Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, 2020
Recent Submissions
-
Alternatif protein kaynaklarından yapay et üretimi kavramına eleştirel bir bakış
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Dünya nüfus artış hızı; sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişim açısından en önemli sorunlardan birisi olarak görülmektedir. Özellikle beslenme amaçlı hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal kaynaklı gıdalara artan talep de ... -
Gıda katkı maddelerinin istihale yönünden değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Gıda katkı maddelerinin önemli bir kısmı hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir. Elde edildiği kaynak ve üretim sürecinde geçirdiği fiziksel ve kimyasal işlemler, bu maddelerin fıkhi durumunu belirlemektedir. Tüketilmesi ... -
Girişim sermayesi yatırım ortaklığı sisteminin islam hukuku açısından değerlendirilmesi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Risk sermayesi, ileri teknolojiyi finanse eden dinamik bir sistemdir ve bir ülkede büyük istihdam oluşturan veya ihracat potansiyelini artıran bir faaliyet olarak ifade edilebilir. Girişim ise yeni ve gelecek vaad eden bir ... -
Helal ve sağlıklı et ve et ürünleri üretimi
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Beslenme, dolayısıyla da gıda maddeleri insanın vazgeçilmez tabii ve temel ihtiyaçlarından olup birçok bilim dalını ilgilendirdiği gibi İslâm dininin de belli açılardan yakından ilgilendiği alanlardan birisi olmuştur. Bunun ... -
Peynir mayası üretiminde helal ve haram yaklaşımlar
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Sütü peynire dönüştürmek amacıyla kullanılan pek çok materyal veya yöntem bulunmaktadır. Bu materyaller veya yöntemler çöktürücüler ve pıhtılaştırıcılar olarak iki grup altında toplanabilir. Çöktürücüler arasında başta ... -
Arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı: bilimsel gerçekler, psikolojik ve dini tereddütler
(İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge Merkezi, 2020)Dünya’daki suların yaklaşık %97’si tuzlu olduğundan içme ve kullanma maksatları için doğrudan kullanılamaz durumdadır. Kalan %3’lük kısım ise Dünya genelinde eşit derecede ulaşılabilirliğe sahip olmayan tatlı sudur. ...