Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Sub-communities within this community
-
Bilgisayar Mühendisliği | Computer Engineering [124]
Department of Computer Engineering -
Elektrik-Elektronik Mühendisliği | Electrical and Computer Engineering [63]
Electrical and Computer Engineering -
Endüstri Mühendisliği [40]
Industrial Engineering -
Gıda Mühendisliği | Food Engineering [151]
Food Engineering -
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı [31]
Interior Architecture and Environmental Design -
Mimarlık [34]
Architecture -
Moleküler Biyoloji ve Genetik [16]
Molecular Biology and Genetics -
Yazılım Mühendisliği [18]
Software Engineering
Recent Submissions
-
Riboflavin cooking losses and bioaccessibility in red meats
(Taylor & Francis, 2023)This study aimed to investigate the loss of riboflavin in meats by different cooking methods and determine the bioaccessibility of riboflavin in meat products using a simulated in vitro gastrointestinal system. The measured ... -
Determination of riboflavin bioaccessibility in legumes by in vitro digestion using different cooking methods
(Istanbul Medipol University, 2023)This research aimed to investigate the riboflavin cooking losses and bioaccessibilities according to the cooking methods in legumes. Considerable nutrient losses occur during the cooking/preparation of foods. Updating old ... -
Acetone extracts of Berberis vulgaris and Cornus mas L. induce apoptosis in MCF-7 breast cancer cells
(TÜBİTAK, 2023)Background/aim: This study aimed to determine the proliferation and apoptotic effects of extracts from Cornus mas L. and Berberis vulgaris fruits on human breast cancer cells (MCF-7). Materials and methods: The Cornus mas ... -
Vitamin C bioaccessibility of commercially available dietary supplements: Quantity vs efficiency, does it matter?
(Elsevier, 2023)Knowing the label claims and bioaccessibility of vitamin C supplements is essential for determining daily vitamin C intake. The purpose of the present study was to investigate the bioaccessibility of vitamin C in commercial ... -
Assessment of in vitro bioaccessibility of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine forms of vitamin B6 in various vegetables
(VUP FOOD RESEARCH INST., 2023)Vitamin B6 is defined as the sum of pyridoxal, pyridoxine and pyridoxamine vitamers. The content of each form is quite different in various types of vegetables. This investigation aimed to determine the amount and ... -
Herbisitlerin Buğday Yaprağındaki Amino Asit Seviyeleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
(2021)Bitkiler kuraklık, soğuk, kimyasallar, yabancı otlar, bakteri, virüs ve besin eksikliği gibi birçok abiyotik ve biyotik streslere maruz kalır ve bu nedenle normal büyümeleri ve gelişimleri olumsuz yönde etkilenir. ... -
Gıda Kompozisyonu Veri Üretimi ve Kullanımı
(Nobel Akademik Yayıncılık, 2020)Kitap özeti: Gıda Mühendisliğine Giriş kitabı; gıda bilimi ve mühendisliğinin temel kavramlarının ve uygulamalarının ana özelliklerini açıklamaktadır. Kitabımız kısaca; sağlıklı ve güvenli gıdaların en iyi kalite ve ... -
Et ve Et Ürünleri
(Detay Yaıncılık, 2021)Kitap özeti: Sağlık, mutfakta başlar. Evet mutfaktaki sağlıklı seçimlerimiz, iyi yaşam yolculuğunda en sağlam adımlarımızı oluşturmaktadır. Çünkü mutfağınız değişirse, kilonuz, sağlığınız hatta hayatınız değişebiliyor. Sağlıklı ... -
Metabolizma ve Beslenme Biyokimyası
(Dora Yayıncılık, 2022)Kitap İçindekiler: Beslenme Giriş Su-Mikrobiyata Proteinler-Diyet Türleri Lipidler-Kanserde Beslenme Karbonhidratlar Vitaminler-Yaşlı Beslenmesi Mineraller-Gebe Beslenmesi Metabolizma Beslenme Biyokimyası Beslenme Ve ... -
Vitaminler
(Dora Yayıncılık, 2022)Kitap İçindekiler: Beslenme Giriş Su-Mikrobiyata Proteinler-Diyet Türleri Lipidler-Kanserde Beslenme Karbonhidratlar Vitaminler-Yaşlı Beslenmesi Mineraller-Gebe Beslenmesi Metabolizma Beslenme Biyokimyası Beslenme Ve ... -
Metabolik Kontrol ve İştahın Düzenlenmesinde AMPK'nın Rolü
(Dora Yayıncılık, 2022)Kitap İçindekiler: Beslenme Giriş Su-Mikrobiyata Proteinler-Diyet Türleri Lipidler-Kanserde Beslenme Karbonhidratlar Vitaminler-Yaşlı Beslenmesi Mineraller-Gebe Beslenmesi Metabolizma Beslenme Biyokimyası Beslenme ... -
Development of a Counterfeit Vehicle License Plate Detection System by Using Deep Learning
(Balkan Yayın, 2022)In this study, a deep learning-based counterfeit plate detection system that compares and detects vehicles with the make, model, color, and license plate is designed. As known that the relevant government institutions are ... -
Bacterial Dynamics of Hardaliye, a Fermented Grape Beverage, Determined by High-Throughput Sequencing
(Ankara University, 2023)Hardaliye is a traditional beverage produced by fermenting red grapes with mustard seeds and sour cherry leaves in the Thrace region of Turkey. There are few studies that have determined the microorganisms responsible for ... -
Mikrobiyal Gıda Biyoteknolojisinde Omik Yaklaşımlar
(Türkiye Klinikleri, 2021)Omik teknolojiler, son yıllarda bilimsel literatürde adından sıkça söz edilen kapsamlı analizlerdir. Bunlardan bazılarına örnek olarak, bir organizmanın tüm DNAsı ve genlerinin (genom) çalışıldığı genomik, oluşturduğu tüm ... -
Helal hayat kavramı içinde etil alkolün evrensel yeri ve önemi
(Akademik Perspektif Derneği, 2019)Etil alkol, sentetik ve biyoalkol hali ve türevleriyle endüstriyel ortamda oldukça önemli kullanım alanlarına ve katma değere sahip olmasına karşılık; sarhoşluk verici özelliği ile ekonomik, sağlık, sosyal yapı ve dini ... -
Kan Kültürlerinden İzole Edilen Candida parapsilosis Kompleks Türlerinin Eşey Tipi (MTL) Genotiplerinin Belirlenmesi
(Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, 2021)Amaç: Candida parapsilosis, sistemik kandidoz etkenleri arasında Candida albicans’tan sonra en sık rastlanan Candida türlerinden biridir. Candida türlerinde eşey tipinin belirlenmesi ve eşeyli üremenin gerçekleştirilmesi, ... -
Molecular Identification and Technological Properties of Acetic Acid Bacteria Isolated from Malatya Apricot and Home-Made Fruit Vinegars
(The Korean Society for Microbiology and Biotechnology, 2022)Acetic acid bacteria (AAB) are versatile organisms involved in the production of variety of fermented foods, such as vinegar and kombucha, and products of biotechnological relevance, such as bacterial cellulose. In the ... -
Dynamics of Lactic Acid Bacteria During Pastirma Production
(SLOVAK UNIV AGRICULTURE NITR, 2022)Pastirma is a traditional dry-cured meat product of Turkey, produced from whole beef or muscles of water buffalo. Studies on the microbial diversity of pastirma generally focus on the final product. In this study, we aimed ... -
Historical Reliability Evaluation Of Power Distribution Systems Based On Monte Carlo Simulation Method
(Livre de Lyon, 2020)It is crucial to assess power systems' reliability to get the most accurate and appropriate planning, operation, and maintenance decisions. Historical assessment and predictive assessment are widely used methods to ...