Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorYaman, Mustafa
dc.contributor.authorÖzkan, Kübra
dc.date.accessioned2020-01-29T14:01:33Z
dc.date.available2020-01-29T14:01:33Z
dc.date.issued2019en_US
dc.date.submitted2019
dc.identifier.citationÖzkan, K. (2019). Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmdNzlquVglFhB_pJw2-upKFTx56tMkcjE2L4jy2NZ8Jx
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12436/1477
dc.description.abstractTarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ile birlikte dünyanın sayılı üç mutfağından biri olmuştur. Mezopotamya'nın tahıl ürünleri, Orta Asya'nın et ve mayalanmış süt ürünleri, Akdeniz çevresinin meyve ve sebzeleri, Güney Asya'nın baharatı ile beraber zengin bir yemek kültürü ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye`nin sahip olduğu bazı geleneksel yemeklerin tanıtılması ve besin kompozisyonu açısından değerlendirilmesidir. Çalışmada sırasıyla; kelle paça çorba, Arnavut ciğeri, Erzurum cağ kebabı, keşkek, Kayseri mantısı, lahmacun, zeytinyağlı yaprak sarma, mercimek köftesi, aşure, cevizli güllaç, kabak tatlısı ve kadayıf dolması gibi bazı geleneksel yemek malzemelerinin besin kompozisyonları HPLC (High-Performance Liquid Chromatography) cihazı kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada değerlendirilen besin kompozisyonları sırasıyla; B1 (tiamin) vitamini, B2 (riboflavin) vitamini, B3 (niasin) vitamini, B6 vitamini ve B12 (kobalamin) vitamini şeklindedir. Çalışmanın sonucunda, besinlerin yetişkin bireylerde günlük B vitamini ihtiyaçlarını karşılama oranları sırasıyla, B1 %164.5 aşurede, B2 %229.6 Arnavut ciğerinde, B3 %175.7 Arnavut ciğerinde, B6 %170.3 Arnavut ciğerinde, B12 %5.94 Arnavut ciğerinde bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThroughout the historical process, the life styles of the Turks, the geography they live in and the civilizations they interact with have influenced their food culture and eating and drinking habits. Turkish cuisine has become one of the few cuisines in the world with French and Chinese cuisines. Mesopotamia's cereals, meat and fermented dairy products from Central Asia, the fruits and vegetables of the Mediterranean environment, and the spice of South Asia have resulted in a rich food culture. The main objective of this study was to evaluate in terms of presentation and nutrient composition of some of the traditional dishes. In the study, nutritional composition of some traditional dishes in Turkey were investigated such as bounty soup, Albanian gras, Erzurum cag kebab, keskek, Kayseri ravioli, lahmacun, olive oil leaf wrap, lentil patties, asure, walnut rose, zucchini dessert and kadayif stuffed, respectively. Amount of vitamin B1 (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 and vitamin B12 (cobalamin) were determined by HPLC (High-Performance Liquid Chromatography) . As a result of the study, the ratio of nutrients to daily vitamin B needs in adult individuals was found as B1 %164.5 in asure, B2 %229.6 in Albanian gras, B3 %175.7 in Albanian gras, B6 % 170.3 in Albanian gras, B12 %5.94 in Albanian gras, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Diyetetik Anabilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürk mutfağıen_US
dc.subjectVitaminleren_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectTurkish cuisineen_US
dc.subjectVitaminen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.titleBazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of b group vitamin composition of some traditional foods and evaluation of healthy nutritionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorÖzkan, Kübra


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record