Helal ve güvenilir gıda

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2020Kind
articleMetadata
Show full item recordCitation
Türker, S. (2020). Helal ve güvenilir gıda. Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, 2(1), 85-97.Abstract
Bütün inanç sistemlerinde insan yaşantısını düzenlemeye yönelik bazı yazılı
veya yazılı olmayan kurallar vardır. Örneğin, yiyecek ve içecekler ile ilgili
çoğu inanışta uygun görülen, övülen ve reddedilen bazı gıdalar bulunmaktadır. Özellikle Müslümanlık, Musevilik ve Hıristiyanlık kapsamında incelendiğinde bu durum hakkında birçok farklı kaynağa ait incelemelerin olduğu görülmektedir. Farklı inanışlarda yasaklanan gıda maddeleri farklı ya
da zaman zaman aynı da olabilmektedir. Günümüz teknolojisi, üretim teknikleri ve katkı maddeleri açısından durum değerlendirildiğinde İslam dininde ‘Helal Gıda’ ve Musevilikte ise ‘Koşer Gıda’ kavramlarının önemi
belirginleşmektedir. Helal gıda, İslam dinine göre yenilmesine içilmesine
izin verilen gıdalardır ki, çiftlikten ve tarladan alınan ürünlerin soframıza
gelinceye kadar tümüyle İslami kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasını
ifade eder. Helal gıda; İslam dini, dolayısıyla hijyen ve sağlık bakımından
mahzursuz anlamına da gelebilir. Kur’an, sünnet ve kıyas yolu ile birlikte
günümüzde birçok gıda hammaddesi ya da katkı maddelerinin durumu netlik kazanabilmektedir. Helal gıda ve güvenli gıda arasında önemli bir ilişkinin olduğu da ortaya çıkmaktadır. Gıda katkı maddeleri, helal gıda kapsamında en sorunlu alanı oluşturmaktadır. Bu çalışmada, helal gıda, sağlıklı
gıda ve güvenli gıda kavramları çerçevesinde semavi dinlere göre haram gıdalar ile İslam dininde helallik açısından en çok tartışılan gıda katkı maddeleri kısaca değerlendirilmiştir. In all beliefs, there are some written or non-written rules governing human
life. There are some foods that are considered praiseworthy and forbidden
in most beliefs among the food and beverages. Especially when examined in
the context of Islam, Judaism and Christianity, it is seen that there are many
judgments about these rules. Foodstuffs that are forbidden in different beliefs are usually different or are occasionally similar. When we evaluate the
situation in terms of today's technology, production techniques and additives, the concepts of 'Halal Food' in Islamic religion and 'Kosher Food' in Judaism becomes clear. The definition of Halal food, according to the Islam; the foods that are allowed
to eat. Halal refers to the preparation of foods under Islamic rules, from the field, to the dinner table.
Halal food means that the item has no conflict in religious rules, hygienic and health aspects. Nowadays,
the Halal status of many foodstuffs, raw materials or additives can be clarified by Qur'an, Sunnah and
Comparison (qiyas), it also turns out that there is a significant relationship between Halal Food and
Safe Food. Additionally, food additives are the most problematic area in the halal food area. In this
review, Halal Food, Healthy Food and Food Safety concepts have been evaluated according to the
divine religions, especially the Islam.