Bitkisel yağlarda tağşiş belirleme metotları: fourier dönüşümlü kızılötesi (ftır) spektroskopisi
Citation
İçyer, N. C., Durak, M. Z. (2020). Bitkisel yağlarda tağşiş belirleme metotları: fourier dönüşümlü kızılötesi (ftır) spektroskopisi. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 1(2), 138-149.Abstract
Bazı bitkisel yağlar, biyoyararlılığı oldukça yüksek olmasından dolayı beslenmemizde oldukça önemli yeri olan ve sıklıkla tüketilen gıda maddeleridir.
Zeytinyağı veya butik yağlar gibi ekonomik olarak kıymetli bitkisel yağlara
ucuz yağların karıştırılması suretiyle yapılan tağşişlere günümüzde sıklıkla
rastlanılmaktadır. Bu karışım yağlar sağlık açısından riskler oluşturabileceği
gibi, haksız rekabet ortamı meydana getirmekte, yağın kalitesini düşürmekte
ve tüketici haklarını ihlal etmektedir. Günümüzde tağşiş yapılan yağların
tespitinde birçok teknik başarı ile uygulanmasına rağmen analiz süresinin
fazlalığı, kimyasal–sarf gereksinimi, maliyet gibi hususlar daha pratik, hızlı
ve ucuz tekniklerin geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu tekniklerden birisi
de Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) olarak bilinen spektroskopik yöntemdir. Son zamanlarda bu teknik ile bitkisel yağlarda yapılan tağşişler belli
dalga aralıklarında belirlenen parmak izi bölgeleri incelenerek tespit edilebilmektedir. Literatür çalışmaları incelendiğinde farklı bitkisel yağların
farklı oranlarda karıştırılarak farklı algoritmalar eşliğinde analiz edildiği birçok çalışmaya rastlanılmaktadır. Bu derlemenin amacı; bitkisel yağlarda yapılan tağşişlerin FTIR tekniği ile analizinde son zamanlarda yapılan çalışmaların incelenmesi ve bu tekniğin güvenilirliğinin güncel verilere göre değerlendirilmesidir. Sonuç olarak FTIR tekniğinin bitkisel yağlarda tağşişlerin belirlenmesinde hızlı, pratik ve düşük maliyetli avantajlarının yanında
yüksek bir ölçüm hassasiyetine sahip olduğu da anlaşılmaktadır. Vegetable oils are food items that have a very important place in our diet
because of their high bioavailability. Unfortunately, adulterations made by
mixing economically valuable vegetable oils with relatively cheap oils are
frequently encountered today. These mixed oils can create health risks, create an unfair competition environment, reduce the quality of the oil and
cause unethical situations. Although many techniques have been successfully
applied in the detection of adulterated oils today, issues such as excessive
analysis time, chemical–consumable requirement, and cost have made it
necessary to develop more practical, fast and cheap techniques. One of these
techniques is the spectroscopic method known as Fourier Transform Infrared (FTIR). Recently, with this technique, adulterations made in vegetable
oils can be detected by examining fingerprint areas determined in certain
wave intervals. When the literature studies are examined, many studies are
encountered in which different vegetable oils are mixed at different rates and analyzed with different algorithms. The aim of this review is to examine the recent studies in the analysis
of adulterations made in vegetable oils with FTIR technique and to evaluate the reliability of this technique according to current data. As a result, it is understood that FTIR technique has fast, practical and
low cost in the advantages in determining adulterations in vegetable oils, as well as high measurement
accuracy.