Postmenopozal kadınlarda diyet inflamatuar indeksi ve kırık insidansı ilişkisi
Citation
Yıldırım Çavak, B., Andaç Öztürk, S. (2020). Postmenopozal Kadınlarda Diyet İnflamatuar İndeksi ve Kırık İnsidansı İlişkisi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2(3), 13-18Abstract
İnflamasyon, inflamatuar uyaran veya doku hasarına karşı vücudun immün yanıtıdır. Akut
inflamasyon yaralanma ve enfeksiyoz ajanlara karşı gelişirken, kronik inflamasyon insülin
direnci, diyabet, ateroskleroz, obezite ve metabolik sendrom ile ilişkilidir. Diyet içeriği serumda
CRP, IL-6 ve TNF-α gibi inflamasyon parametreleri üzerine etkisiyle kronik inflamasyona sebep
olabilmektedir. Diyette gereksinimden fazla enerji alımı inflamatuar süreçleri tetikler. Bunun yanı
sıra diyette yer alan makro- ve mikro besin ögeleri inflamatuar süreçler üzerinde etkilidir. Makro
besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağların kaynağı, türü ve miktarı inflamasyon
parametrelerini etkiler. Diyetin basit karbonhidrattan zengin olması, yüksek glisemik indeks,
yüksek yağ (özellikle trans yağ asitlerinin fazlalığı) ve kolesterol içermesi CRP, TNF-α, IL-6, IL1β gibi pro-inflamatuar moleküllerin salınımını arttırmaktadır. Buna karşın diyetin posa, MUFA
ve Omega-3 içeriğinin yüksek olması ise inflamatuar yanıt oluşumuna karşı koruyucu etki
göstermektedir. Mikro besin ögelerinden A, C, D ve E vitamini ile Çinko anti-inflamatuar etkiye
sahiptir. İnflamatuar hücre kültürlerine retinoik asit eklendiğinde, TNF-α, IL-1β, IL-6 ve IL-12
salınımında azalma meydana gelmektedir. Uzun süre C vitamini desteği, CRP düzeyini
azaltabilmektedir. D vitamini, inflamatuar sitokinlerin etkisini ve üretimini inhibe edebilmektedir.
Alfa-tokoferol, IL-1β, CRP ve TNF-α düzeyini azaltabilmektedir. Çinko, sitokin üretimini regüle
ederek inflamasyonu baskılayabilmektedir. Besin tüketimi genel olarak büyük bir çeşitlilik
göstermektedir dolayısıyla diyetin inflamasyona etkisi incelenirken bir bütün olarak
değerlendirilmelidir. Diyetin inflamatuar potansiyelini değerlendirmek amacıyla, 1950'den
2010'a kadar yayınlanan bilimsel literatüre dayanan bir algoritma ile Diyet İnflamatuar İndeksi
(DII) oluşturulmuştur. Yüksek DII skorları ve inflamasyon, pro-inflamatuar sitokinlerin
osteoklast aktivitesini arttırıcı osteoblast aktivitesini azaltıcı etkileri ile, özellikle kadınlarda
kemik kütle yoğunluğunun azalmasına ve kırık insidansının artmasına neden olabilmektedir.
Kadınlar, postmenopozal dönemde, östrojen seviyelerindeki azalma sebebiyle daha yüksek kırık
riski ile karşı karşıya kalırlar. Östrojen, osteoklast apoptozunu düzenler ve pro-inflamatuar
sitokinleri inhibe eder. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler, Postmenopozal
kadınlarda sağlıklı bir beslenme düzeni ve düşük DII skorlarının kemik sağlığının korunmasında
etkili ve gerekli olduğunu desteklemektedir. Inflammation is the body's immune response to inflammatory stimuli or tissue damage. While
acute inflammation develops against injury and infectious agents, chronic inflammation is
associated with insulin resistance, diabetes, atherosclerosis, obesity and metabolic syndrome.
Dietary content may cause chronic inflammation in serum due to its effect on inflammation
parameters such as CRP, IL-6 and TNF-α. Excessive energy intake in the diet triggers
inflammatory processes. In addition, macro and micronutrients included in the diet are effective
on inflammatory processes. The source, type and amount of carbohydrates, proteins and fats,
which are macro nutrients, affect the inflammation parameters. The diet is rich in simple
carbohydrates, high glycemic index, high fat (especially the excess of trans fatty acids) and
cholesterol, increases the release of pro-inflammatory molecules such as CRP, TNF-α, IL-6, IL-1β. On the other hand, high content of diet, pulp, MUFA and Omega-3 shows protective effect
against inflammatory response formation. Among the micronutrients, vitamin A, C, D and E and
Zinc have anti-inflammatory effect. When retinoic acid is added to inflammatory cell cultures,
TNF-α, IL-1β, IL-6 and IL-12 release decrease. Long-term vitamin C support can reduce CRP
levels. Vitamin D can inhibit the action and production of inflammatory cytokines.
Alphatocopherol can decrease the level of IL-1β, CRP and TNF-α. Zinc can suppress
inflammation by regulating cytokine production. Food consumption generally varies widely, so
it should be evaluated as a whole when examining the effect of diet on inflammation. In order to
evaluate the inflammatory potential of the diet, the Diet Inflammatory Index (DII) was created
with an algorithm based on scientific literature published from 1950 to 2010. With high DII scores
and inflammation, the effects of pro-inflammatory cytokines that increase osteoclast activity,
decrease bone mass density and increase the incidence of fractures, especially in women. Women
are at higher risk of fractures in the postmenopausal period due to a decrease in estrogen levels.
Estrogen regulates osteoclast apoptosis and inhibits pro-inflammatory cytokines. Data from
epidemiological studies support that a healthy diet and low DII scores in postmenopausal women
are effective and necessary in maintaining bone health.