Koşineal (Karmin) ve şellak üretimi ve helallik açısından değerlendirme

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2020Kind
articleMetadata
Show full item recordCitation
Küçüköner, E. (2020). Koşineal (Karmin) ve şellak üretimi ve helallik açısından değerlendirme. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 2(1), 39-49.Abstract
Gıda katkı maddeleri, renklendirmek, tatlandırmak ya da gıdaların muhafazasına yardımcı olmak gibi bazı teknolojik fonksiyonları yerine getirmek amacıyla yiyecek ve içeceklerde yoğun bir şekilde kullanılan maddelerdir. Bir gıda ile ilgili ilk izlenim görsel özelliklerdir ve gıdanın tercih
edilmesi onun renginin kabul veya reddedilmesi ile yakından ilgilidir. Yapılan pek çok çalışma, renk ile lezzet ve tercih arasında pozitif yönde bir
ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Koşineal Dactylopius coccus adıyla bilinen ve değişik kaktüslerde (Opuntia cinsi) asalak olarak hayatını sürdüren böcekten elde edilen bir tür renk pigmentidir. Şellak, Coccus lacca
isimli bir böceğin lak salgı maddesidir. Bu böcek gözenekleri arasından,
lak adı verilen koruyucu bir örtünün içinde sertleşmiş zamklı bir madde
çıkartır. Bu lak maddesi biriktirilir, ezilir, yıkanır ve kurutulur. Özellikle
gıda sektöründe renklendirici, boya, yenilebilir film ve kaplama olarak
Koşineal (Dactylopius coccus) ve Şellak (Coccus lacca) gibi böcek ürünleri (E120-karmin ve E904) kullanılmaktadır. Bu çalışmada Koşineal (karmin) ve Şellak hakkında detaylı bilgi verdikten sonra helallik açısından
değerlendirmesi yapılmıştır. Food additives are the substances that added intentionally to foodstuffs to
perform certain technological functions, for instance; to add color, to
sweeten or to help preserve foods. People associate certain colors with
certain flavors, and color of the food can influence the perceived taste and
flavor in any food materials. For this reason, food manufacturers try to
add these dyes to their foods, because some studies showed positive relations between the color and flavor. The cochineal (Dactylopius coccus) is
an insect in the suborder Sternorrhyncha, from which the crimson-colored
dye carmine is derived. A primarily sessile parasite inhabited in tropical/subtropical region, this insect lives on cacti from the genus Opuntia,
benefiting the plant’s moisture and nutrients. It is used in foods, textile
and cosmetics dye as a natural coloring agent. Shellac is also an animal
product. The basic material comes from the Coccus lacca, a scale insect
that feeds on certain trees. After feeding, the insect produces through its
pores a gummy substance which hardens into a protective covering called
lac. This lac is collected and then crushed, washed and dried. After further
treatment, it is skillfully drawn into thin sheets of finished shellac. Especially insect, such as E120-carmin, and E904(Kosnil: Dactylopius coccus
and Shellac: Coccus lacca) are used as coloring agents, paint edible film, or coating on the food sector. In this study, after giving detailed information about cochineal (carmine) and shellac, their halal status was evaluated as food additive.