Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Kurkumin
(İstanbul Medikal Sağlık ve Yayıncılık, 2023)Zerdeçal (Curcuma longa L.); yüzyıllardır geniş bir kullanım alanına sahip bir baharat ve tıbbi bitkidir. Eski Hint tıbbında, zerdeçalın yaralanmanın yol açtığı burkulmalar ve şişmelerin tedavisinde, ateşli ... -
Çuha Çiçeği Yağı
(İstanbul Medikal Sağlık ve Yayıncılık, 2023)Günümüzde, sağlığı korumak veya mevcut has talıkların semptomlarını iyileştirmek amacıyla, ilaçlar yerine veya ilaçlarla birlikte, bitkisel teda vileri kullanan kişilerin sayısı giderek artmakta dır. Oenothera biennis ... -
Patent: Oleik Asit İçeriği Yüksek Bitkisel Sıvı Yağ Karışımından Elde Edilen Oleojeline Bal İlavesi ile Üretilen Yeni Bir Sürülebilir Kahvaltılık Margarin 2023-12-29 15:46:16
(2023)Bu buluş, farklı jelleşme ajanları ile sıvı yağlardan doymuş ve trans yağ içeriği düşük katı yağların elde edilmesini mümkün kılan oleojelasyon yöntemi ile elde edilen 10 oleojellerin içerisine bal katılarak üretilen ... -
Arginine Methylation of DDX3 by PRMT1 Mediates Mitochondrial Homeostasis to Promote Breast Cancer Metastasis
(Amer Assoc Cancer Research, 2024)Dysregulated mitochondrial dynamics and metabolism play important roles in tumorigenesis. Metastasizing tumor cells predominantly utilize mitochondrial metabolism, and regulators of metabolic reprogramming may provide ... -
Determination of in-vitro bioaccessibility of vitamin B1 in baby biscuits prepared with or without UHT cow’s milk
(Elsevier, 2024)Since thiamine is a vitamin that is not stored in the body, it must be taken daily. Especially in infants, its intake is essential for infant development, and it is a crucial factor in ensuring infants receive adequate ... -
Determination of hydroxymethylfurfural and malondialdehyde amounts in various instant coffees commonly sold in Türkiye
(Elsevier, 2024)Coffee is currently one of the most consumed non-alcoholic beverages around the world. Although many beneficial compounds are present in the composition of coffee, it should be taken into account that coffee products may ... -
Response of Secondary Structural Components of Egg White Proteins to Cold and Thermal Extremities in Water/Deuterium Oxide Mixtures
(North Univ Center Baia Mare, 2024)Temperature and water influence proteins' stability and function. This study investigated the response of Amid I secondary structural components (SSC) of egg white proteins to cold (-80 °C) and thermal (100 °C) extremities ... -
Assessment of formation of the glyoxal and methylglyoxal levels in various sugar-free or sweetened products under in vitro gastrointestinal digestive system
(Plapiqui(Uns-conicet), 2024)ABSTRACT Sweeteners and sugar-free products are commonly used substitutes for caloric sugars for weight management or maintaining normal blood sugar. However, α-dicarbonyl compounds (α-DCs) of these products have limited ... -
Glyoxal and methylglyoxal formation in chocolate and their bioaccessibility
(Elsevier, 2024)The objective of this study was to assess the effects of simulated digestion on the formation of α-dicarbonyl compounds (α-DCs) in chocolates. For that purpose, the concentrations of glyoxal and methylglyoxal in choco- lates ... -
Malondialdehyde levels and bioaccessibility in healthy diet bars: A gastrointestinal digestion model
(Pergamon-Elsevier Science Ltd., 2024)Malondialdehyde (MDA), which is composed when n-6 and n-3 PUFAs are peroxidized, has been utilized as an indicator of lipid peroxidation and has been considered neurotoxic, cytotoxic, and mutagenic. This study aimed to ... -
The Role of Glyoxal, an Advanced Glycation Product, in Diabetic and Non-diabetic Patients with COVID-19
(Galenos Yayınevi, 2024)Objective: The aim of this study was to investigate the effect on coronavirus disease-2019 (COVID-19) of glyoxal (GO), which is a precursor of advanced glycation end-products, in diabetic and nondiabetic patients, treated ... -
İnsülin Direncinin Beslenme Tedavisinde Güncel Diyet Modelleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)İnsülin direnci, insülin hedefli dokuların artan fizyolojik insülin seviyelerine daha az yanıt oluşturdukları bir durumdur. Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, polikistik over sendromu başta olmak ... -
Nütrigenetik ve Kanser
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için dengeli ve yeterli beslenmek elzemdir. Yapılan çalışmalar neticesinde, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve beslenme arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Kanser, küresel sağlık ... -
İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) ve Polikistik Over Sendromu İlişkisi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)İleri glikasyon son ürünleri (AGE), arginin ve lizin gibi serbest amino asit grupları ile indirgen şekerlerin serbest karbonil grubu arasındaki enzimatik olmayan Maillard reaksiyonu yoluyla oluşan heterojen ve karmaşık ... -
Hazır soslardaki ileri glikasyon son ürünleri (AGEs) öncüllerinin biyoerişilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile belirlenmesi
(Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, 2022)Amaç: İleri glikasyon son ürünleri (AGE’ler), gıdaların işlenmesi sırasında Maillard reaksiyonu, proteinlerin ve yağların oksidasyonu ile meydana gelen ve vücutta birikimi toksik etki gösteren bileşiklerdir. Glioksal (GO) ... -
Haşlama ve Kızartma Yöntemleri Uygulanan Tavuk Etlerindeki Vitamin B1, B2 ve B3 Pişirme Kayıplarının Belirlenmesi
(Iğdır Üniversitesi, 2022)Gelişen dünyada, protein içeren gıdalar sağlıklı gıda olarak önem kazanmaktadır. Tavuk etleri, dünya genelinde maliyeti düşük protein kaynaklarıdır ve suda çözünen B grubu vitaminlerce zengindir. Bu nedenle, beslenme ... -
Gemcitabine in combination with epibrassinolide enhanced the apoptotic response in an ER stress-dependent manner and reduced the epithelial-mesenchymal transition in pancreatic cancer cells
(TUBITAK, 2022)Gemcitabine is a broad-spectrum antimetabolite and a deoxycytidine analog recognized as a standard therapy alone or in combination with other antineoplastic agents in the therapy of pancreas cancer. Drug resistance following ... -
Pathogenic potential of Staphylococcus aureus strains isolated from unpackaged ice cream samples sold in Istanbul
(Özkan Özden, 2024)Ice cream is a widely consumed refreshing food, especially in the summer months, and it creates a suitable environment for microbial growth due to its high nutritional value, appropriate pH, and long storage time. This ... -
Is There a Correlation Between NRS-2002 and EAT-10 Score?
(Lippincott Williams and Wilkins, 2022)Dysphagia may play a significant role in the development and progression of malnutrition and may lead to prolonged hospital stay. A group of 187 patients was screened with the NRS-2002 to evaluate nutritional status and ... -
In vitro bioaccessibilities of vitamin C in baby biscuits prepared with or without UHT cow's milk
(Academic Press Inc., 2022)Vitamins C is an essential nutritional component of complementary baby foods. Knowing the bioaccessibility of vitamin C is important to determine daily vitamin intake for infants and young children. There is not enough ...