Beslenme ve diyetetik bölümü'nde okuyan kız öğrencilerin ortoreksiya nervoza eğilimlerinin belirlenmesi
Citation
Garipoğlu, G., Arslan, M., Andaç Öztürk, S. (2019). Beslenme ve diyetetik bölümü'nde okuyan kız öğrencilerin ortoreksiya nervoza eğilimlerinin belirlenmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3), 23-27.Abstract
Ortoreksiya nervoza (ON) sağlığın korunması, iyileştirilmesi, hastalığın tedavisi
veya ağırlık kaybetme gibi amaçlarla katkısız, işlenmemiş besinleri tüketme eğilimin
görüldüğü "sağlıklı beslenme takıntısı" olarak tanımlanmaktadır. Ortorektikler,
mükemmelliğe ulaşma çabalarından ötürü diyetlerini giderek kısıtlama eğilimi
göstermekte, bu kişilerde malnutrisyon gelişebilmektedir. Bu araştırma Beslenme ve
Diyetetik Bölümü’nde eğitimi alan kız öğrencilerin ON eğilimini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmaya İstanbul ilinde bulunan, bir Vakıf
üniversitesinde Beslenme ve Diyetetik bölümünde okuyan, 18-24 yaş arası 189 kız öğrenci
katılmıştır. Katılımcılara demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim
sıklıklarını sorgulayan bir anket, yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmış ve
antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ortoreksiya eğilimini belirlemek için de ORTO-11
ölçeği uygulanmıştır. Yanıtların toplam puanı 23 ve altında alanlar ON eğilimi olarak
değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin %76,7’sinde ON eğilimi olduğu tespit
edilmiştir. Ortoreksiya nervoza eğilimi olanların olmayanlara göre anlamlı şekilde daha
fazla fiziksel aktivite yaptığı saptanmıştır (sırasıyla; %35,0 ve %27,0, p<0,001).
Öğrencilerin beden kütle indeksleri değerlendirildiğinde ON eğilimi olan ve olmayanlar
arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da ON
eğilimi olanların besin etiketlerini daha fazla okuduğu (sırasıyla; %89,0, %77,0, p=0,08)
görülmüştür. Sonuç: Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde okuyan kız öğrenciler arasında
yüksek oranda ON eğilimi olduğu tespit edilmiştir. Bu durum kız öğrencilerde yetersiz
besin ögesi alımına yol açabilir. Orthorexia nervosa (ON) is defined as a " obsession on eating healthy " with tendency to
consume pure, unprocessed foods in order to health protection, improvement, treatment of
disease or to loss weight. Person an individual that has ortorexia, has an aim to reach perfection
because of that they decrease their diet gradually and eventually malnutrition may develop. This
study was carried out to determine the ON tendency of female students, receiving nutrition
education. Methods:A total of 189 female students aged 18-24 were enrolled this study at the
Nutrition and Dietetics Department of a foundation university. After took the anthropometric
measurements of the students, a questionnaire which assessed demographic characteristics,
nutritional habits and food frequency of participants was applied by face to face interview
method. ORTO-11 scale was applied to determine the tendency to ON. Those with a total score
of 23 and below were evaluated as having ON tendency. Results: ON tendency of students were
found as 76,7%. It was found that students with ON tendency had more physical activity
(respectively; 35,0% , 27,0%, p<0,001). According to the body mass index (BMI) there were
no difference between those with or without ON tendency. Although it was not statistically
significant, it was observed that students with ON tendency were more likely to read the food
labels (89,0%, 77,0%, p=0,08, respectively).