Gıda Mühendisliği Bölümü Makale Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Gıda ve beslenme açısından D-Tagatoz
(Osman Sağdıç, 2021)Tagatoz, genellikle süt ürünlerinde bulunan doğal ve altı karbonlu bir monosakkarit (ketoheksoz) şekerdir. İlk defa Gilbert Levin tarafından elde edilen Tagatozun tatlılık derecesi sükroza yakın ve kalorisi düşüktür. FAO ... -
İnsan gıdası olarak böcek proteinleri tüketimi ve getirdiği sorunlar
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Alınan tedbirlere rağmen hızla artan dünya nüfusu, endüstri ve insan kaynaklı çevre kirliliği ve küresel ısınma, tarım arazileri ve temiz su kaynaklarını azaltmakta ve yeterli gıda dolayısıyla da protein üretimini ... -
Investigation of physicochemical properties of bowl and packet margarines produced by interesterification technology
(Center for Enhancing Knowledge (CEK), 2016)The physiochemical properties and the values of free fat acid (FFA), peroxide, water, pH, color, solid fat content (SFA), slip melting point (SMP), total saturated fat acid (SFA), total monounsaturated fat acid (MUFA), ... -
Tombul hazelnut (Corylus avellana L.) peptides with DPP-IV inhibitory activity: In vitro and in silico studies
(Elsevier, 2021)Cold press technology generates high quality value-added oil products along with highly stable oilseed cakes. Hazelnut cakes are characterized by high protein concentrations that can be industrially valorized. Here, ... -
An investigation of antimicrobial activity of Wheat Grass Juice, Barley Grass Juice, Hardaliye and Boza
(2015)In this research, antimicrobial effect of Wheat Grass Juice (WGJ), Barley Grass Juice (BGJ), Hardaliye and Boza on total coliform, total bacteria and specific microorganisms such as B.cereus, S.typhimurium L.monocytogenes, ... -
Organik tarım ve organik ürünler
(Medya Blue Ajans & Tanıtım, 2013)Hormonlu, tarım ilacı kullanılmış, genetiği bozulmuş gıdaların insan sağlığına verdiği zararlar ortaya çıktıkça organik yöntemlerle üretilen besin maddelerine olan ilgi giderek artmakta ve alışveriş yaparken tercihler ... -
GDO ve biyoteknoloji
(Medya Blue Ajans & Tanıtım, 2012)Son 20 yılda, genetik bilimi çok ilerlemiş ve modern biyoteknoloji en geniş kullanımını tarım alanında bulmuştur. Biyoteknoloji yöntemleri kullanılarak kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılması ile belirli özellikleri ... -
Gıda analizlerinde mikrobiyolojik floranın önemi
(ESM Yayıncılık Eğitim ve Tanıtım Ltd. Şti., 2013)Gıda analizlerini yapmaya yönelik kurulan laboratuvarların gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından taşıdığı önem büyüktür. Bu laboratuvarlarda yapılan analizler ile piyasaya sürülen gı dalardaki uygunsuzluklar kolaylıkla ... -
Characteristics of traditional Turkish fermented soudjouk and current situation
(SciRes Literature, 2017)In this review study, it is aimed to give an information about the current situation and characteristics of the Traditional Turkish Fermented Soudjouk which has been known since ancient times and consumed with appreciation ... -
Characterization of hazelnut milk fermented by lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and streptococcus thermophilus
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2018)Raw hazelnut milk were used to develop new plant-based fermented product using commercial starter mix containing Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus strains in order to address the ... -
Comparison of chemical properties, antioxidant capacity, and phenolic acids of autoclaved and unautoclaved ground mustard seeds
(Campinas SP: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2021)This present research, the proximate analyses, the antioxidant capacity and phenolic composition of Sinapis alba (yellow mustard seed), Brassica nigra (black mustard seed), Brassica juncea (brown mustard seed) and their ... -
Bazı fermente kahveler ve helallik durumları: Kopi Luwak ve Black Ivory
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2021)Kahve, bazı uyarıcı özellikleri ve biyoaktif bileşenleri nedeniyle tüm dünyada yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Dünyanın en değerli tarım ürünlerinden biri olan kahvenin, bugün öncü üretim bölgesi Brezilya’dır. Kahve, ... -
Fasülye turşusu salamurasının temel kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Fasulye turşusu, Karadeniz bölgesine ait geleneksel gıdalardan biridir. Bu çalışmada, literatürde yeteri kadar bilimsel bir veri bulunmayan fasulye turşusunun temel kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile ilgili bilgi ... -
Gıda katkı maddelerinin istihale yönünden değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Gıda katkı maddelerinin önemli bir kısmı hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir. Elde edildiği kaynak ve üretim sürecinde geçirdiği fiziksel ve kimyasal işlemler, bu maddelerin fıkhi durumunu belirlemektedir. Tüketilmesi ... -
Helal ve sağlıklı et ve et ürünleri üretimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Beslenme, dolayısıyla da gıda maddeleri insanın vazgeçilmez tabii ve temel ihtiyaçlarından olup birçok bilim dalını ilgilendirdiği gibi İslâm dininin de belli açılardan yakından ilgilendiği alanlardan birisi olmuştur. Bunun ... -
Effects of the cool beginnings: modulation of SiO2 nanoparticles
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)As one of the most famous anticake agents, SiO2 nanoparticle synthesis was investigated via a modified method and results were reported. For this reason, tetraethoxysilane presursor was subjected to varying synthesis ... -
Şeker pancarı ve yan ürünlerinden biyoyakıt (etanol) üretimi ve biyoetanolün endüstriyel kullanımının değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Dünyada kullanılan enerjinin %80’inden fazlası kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Günümüzde artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artan fosil yakıt kullanımı sera gazı emisyonu, asit yağmurları ... -
Siyah havuç ve peyniraltı suyu kullanılarak üretilen tuzu azaltılmış şalgam suyunun fizikokimyasal ve duyusal özellikleri
(Osman SAĞDIÇ, 2019)Bu çalışmada, siyah havuç suyu konsantresi (SHSK) ve peyniraltı suyu (PAS) kullanılarak şalgam suyu üretiminde tuz (NaCl) düzeyini azaltma imkânları araştırılmıştır. Çalışma kapsamında farklı düzeylerde NaCl (%0.5, %1.0 ... -
Determination of organochlorinated pesticide and polychlorinated biphenyl congeners residues in chicken eggs by gas chromatography
(ScientificWebJournals, 2018)The aim of this study was to determine the concentrations of organochlorinated pesticides (OCPs) and polychlorinated biphenyls (PCBs) congeners in chicken eggs obtained from various locations in Turkey by gas chromatography ... -
Filamentous fungi associated with the Golot Cheese of the Rize Ardesen Highlands in Turkey
(Osman SAĞDIÇ, 2020)The aim of this study was to identify the filamentous fungi associated with the Golot cheese produced in Ardesen, Rize Province, East Black Sea region, Turkey by using molecular methods. Sixteen fungi were isolated from ...