A review on: production, usage, health effect and analysis of mono- and diglycerides of fatty acids
Citation
Kara, H. H., Bor, Y. (2019). A review on: production, usage, health effect and analysis of mono- and diglycerides of fatty acids. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 40-47 .Abstract
Mono- and diglycerides (M- and DG) are nonionic molecules containing
both hydrophobic (with fatty acids) and hydrophilic (with -OH group) sides.While plant oils and animal fats are the natural sources for mono- and
di-glycerides, they can be produced by either synthetically or enzymatically via direct esterification or transesterification processes. Because of
stabilizing and conditioning properties, biodegradability, safe usage, and
inertness in taste and odor, they are evaluated as emulsifying molecules
mainly in food, cosmetic, pharmaceutical, textile and plastic industries.
European Union (EU) defined mono- and di- glycerides of fatty acids as
food additive and called as E471. The additives both improve functional
properties and stabilize the foodstuff during production, storage and consumption. FDA and WHO indicate the additives as safe and no limitation
on consumption while suitability of M- and DG for infants under the age
of 12 weeks is not cleared yet. This study was prepared due to consumer
concerns about the use of mono- and diglycerides of fatty acids as food
additives. The aim of this study is the health concerns of consumers and
also halal food concerns of Muslim consumers, regarding the use of monoand diglycerides of fatty acids as food additives. Mono- ve digliseritler (M- ve DG), hem hidrofobik (yağ asitleri ile) hem
de hidrofilik (-OH grubuile) uçları içeren, iyonik olmayan moleküllerdir.
Bitkisel yağlar ve hayvansal yağlar monogliseritler ve digliseritler için doğal kaynaklar olsa da, bunlar doğrudan esterifikasyon veya transesterifikasyon işlemleriyle sentetik veya enzimatik olarak üretilebilirler. Dengeleyici ve yumuşatıcı özellikleri, biyobozunurluk, güvenli kullanım ve tatta
ve bazen de kokudaki kararsızlık nedeniyle, özellikle gıda, kozmetik, ilaç,
tekstil ve plastik endüstrilerinde emülsifiye edici moleküller olarak değerlendirilirler. Avrupa Birliği (AB), yağ asitlerinin mono ve gliseritlerini
gıda katkı maddesi olarak tanımlamıştır ve E471 olarak kodlamıştır.Gıda katkı maddeleri hem fonksiyonel özellikleri geliştirmekte, hem de üretim, depolama ve tüketim
sırasında gıda maddelerini stabilize etmektedir. FDA ve WHO, M- ve DG’ nin güvenli olduğunu ve
tüketimde sınırlama olmadığını belirtirken, M- ve DG 'in 12 haftalık bebeklerin tüketimi için uygunluğu
henüz açıklığa kavuşturulamamıştır.
Bu çalışma, tüketicilerin yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinin gıda katkı maddesi olarak kullanımı
konusundaki endişeleri nedeniyle hazırlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinin gıda katkı maddesi olarak kullanımıyla ilgili olarak tüketicilerin sağlık endişeleri ve ayrıca
Müslüman tüketicilerin helal gıda endişelerinin değerlendirilmesidir.