Search
Now showing items 1-10 of 18
Çeşitli kaynaklardan izole edilen bazı mikroorganizmaların sistein üretim kapasitelerinin belirlenmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada, çeşitli kaynaklardan (toprak ve çeşitli peynirler) izole edilen mikroorganizmaların sistein üretme kapasitelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla toplamda 9 farklı kaynaktan 262 bakteri izole edildi; ...
Çeşitli işlemlerle elde edilmiş şeker pancarı ekstraktlarının limonata ürününde kullanılabilirliğinin araştırılması
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada, önemli bir ham madde olarak ülkemizde çok miktarda üretilen şeker pancarı kullanılarak elde edilen şeker pancarı ekstraktının limonata ürününde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Üç farklı işlem (çiğ olarak, ...
Nanoemulsion-based delivery systems to improve functionality of oregano essential oil: Molecular characterization and in vitro antifungal activity
(Elsevier Science BV, 2017)
In this work, nanoemulsion-based delivery system was developedby encapsulation of oregano essential oil (OEO) at different con-centrations (0.5%, 0.75% and 1%, v/v) in poly-vinyl alcohol solution.The nanoemulsion systems ...
Powder Flow Tester (PFT): a new tool to evaluate wheat flour dough behavior by measuring unconfined failure strength under variable consolidation stresses
(Springer, 2018)
In this study, Powder Flow Tester (PFT) was firstly used to determine and better understand the behavior of different dough samples. For this purpose, four different wheat flours with varying strengths in addition to flour ...
Characterization of hazelnut milk powders: a comparison of spray-drying and freeze-drying
(WALTER DE GRUYTER GMBH, 2018)
Production of hazelnut milk powder (HMP) was investigated using maltodextrin (MD) as supporting material. Spray-drying and freeze-drying techniques were used to obtain the powder material. MD was added at concentrations ...
Gıda tozları: özellikleri ve karakterizasyonu
(Gıda Teknolojisi Derneği, 2015)
Gıda tozlarının daha iyi anlaşılması, gıda sanayide kullanılan üretim tekniklerinin iyileştirilmesi, üretim verimlerinin artırılması, üretim hattındaki kayıpların azaltılması, temizlik için üretime ara verilme zamanı ve ...
Characterization of in vitro antifungal activities of small and American cranberry (Vaccinium oxycoccos L. and V. macrocarpon Aiton) and lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) concentrates in sugar reduced fruit spreads
(Elsevier B.V., 2015)
In this study, cranberry and lingonberry concentrates were added to commercial sugar-reduced fruit spreads (raspberry- Aloe vera, strawberry-guava, and strawberry-lime), and tested for their antifungal activities. Selected ...
Recent and advanced techniques for encapsulation of probiotic bacteria to maintain their biofunctionality
(ELSEVIER SCIENCE BV, 2016)
Gıda bileşenlerinin orijin tespiti analizlerinde kullanılan yöntemler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)
Son yıllarda tüketicilerin, tükettikleri gıdaların kompozisyonlarını bilme farkındalıkları giderek artmaktadır. Helal gıdalarla ilgili fıkhi kurallar gereğince, gıdaların helal kabul edilebilmeleri için, gıda maddelerinin ...
Adhesion of food powders
(Springer, 2021)
This chapter discusses the recent advances in food powder adhesion (particle-surface interactions) and cohesion (particle-particle interactions) which affect their functional properties and bulk behaviour of powder materials ...