya, 2024)Akıllı malzemeler, nanoteknolojik sistemlerin bottom-up veya top-down metotları kullanılarak bir araya getirilmesiyle sıcaklık, basınç, pH, görünür bölge emisyon özellikleri, fotokataliz, sensör özellikleri gibi farklı ... -
Multifonksiyonel Akıllı Nanokompozit Kaplamalar: Eu Katkılı Hibrit Poliüretanların Yapı Malzemelerinde Görünür Bölge Emisyonu Sağlayan Yüzey Kaplaması Uygulamaları
(Sidas Medya, 2024)Akıllı malzemelerin özellikle yapı ve inşaat ürünlerinde kullanımı bu sektörde bir çok yenilik meydana getirebilecek potansiyele sahiptir. Özellikle çimento, beton, seramik, tuğla gibi inorganik polimerik yapıların yanında ... -
Dietary polyphenols as antidiabetic agents: Advances and opportunities
(John Wiley & Sons Ltd., 2020)Dietary polyphenols have been widely investigated as antidiabetic agents in cell, animals, human study, and clinical trial. The number of publication (Indexed by Web of Science) on “polyphenols and diabetes” significantly ... -
The direct and indirect effects of bioactive compounds against coronavirus
(John Wiley & Sons Ltd., 2022)Emerging viruses are known to pose a threat to humans in the world. COVID-19, a newly emerging viral respiratory disease, can spread quickly from people to people via respiratory droplets, cough, sneeze, or exhale. Up to ... -
Fruit Juice Industry Wastes as a Source of Bioactives
(American Chemical Society, 2022)Food processing sustainability, as well as waste minimization, are key concerns for the modern food industry. A significant amount of waste is generated by the fruit juice industry each year. In addition to the economic ... -
Caffeine-loaded nano/micro-carriers: Techniques, bioavailability, and applications
(Taylor and Francis Ltd., 2024)Caffeine, as one of the most consumed bioactive compounds globally, has gained considerable attention during the last years. Considering the bitter taste and adverse effects of high levels of caffeine consumption, it is ... -
Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods
(American Chemical Society, 2022)Iron is an essential element for human life since it participates in many functions in the human body, including oxygen transport, immunity, cell division and differentiation, and energy metabolism. Iron homeostasis is ... -
Pectin conformation influences the bioaccessibility of cherry laurel polyphenols and gut microbiota distribution following in vitro gastrointestinal digestion and fermentation
(Elsevier Ltd., 2024)Interactions between dietary fiber and phenolic compounds in foods can influence their gastrointestinal fate. This study aimed to examine the effect of four types of pectin on the polyphenols of cherry laurel puree and ... -
Chemically modified starch with silicon quantum dots: Structures and properties
(Taylor and Francis Ltd., 2023)Attachment of Silicon quantum dots (Si QDs) onto starch via sol-gel controlled covalent bonding to form hybrid starch particles was developed to modulate the optical, physical, and mechanical features of starch. Fabricated ... -
Dietary Flavonols and O-Glycosides
(Springer, Singapore, 2020)Flavonols are the most widespread subgroup of the flavonoids. Quercetin, kaempferol, myricetin, and isorhamnetin are the major dietary flavonol aglycones, which most commonly occur as O-glycosides in dietary sources including ...