Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 65
-
Besin Alımı ve Enerji Dengesi
(Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2015)Enerji alımının düzenlenmesinde, hipotalamus, gastrointestinal sistem, beyaz ve kahverengi yağ dokusu ile kaslar rol oynamaktadır. Enerji dengesinin sürdürülmesi karşılıklı olarak etkileşen karmaşık ve dinamik bir süreç ... -
Akrilamid Oluşumu ve İnsan Sağlığına Etkileri
(SİDAS MEDYA LTD. ŞTİ, 2015)Akrilamid (2-propenamide, AA) karbonhidrattan zengin besinlerin ısıtılması sonucunda oluşmaktadır. Akrilamid monomeri yüksek sıcaklıklarda ve nem oranının düşük olduğu ortamlarda hazırlanmış patates ve tahıl ürünleri gibi ... -
Determination of probiotic concept product consumption among people of ages 14-65
(MATTIOLI 1885, 2016)Aim: This study was planned in order to determine the level of knowledge and consumption of probiotic products featured on their status in adults aged 15-69 living in Samsun. Methods: A total of between 15-69 years, with ... -
Encapsulation by nanoliposomes
(Academic press ltd-elsevier science ltd, 2017)Nanoliposomes are among the most commonly investigated colloidal delivery systems in food and nutraceuticals research. Since they have the capacity to encapsulate and deliver both hydrophilic and hydrophobic bioactives, ... -
Effect of electrospun thymol-loaded nanofiber coating on vitamin B profile of gilthead sea bream fillets (Sparus aurata)
(Academic Press, 2018)The effect of electrospun chitosan-based nanofibers (CH) and thymol-loaded electrospun chitosan-based nanofibers (TCH) were investigated in terms of stability of unstable B vitamin complex during cold storage period. ... -
Kronik obstrüktif akciğer hastaları ile sağlıklı bireylerin solunum iş yükünün termodinamik analizi
(Osman SAĞDIÇ, 2018)Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) sigara dumanı ve diğer zararlı partiküller nedeniyle akciğer enflamasyonu ve hava yolu limitasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yüksek morbidite ve ... -
İrritable bağırsak sendromunda güncel diyet yaklaşımları
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)İrritable bağırsak sendromu (İBS) nedeni bilinmeyen, bağırsak hareketlerinde değişiklik ile karakterize fonksiyonel bir bağırsak hastalığıdır. İBS’nin toplumlarda görülme sıklığı %10-25 arasında değişiklik göstermektedir. ... -
Tekebeveynli kadınların sosyal psikolojik sorunları ve bu sorunlarla başetme yöntemleri
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Toplumda giderek daha fazla rastlanılmaya başlanan tekebeveynli ailelerin çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda, tekebeveynli kadınların sosyal ve psikolojik sorunları ve bu sorunlarla baş etme yöntemleri ... -
Farklı yörelerden toplanan geleneksel fermente ürünlerin (turşu suyu, tarhana ve ekşi maya) probiyotik içeriğinin fourier dönüşümlü infrared spektrofotometre (FTIR) İle belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Probiyotik besinler, bağırsakta bulunan ve insan sağlığı üzerine yararlı etkileri olan mikroorganizlamaları içermekte veya bu mikroorganizmalardan üretilmektedir. Çalışmamızın amacı ülkemizde en çok tüketilen fermente ... -
Gastrit ve helicobacter pylori’de sağlıklı beslenmenin tedavide yeri ve önemi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Gastrit; mide duvarının mukozadan serozaya kadar olan iltihabi reaksiyonu olarak bilinmektedir. İnflamatuvar lezyonlar akut eroziv gastrit veya kronik atrofik gastrit olabilir. Akut gastritin kesin insidansı bilinmemektedir ... -
Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of the pyridoxal, pyridoxine, and pyridoxamine forms of vitamin B-6 in cereal-based baby foods
(Elsevier SCI LTD, 2019)The bioavailability of the pyridoxal (PL), pyridoxine (PN), and pyridoxamine (PM) forms of vitamin B-6 is different, considering that their bioaccessibility in baby foods is important for infant and young children's ... -
The effect of invertase concentration on quality parameters of fondant
(Springer, 2019)Fondant is a saturated sugar solution which is a paste- or cream-like heterogeneous system consisting of a solid phase (saccharose crystals), a liquid phase (saturated saccharose solution and glucose/invert sugar) and a ... -
Modeling and optimization of ultrasound-assisted cinnamon extraction process using fuzzy and response surface models
(WILEY, 2019)This work was undertaken to assess and model the influence of ethanol concentration (0-96 v/v %), extraction temperature (40-80 degrees C) and extraction time (20-60 min) on total phenolic content (TPC) values of ... -
Determination of niacin profiles in some animal and plant based foods by high performance liquid chromatography: Association with healthy nutrition
(Korean Society of Animal Sciences and Technology, 2019)Vitamin B3 (niacin) is essential for all living cells and plays a central role in energy metabolism and oxidative phosphorylation. Vitamin B3, a water-soluble vitamin, is present in the form of nicotinic acid and nicotinamide, ... -
Free sugar content, in vitro starch digestibility and predicted glycemic index of ready-to-eat breakfast cereals commonly consumed in Turkey: An evaluation of nutritional quality
(ELSEVIER, 2019)Breakfast cereal products are produced using the extrusion technique, which improves their digestion and absorption in the small intestine. However, this technique may cause an increase in the glycemic index of a food. ... -
Assessment of Probiotic Properties of Lactic Acid Bacteria from Traditional Sourdoughs for Bread-Making in Turkey against Some Gut Conditions
(Diponegoro University Faculty of Animal and Agricultural Sciences, 2019)This study aims to assess the probiotic properties of Lactic Acid Bacteria isolated from the traditional sourdoughs used for bread making in Turkey against some gut conditions. A total number of 29 samples from ... -
Determination and assessment of the bioaccessibility of vitamins B-1, B-2, and B-3 in commercially available cereal-based baby foods
(Elsevier, 2019)Vitamins B-1, B-2, and B-3 are important nutritional components of cereal-based baby foods. It is important to know the bioaccessibility of these vitamins for infant and young children's nutrition. The aim of this study ... -
In vitro bioaccessibility of added folic acid in commercially available baby foods formulated with milk and milk products
(Korean Society Food Science & Technology-Kosfost, 2019)Milk contains a certain amount of folate binding proteins. The binding capacity varies in acidic conditions and affects the bioavailability of folic acid. Folic acid is commonly added into baby foods to ensure adequate ... -
Diabetes Mellitus ve Çinko İlişkisi
(Bülent Ecevit Üniversitesi, 2019)Dünya nüfusunun %8’ini, Türkiye’de ise nüfusun %13’ünü etkileyen diyabet, bireylerin pankreas salgı bezinden salgılanan insülin hormonunun yokluğu, yetersizliği veya metabolizmasında gerçekleşen bozulmalar sonucu insülinin ... -
Dünyanın En İyi Varış Noktası Türk Mutfağına Biyokimyasal Bakış: Bazı Geleneksel Yemekler ve B Vitamini Kompozisyonları
(Osman SAĞDIÇ, 2019)Geleneksel Türk mutfağında mevcut olan yemeklerin porsiyon başına düşen vitamin kompozisyonlarının miktarı ve günlük alınması gereken değerler arasında bir ilişki söz konusudur. Bu çalışma da, bu ilişkiyi incelemek amacıyla ...